Het zuiden

Swipe

Basse Santa Su

Basse Santa Su is de grootste plaats ten oosten van Brikama en tevens houdt hier het (ooit) geasfalteerde gedeelte van de Transgambia Highway op. Basse is de hoofdstad van de Upper River Division en heeft maar liefst twee banken binnen zijn muren. Er bevinden zich zelfs twee bioscopen, een nachtclub en er is een middelbare school.

Onderwijs was reeds mogelijk in 1929, toen hier door de missie de eerste school in de Upper River Division geopend werd. Men zou veronderstellen dat westerse religieuze invloeden iets met de stadsnaam te maken hebben. Dat is echter niet juist, want Santa staat voor: hoger. Basse Santa Su betekent: hogergelegen huis. Daalt u af naar de rivier, dan komt u in de wijk Basse Duma Su: lagergelegen huis.

De meeste huizen en gebouwen die daar ooit stonden zijn ten prooi gevallen aan de rivier. Er bevindt zich nog een opslagplaats voor koloniale waren en tijdens het droge seizoen worden ook de vervallen oude pakhuizen nog als opslagplaats gebruikt.

Overheersend, aan beide zijden van de rivier, zijn echter de later gebouwde opslagplaatsen voor pinda’s. Er kan wel 6000 ton pinda’s opgeslagen worden. Deze worden met rivierboten vervoerd naar elders gelegen plaatsen om verder verwerkt te worden. Het merendeel gaat naar Banjul, waar in de omgeving van de Denton Bridge een fabriek staat die er o.a. olie van maakt.

In de omgeving van deze pakhuizen bevindt zich tevens de gelegenheid om met een auto de rivier over te steken. Het zal u opvallen dat u weinig blanken tegenkomt. Kinderen kunnen u aanstaren alsof u rechtstreeks van een andere planeet komt, de mensen zijn echter onverdeeld vriendelijk.

Als u de hoofdstraat uitloopt zult u zich met verbazing afvragen hoe de bevolking alles zo kleurrijk weet te houden. Ezelwagens, auto’s, kudden geiten en schapen, het gaat allemaal door dezelfde straat en de stofwolken kunnen hier hoog opwaaien. Als u de moeite neemt om door te lopen naar Duma, dan vindt u aan de rivierkant, rechts naast de veerpont, een koloniaal huis. Helaas is het huis in 1998 door brand zwaar beschadigd, maar ‘Traditions’ een Canadees initiatief, bestaat nog steeds. U kunt er traditionele handwerkkunst bewonderen en een verfrissing gebruiken.

Voor degenen die wat langer in het oosten blijven treedt de eigenares ook op als een soort onbezoldigde VVV, ze geeft o.a. informatie over Basse, organiseert culturele avonden met traditionele Afrikaanse inbreng en verzorgt demonstraties met oude Afrikaanse weefgetouwen.

Als u in Basse wilt overnachten doet u er goed aan te bedenken dat in dit gedeelte van het land niet elke gelegenheid geschikt is voor westerlingen. Slechts één van de drie onder Gambiaans beheer staande hotels werd door de politie (en dan nog met enige terughoudendheid) als ‘geschikt voor toubabs’ aangemerkt.

Ook de in aantal royaal aanwezige restaurants zijn meestal ongeschikt voor blanken op doorreis. Vraag daarom altijd naar een gelegenheid die geschikt is voor toubabs. Van het JEM hotel kan zonder problemen gebruik worden gemaakt, zowel voor een lichte lunch als voor een langduriger verblijf. Een oversteek van de rivier brengt u overigens in enkele minuten in het veel beter geoutilleerde Fulladu Camp.

Kombo Beach

Kombo Beach is een populair hotel, gelegen direct aan het strand en biedt tal van faciliteiten, een uitstekende keuken, afwisselende entertainment en...

v.a. 621 p.p.

Sun Beach

In het meest westelijk puntje van het levendige Cape Point vind je het heerlijke 4-sterrenhotel Sun Beach. Niet alleen is Sun Beach...

v.a. 799 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Basse Santa Su en Gambia