Het zuiden

Swipe

Le Morne

Een groot contrast met de ruwe zuidkust vormt het paradijselijke Le Morne, het meest westelijke puntje van Mauritius. Centraal staat de monoliet Morne Brabant (555 m). Rond deze berg liggen lange stranden met poederachtig wit zand aan een grote, schitterende lagune, samen garant voor een van de meest fotogenieke plekken van Mauritius.

Mooi is Le Morne zeker maar het heeft een droeve geschiedenis. In de tijd dat Mauritius een belangrijk punt was op de oostelijke slavernijroute vormde het schiereiland een toevluchtsoord voor de marrons, ontsnapte slaven. Zij hielden zich schuil in de bossen en grotten op de wanden van de moeilijk begaanbare berg. In 1835, zo vertelt de overlevering, stortten vele slaven zich in paniek van de rotsen toen een groep mannen in uniform naderde. Wat ze niet wisten was dat de soldaten niet kwamen om hen te arresteren maar om te verkondigen dat de slavernij was afgeschaft. Liever sprongen de marrons een zekere dood tegemoet dan in handen van de blanken te vallen.

Morne Brabant is het symbool geworden van het geleden leed van de slaven en hun verlangen naar vrijheid – het is van grote sentimentele en spirituele waarde voor de eilandbewoners. Genoeg redenen om de berg in 2008 toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Morne Brabant is het mooist te zien vanaf zee, vanuit de lucht en vanaf Chamarel Road.

Kitesurfersparadijsje

Voor wind- en kitesurfers is Le Morne de hemel op aarde. Wind- en watercondities zijn er optimaal. Doordat hotelbouwers er ongemoeid hun gang konden en kunnen gaan is een groot deel van het zilverwitte zand voor het oog verdwenen achter de muren van hotels. Gelukkig zjin er nog een paar mooie stukken openbaar strand waar zowel beginnende als gevorderde wind- en kitesurfers hun gang kunnen gaan.

Volg de weg langs de kust van het schiereiland tot aan Point Sud-Ouest en zie hoe zij zich uitleven op de golven. Een schitterend gezicht, al die felgekleurde kites die door het luchtruim scheren boven een kraakheldere zee met groene heuvels op de achtergrond. Na Pointe Sud-Ouest gaat de weg over in een smal zandpad, alleen geschikt voor mountainbikes en jeeps.

Bénitiers-eiland

Alle grotere hotels op Le Morne organiseren dagtochten naar het eiland Bénitiers, in toeristische folders voor het gemak Coco Island genoemd. Onderweg wordt een vis- en snorkelstop gemaakt bij Roche Bénitiers (De Diamant), een rots die aan de onderzijde rondom zo uitgesleten is dat het uit de verte boven het water lijkt te zweven. Als je geluk hebt zwemmen er ook dolfijnen in de buurt.

Île aux Bénitiers ligt vijfhonderd meter voor de kust van La Gaulettes. Het is slechts twee kilometer lang en vijfhonderd meter breed op het breedste punt. Op het noordelijkste puntjes is een broedkolonie voor zeevogels. De grote lagune rond het eilandje trekt dagjesmensen en vissers die de witte strandjes als lunchplek gebruiken. Deze toestroom van mensen en bootjes heeft nogal wat kusterosie tot gevolg gehad.

De Mauritiaanse overheid verhuurt Bénitiers aan een privé-onderneming die het eiland gebruikt als kokosplantage. Er zijn plannen voor een luxe villapark, zeer tot ongenoegen van natuurbeschermingsorganisaties. Zij hopen dat het project niet voorbij de Environmental Impact Assessment komt, een overheidskeuring nodig voor de bouwvergunning.

10 prachtige bestemmingen in Le Morne en Mauritius