Het zuiden

Swipe

Uwanda wildreservaat

•    Oppervlakte: 4.100 km²
•    Te bereiken vanuit: Mbeya
•    Beste bezoektijd: buiten de regentijden
•    Diersoorten o.a.: veel antilopesoorten
•    Vogelsoorten: meer dan 450
•    Landschap: vlak, veel water
•    Verblijfsmogelijkheden: geen, kamperen mogelijk
•    Bijzonderheden: onderzoeksgebied treksprinkhaan.

Het Uwanda/Rukwa wildreservaat is een van de minst bezochte reservaten in Tanzania. Het grootste gedeelte ervan bestaat uit water, het reservaat is bijna om Lake Rukwa heen gedrapeerd.

Zoals diverse gebieden in Centraal- en Zuid-Tanzania is het vooral interessant voor de meer ervaren Afrikaganger. Het reservaat is niet alleen moeilijk bereikbaar, het is eveneens moeilijk bereisbaar. Er bestaan nauwelijks wegen en er is alleen met een 4WD doorheen te komen. Dankzij de aanwezigheid van het uit twee delen bestaande  Lake Rukwa is het vogelleven er zeer rijk.

De treksprinkhaan plant zich in dit gebied voort en dit wordt al gedurende enkele jaren nauwlettend gevolgd door wetenschappers uit de gehele wereld. De witte pelikaan zult u er eveneens in grote hoeveelheden aantreffen, u bevindt zich in het grootste broedgebied van deze vogels in heel Afrika. Natuurlijk maakt de aanwezigheid van het vele water het reservaat ook interessant voor vele soorten groot wild.

Het is dan ook niet opvallend dat er veel soorten antilopen voorkomen. De begroeiing van het gebied maakt het voor hen gemakkelijker zich aan de roofdieren te onttrekken. Onder de antilopen bevindt zich de zeldzame poekoe, die u zelfs in behoorlijk grote concentraties kunt bewonderen. Er komen echter ook leeuwen en luipaarden voor, aangetrokken door de grote populatie antilopen. Ook olifanten voelen zich in dit gebied goed thuis.

Als u dus besluit er te overnachten is het aan te raden uw vuurtje te laten branden. Voor de temperatuur behoeft u het niet te doen, het kan erg warm zijn in dit gebied en het koelt ’s  nachts nauwelijks af.

10 prachtige bestemmingen in Uwanda wildreservaat en Tanzania