Het zuiden

Swipe

Masaka

Op weg van Kampala naar Masaka passeert u ongeveer halverwege nabij Nkozi de evenaar. Geen spectaculaire gebeurtenis, enkele groente- en souvernirstalletjes markeren de plaats. Het geeft uiteraard wel een vreemd gevoel om met de ene voet op het noordelijk, met de andere op het zuidelijk halfrond te staan.

Masaka heeft, meer dan de andere steden in dit gebied, te lijden gehad van de invasie door Tanzania in 1979. Veel van de aangerichte schade is nog niet of slechts ten dele hersteld.

Vanuit toeristisch oogpunt heeft Masaka weinig interssants te bieden, maar het is de plaats bij uitstek om vanuit Tanzania Uganda binnen te reizen (of omgekeerd natuurlijk). Ook een bezoek aan de Ssese eilanden kan vanuit deze plaats gebeuren, via Bukakata aan Lake Victoria.

Op een 20-tal kilometers ten westen van Masaka ligt Lake Nabugabo. Men zegt dat u hier, als gevolg van de vele mineralen die zich in de bodem bevinden, niet bang hoeft te zijn om besmet te worden met bilharzia. Hoewel de bewering wetenschappelijk niet is onderbouwd, maken velen van de gelegenheid gebruik om er te zwemmen. Indien er bilharzia op zou treden zou dit ongetwijfeld snel bekend zijn. Men beweert ook dat er zich geen krokodillen in het meer bevinden, een verhaal waaraan te twijfelen valt. Al sinds 1932 wordt er alles aan gedaan om het meer, dat een geliefd oord is voor vakantiegangers en dagjesmensen, vrij te houden van krokodillen en regelmatig werden er dan ook dieren gevangen of gedood. Het is echter niet uit te sluiten dat zich gedurende de regenseizoenen krokodillen uit de moerassen langs Lake Victoria naar Lake Nabugabo begeven. Ook een krokodil wil weleens relaxen nietwaar?

De weg naar het zuiden, richting Tanzania, wordt nog betrekkelijk weinig gebruikt. Dat heeft te maken met de toestand van de weg, maar, hoewel deze in een slechte staat is, de rit op zich voert door een fraai landschap. Overigens, deze weg maakte vroeger deel uit van de beruchte zogenaamde ‘aids-hoofdweg’. Het is bekend dat, toen de verhoudingen tussen de landen nog goed waren en er veel transport over de weg plaatsvond naar de kust van Tanzania, veel chauffeurs die deze route bereden in Uganda besmet raakten met het hiv-virus en zorgden voor de verspreiding ervan in Tanzania.

De passage bij de grens met Tanzania bij Mutukula kan soms voor ernstige vertraging zorgen. U moet erop rekenen enkele uren kwijt te zijn aan allerlei onbenullige bureaucratische maatregelen. Men zegt dat de Tanzaniaanse overheid op deze manier wil voorkomen dat goederen illegaal het land binnenkomen en daar tegen grove winsten verkocht worden. Zorg er dus voor dat u voor alles wat u draagt een verklaring heeft. In het bijzonder als u met de auto bent zult u een bewijs moeten overleggen dat deze auto uw eigendom is, welke verklaring afgegeven dient te zijn door de Ugandese overheid in Kampala.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Masaka en Uganda