Het Zuiden

Swipe

Porto Alegre

Porto Alegre, de moderne hoofdstad van Rio Grande do Sul, werd op 26 maart 1772 gesticht door kolonisten uit de Azoren. Het is de derde havenstad van Brazilië, gelegen aan de monding van de Rio Guaíba die uitmondt in een groot meer (zo groot als een derde van Nederland!), het Lago dos Patos (het eendenmeer) waardoor Porto Alegre een open binnenhaven heeft op 250 km afstand van de oceaan. De belangrijkste exportproducten die deze haven verlaten zijn veeteeltproducten als vlees en leer, maar ook graan, hout, wol en wijn. Daarnaast is er in Porto Alegre veel industrie die met de veeteelt te maken heeft (schoenfabrieken en -leerlooierijen). Er wonen 1,5 miljoen mensen.

Porto Alegre is ook een bekende conferentiestad. Veel internationale conferenties worden in deze stad met veel faciliteiten georganiseerd. Bekend is het ‘World Social Forum’, equivalent van de Wereldhandelsorganisatie en de stad is ook centrum van ‘Mercosur’, de Zuid-Amerikaanse samenwerking op sociaal-economisch gebied. Een ander voorbeeld is de (inter)nationale boekenbeurs, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Porto Alegre is een havenstad die Europees aandoet, een goed geordende miljoenenstad en naar Braziliaanse begrippen relatief welvarend. Er is een – internationaal – vliegveld en sinds 1985 een metro. Er zijn veel goede hotels en uitstekende restaurants waar de churrascaria een ereplaats inneemt (uiteraard, zou men haast zeggen in een vlees-hoofdstad als deze) en waar een wijn bij gedronken moet worden die uit deze omgeving komt en als de beste van Brazilië beschouwd wordt.

Tot de gauchocultuur behoort het drinken van chimarrão, een bittere groene kruidenthee die gedronken wordt met een rietje uit de gehalveerde schaal van een kalebas.

Meer over de historie en de traditie van deze gaucho’s is te vinden in het Centro de Tradiçães Gaúcha aan de Av. Siqueira Campos 1184,5 waar ook een bibliotheek is. In de Rua de Praia kan men heel plezierig wandelen en wie eens een keer geen strand wil zien kan zich vermaken in het Parque Farroupilha, 32 ha groot en midden in de stad gelegen. Aan de Duque de Caxias staan twee respectabele historische huizen: het Palácio Pirantini en het Palácio Faroupilha Alegislativa.

Andere eindpunten voor een wandeling kunnen zijn het Mercado Público tegenover het gemeentehuis bij een metrostation aan de Praça XV de Novembro of de kathedraal, naast het Palácio Pirantini. Eventueel ook het theater São Pedro (1850) aan de Praça da Martriz. Het Memorial do Rio Grande do Sul laat een brede verzameling zien van de geschiedenis van deze zelfbewuste staat. In het pand ernaast, het Santandar Cultural zijn belangrijke exposities en vaak concerten, www.santandercultural.com.br

Op het Lago dos Patos worden vele vormen van watersport bedreven (zeilen, surfen). Op de stranden van het meer is het in de zomermaanden gezellig druk. Alles bij elkaar is er rond het meer 250 km strand. Rio Grande ligt aan de monding van het Lago dos Patos, 330 km van Porto Alegre en Pelotas, op 59 km van Rio Grande, ligt aan een van de oevers van dit meer. Beide bedrijvige steden kunnen dienen als rustpunten in een reis die door Zuid-Amerika voert.

Het water op

Vanuit Porto Alegre kunnen verschillende trips gemaakt worden, bijvoorbeeld boottochten over het meer (groter dus dan het IJsselmeer) of de rivier stroomopwaarts. Bij de haven en in de Av. Independantia zijn daarvoor reisbureaus en boekingskantoren. Via de rivier kan men ook het 74 hectare grote sportpark Marinka aandoen. Hier is ook een dierentuin (Av. Borges de -Medeiros).

Langs de stranden In Rio Grande do Sul zijn evenveel stranden als in geheel Nederland en de zomers zijn er altijd prachtig. De sfeer doet er bovendien niet onder voor die op de stranden van Rio de Janeiro. Vanuit Porto Alegre gaat men richting Osório waarna Tramandaí bereikt wordt, een populair vakantie-oord. Nog verder liggen Capão da Canoa en ten slotte Torres, beide toeristische badplaatsen met een goed voorzieningenniveau (hotels, restaurants, campings). De afstand naar Porto Alegre is 205 km. Vooral Tramandaí en Torres zijn een langer bezoek waard als u een strandvakantie voor ogen heeft. Het zijn kleine dorpen met prachtige stranden en volkomen ingesteld op het toerisme.

10 prachtige bestemmingen in Porto Alegre en Brazilië