Het zuiden

Swipe

Mpanga Forest Reserve

• Oppervlakte: 45 km2
• Te bereiken vanuit: Mpigi
• Beste bezoektijd: het gehele jaar
• Diersoorten o.a.: vele aapsoorten
• Vogelsoorten: meer dan 300 soorten
• Landschap: regenwoud
• Verblijfsmogelijkheden: kampeerplaats (uitsluitend met toestemming)
• Bijzonderheden: vrij toegankelijk te voet te bezichtigen
• Inlichtingen: Uganda Wildlife Authority in Kampala

Het Mpanga f.r. is zo’n natuurlijk juweeltje waarin men lange tijd kan ronddwalen om te genieten van vooral de flora. Het is een klein gebied waarin vele wandelpaden zijn aangelegd. U mag er zonder begeleiding in rondwandelen al moet u uw aanwezigheid wel melden bij het hoofdkwartier van het park. U kunt er nadere informatie over het reservaat krijgen en, als u dat wenst, een gids regelen. De begroeiing is zeer weelderig en men kan een goede indruk krijgen van een regenwoud zoals dat in lagere gebieden voorkomt.

Er zijn vier wandelingen uitgezet die het mogelijk maken om optimaal te genieten van de flora en fauna die uw interesse heeft. De basis wandeling laat u kennismaken met het gebied in al zijn facetten, de vlinder wandeling brengt u op die plaatsen waar de kans op het zien van, soms zeldzame, vlinders het grootst is, maar u zult ook vele vogels te zien krijgen en op tal van plaatsen ziet u apen (of zij u). De familie wandeling brengt u in contact met de vele bomen van het gebied. De Hornbill wandeling tenslotte, voert over geaccidenteerd terrein waarbij u ook enkele stroompjes moet oversteken. De kans op een ontmoeting met een neushoornvogel, waar de wandeling zijn naam aan ontleent, is bijzonder groot.

Het reservaat was oorspronkelijk bedoeld als studiegebied naar de oorsprong en de bestrijding van de tseetseevlieg, de overdrager van de gevreesde en in veel gevallen dodelijke slaapziekte. In 1960 heeft men er een laboratorium gevestigd waar algemeen researchwerk wordt verricht. Dankzij het onderzoek dat vanuit het lab plaatsvond is het reservaat zeer toegankelijk, er zijn vele goed begaanbare paden in aangelegd.

Het zou als doel kunnen dienen voor een dagtrip vanuit Kampala, maar voor de liefhebbers van vogels en (schitterende) vlinders die in het reservaat te vinden zijn, is een bezoek van een dag onvoldoende. Er is weinig groot wild, de belangrijkste reden dat u op eigen gelegenheid het park mag doorkruisen. Er is een aantal wandelingen uitgezet die u op de meest interessante plaatsen brengt. Er zijn diverse boswandelingen in lengte variërend, er is een route die u langs plaatsen voert waar veel vlinders voorkomen en andere routes die een speciaal onderwerp als doel hebben. De vele aapsoorten die in het reservaat wonen, waaronder de zwart-witte colobus, zullen u echter op luidruchtige wijze op hun aanwezigheid attent maken. Een gids kan u op veel fraais wijzen dat u wellicht zonder zijn aanwezigheid gemist zou hebben.

Het Mpanga f.r. ligt ongeveer 45 kilometer van Kampala in de richting van Masaka en een bezoek er aan is als dagtocht vanuit Kampala zeer goed te doen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mpanga Forest Reserve en Uganda