Het zuiden

Swipe

Kitulo Plateau National Park

•    Oppervlakte: 2.600 km²
•    Te bereiken vanuit: Mbeya en Matamba
•    Beste bezoektijd vogels: september tot april
•    Beste bezoektijd bloemen: december tot april
•    Beste bezoektijd voor wandelaars: september tot april
•    Diersoorten o.a.: enkele antilopesoorten
•    Vogelsoorten: er vindt nog onderzoek plaats, tenminste 350 soorten
•    Landschap: plateau, omgeven door bergen.

Het Kitulo wildreservaat is het jongste nationale park van Tanzania. Het is nog volop in ontwikkeling en er zijn al tal van paden uitgezet. De echte infrastructuur laat nog even op zich wachten. Het is dan ook bijna onbegonnen werk om het park te bezoeken zonder gebruikmaking van een 4WD, maar grote delen zijn te voet te bewonderen.

De lokale bevolking noemt het plateau Bustani ya Mungu, de tuin van God. Algemeen wordt het reservaat gezien als een van de meest spectaculaire bloementuinen van de wereld. U kunt er rekenen op bijna 400 soorten bloemen, waaronder ongeveer 45 soorten orchideeën. 30 Soorten van de hier voorkomende planten zijn uniek in de wereld. U vindt er ook de aloë, lelies, reuzenlobelia’s en (in het wild heeft u ze waarschijnlijk nooit gezien) geraniums.

Het plateau wordt omgeven door bergen, behorend tot het Kipengere-, Poroto- en Livingstone gebergte waarvan de hoogste top tot ruim 2600 meter reikt. Vanuit de bergen wordt het plateau van veel water voorzien en dankzij de bescherming tegen barre weersinvloeden van dezelfde bergen is het er aangenaam toeven en wordt er voor flora en fauna een aangenaam leefklimaat geschapen. Alleen in de maanden juni, juli en augustus kan het er koud en mistig zijn.

Groot wild hoeft u er niet te verwachten, dit maakt het park bij uitstek geschikt voor wandelaars. De vogelliefhebber wordt getrakteerd op vele fraaie vogels die door de unieke flora aangetrokken worden. Onder de vogels bevindt zich de zeer zeldzame Denham’s trapgans. Ook zult u er broedkolonies aantreffen van de met uitsterven bedreigde blauwe zwaluw. Verder zijn er vogels te bewonderen die uitsluitend in dit gebied leven zoals de Kipengere zaadeter en de snorgraszanger.

Het is bijna vanzelfsprekend dat, waar water en open grasland elkaar ontmoeten, er veel te genieten valt voor de liefhebbers van vlinders, insecten en kleine dieren zoals de kameleon en tal van hagedissen- en kikkersoorten. Ook voor bergwandelaars heeft het park aangename verrassingen. Zo is het mogelijk om via het Livingstonegebergte het prachtige strand van Matema aan Lake Nyasa (Lake Malawi) te bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Kitulo Plateau National Park en Tanzania