Het zuiden

Swipe

Bansang

De volgende plaats die u beslist moet bezoeken is Bansang. Het is een drukke plaats, belangrijk vanwege de streekmarkt die vroeger in JanjangBureh gehouden werd. Bansang ligt aan de rivier die u hier over kunt steken om een bezoek te brengen aan de op de noordelijke oever gelegen plaatsjes Dobbo en Kuntung.

Als u een stukje wilt wandelen en tegelijkertijd iets van de omgeving wilt zien, dan loont het de moeite om de heuvel te beklimmen waarop de steunzender van Gambia TV staat. U kunt de heuvel ‘beklimmen’ via een trap aan de noordzijde ervan, met de auto (4WD) rijdt u aan de zuidzijde tot op de heuvel. Het uitzicht is schitterend en de geluiden die langs de heuvel omhoogkomen bijzonder Gambiaans.

U kunt nu meteen een kijkje nemen bij de afdrukken in de rotsen, de ‘giant footprints’. Tijdens de aanleg van het plateau voor het gebouw ontdekte men afdrukken die volgens deskundigen van menselijke voeten zijn, in grootte variërend van 20 tot 50 centimeter en soms bijzonder duidelijk. Aanvankelijk ging men ervan uit dat ze iets te maken hadden met de stenen cirkels van Wassu, maar onderzoekingen wezen uit dat de voetafdrukken van veel vroeger datum moeten zijn. Als dat inderdaad zo blijkt te zijn en de rest van het verhaal klopt ook, dan krijgt de geschiedschrijving van Gambia een nieuwe dimensie, Gambia moet al veel vroeger bewoond zijn geweest dan men tot nu toe veronderstelde, vooropgesteld natuurlijk dat het echte voetafdrukken zijn.

Het ziekenhuis van Bansang (direct aan de hoofdweg) is van grote betekenis. Jaarlijks worden hier tussen de 80.000 en 90.000 patiënten behandeld. Niet alleen de bewoners van geheel oostelijk Gambia maken gebruik van de diensten van de artsen aldaar, patiënten worden vanuit Senegal en nog verder met trucks aangevoerd om er behandeld te worden. Zoals in alle klinieken in het land ontbreekt er van alles. Zo is er bijvoorbeeld maar één sterilisator, terwijl er behoefte bestaat aan vier van dergelijke apparaten. Bij een bezoek aan het ziekenhuis krijgt u bij uw vertrek een lijst mee met ontbrekende zaken. Bij het doorlezen ervan zult u zich afvragen hoe het mogelijk is dát er nog mensen geholpen worden. Toch is iedereen er welkom voor 5 dalasis per consult (inclusief eventuele medicijnen). Als dát bedrag zelfs nog te hoog is: niemand wordt weggestuurd.

Het ziekenhuis beschikt over 160 bedden, waar per jaar ongeveer 6000 patiënten een plaatsje vinden. Alle overige behandelingen vinden plaats op dagbasis of poliklinisch. In Bansang worden ook operaties uitgevoerd, maar voor ingewikkelde behandelingen, zoals hartoperaties en ingewikkelde fracturen, is men aangewezen op Banjul. De patiënten worden over de weg daarheen gebracht.

Het is opmerkelijk dat aids in dit gedeelte van Afrika nog betrekkelijk weinig voorkomt. De meest behandelde kwalen zijn overigens wél geslachtsziekten, direct gevolgd door oog- en ingewandsziekten. De centrale overheid draagt 10% van de kosten van het ziekenhuis. De overige 90% komt voort uit sponsoring door particulieren die overal ter wereld gevonden worden. De zorg voor de patiënten berust bij een medische staf bestaande uit 8 artsen (w.o. uit China en Cuba) en 5 chirurgen. Er werken ongeveer 125 verpleegkundigen, waarvan bijna 70% gediplomeerd is.

Het is nu nog ongeveer 60 kilometer naar Bassa Santa Su en de temperatuur kan in deze omgeving flink oplopen. Onderweg kunt u nog stoppen in Sotuma Sire en in Alunghari. Het zijn plaatsen waar veel pottenbakkers gevestigd zijn. Hun producten worden verkocht op de markt in Basse Santa Su (kortweg: Basse of Bassé).

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bansang en Gambia