Het zuiden

Swipe

Mbarara

Mbarara was ooit het centrum van het Ankole koninkrijk, ontstaan in de 16e eeuw als gevolg van de afscheiding van het Bacwezivolk. Het rijk beleefde zijn hoogtijdagen aan het einde van de 17e en aan het begin van de 18e eeuw, toen het zich uitstrekte vanaf Lake Albert tot aan de zuidelijke grens. Het Ankolevolk geniet grote bekendheid vanwege zijn bekwaamheden op het gebied van de veeteelt. Het vee, geroemd om de kwaliteit van het vlees, met de geweldige hoorns vormt nog steeds een opvallende verschijning in het Ugandese landschap. Het verval van het Ankole koninkrijk begon omstreeks 1875 toen ziekten en droogte het volk teisterden en het betrekkelijk gemakkelijk werd onderworpen door de meest bekende vorst van de Bunyoro: Kabalega. De Britten, die het land in de jaren negentig van de 19e eeuw onder hun gezag plaatsten voorkwamen dat het Ankolevolk geheel van de aardbodem verdween. Ankole werd weer als zelfstandig volk erkend na de onafhankelijkheid van Uganda.

Er zijn resten overgebleven van de Ankole hoofdstad, oorspronkelijk Kamukazi geheten welke zich op enkele kilometers buiten de stad bevinden. Slechts de klokkentoren, of liever gezegd de drumtoren bevindt zich nog in een redelijke staat, al is bagyendwaza, de drum die het symbool vormde van de onafhankelijkheid van het Ankolevolk, reeds lang verdwenen.

Het voormalige paleis van de laatste omugabe’s (koningen) van de Ankole bestaat nog, maar staat onder militair beheer. Ook de plaats waar de laatste twee vorsten die over het Ankolevolk heersten begraven liggen zijn te bezoeken. De graftombe, bekend onder de naam Nkokonjeru, bevindt zich op ongeveer vier kilometer ten westen van de stad en vormt de laatste rustplaats van Kahaya II en Gasyonga II.

Het beeld van het Ankolerund op de rotonde juist voordat u de stad inrijdt herinnert overduidelijk aan het verleden.

Tegenwoordig is Mbarara, met ruim 85.000 inwoners (2011) een belangrijk handelscentrum, gelegen op een belangrijke kruising van wegen die toegang geven tot het zuiden en zuidwesten van Uganda. De plaats heeft een universiteit en vormt een goede uitvalgelegenheid voor bezoeken aan het Lake Mburo n.p. of de wat verder gelegen Kitagata heetwaterbronnen. In de stad zijn alle denkbare voorzieningen beschikbaar, u kunt er dus geld wisselen, er is een postkantoor en er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mbarara en Uganda