Het zuiden: de hoogste bergtop en de langste stranden

Swipe

Costa Calma

Ondanks de nabijheid van schitterende stranden kwam het toerisme in Costa Calma laat op gang, eigenlijk pas na de voltooiing van de nieuwe weg tussen Puerto del Rosario en Morro Jable in 1984. Intussen is het er aardig druk geworden.

Over de aard van Costa Calma lopen de meningen uiteen: van mooi en relaxed tot karakterloze saaie boel. Waarschijnlijk is van beide iets waar. Deze langgerekte vakantieplaats verscheen vrijwel uit het niets (het oorspronkelijke dorp werd volledig onder nieuwbouw begraven) en mist daardoor een ‘hart’. Andere nadelen zijn dat er geen gezellige strandpromenade is en dat het strand vanaf de weg soms moeilijk is te bereiken doordat de hotelterreinen aaneengesloten liggen. Afgezien van wat slaperige winkelcentra valt er bovendien niet veel te beleven terwijl andere plaatsen met meer levendigheid niet bepaald naast de deur liggen.

De geplande aanleg van een nieuwe jachthaven zal de plaats wellicht nieuwe impulsen geven maar voor sommige mensen is Costa Calma nu nog iets te ‘calma’. Liefhebbers van rustige avonden met een goed boek daarentegen en windsurfers (die hier vooral in de zomer komen vanwege de sterke wind) zal dit allemaal een zorg zijn – voor hen is het leven volledig gericht op het strand en de zee.

Positief is dat er in Costa Calma smaakvol en met respect voor de omgeving is gebouwd. Er is geen hoogbouw, het is overal brandschoon en de vele tinten groen springen meteen in het oog. De hoofdweg loopt door een aangeplant bos met palmen, casuarina’s en andere bomen en planten, gevoed met gerecycled afvalwater van de hotels. Ook tussen de hotelgebouwen liggen groene zones, een aantrekkelijke schuilplaats voor vogels en andere dieren.

Maar het grootste pluspunt van Costa Calma zijn natuurlijk de allermooiste stranden van Fuerteventura die vlakbij liggen. Niet meteen achter de hotels (daar zijn familiestranden met zonnebedden en parasols) maar iets verder naar het zuiden, waar de bebouwing ophoudt en het windsurfersdomein begint.

Kustwandeling

De fonkelende stranden van het Jandía-schiereiland nodigen uit tot een lange wandeling. Je kunt vanaf Costa Calma ongehinderd vele kilometers in zuidelijke richting lopen tot aan Morro Jable, via de stranden Barca, Sotavento, Esquinzo, Butihondo en tot slot Matorral. Bij hoog water zul je hier en daar over de rotsen moeten klauteren of een omweggetje door het binnenland moeten maken. Onderweg zijn genoeg gelegenheden om iets te eten en te drinken, bijvoorbeeld bij de surfcentra aan het strand.

Deze wandeling begint na het H10 Esmeralda-hotel aan de zuidzijde van Costa Calma, waar het strand na wat rotspartijen breder wordt. We zijn nu op Playa Barca waar ook een windsurfcentrum is te vinden. Pas echt interessant wordt het echter verderop, bij het eenzame hotel Sol Melía Gorriones. Hier houdt de bewoonde wereld helemaal op en ben je min of meer alleen met de wind en de overweldigend mooie natuur van Playa de Sotavento. Gelukkig mag hier verder niet gebouwd worden en wordt het zicht niet belemmerd door bebouwing in het achterland.

Je kunt verder lopen over het strand, over de lange zandbank of door het ondiepe water van de lagune. Ter hoogte van het gehucht Risco del Paso (met ook weer een windsurfcentrumI) wordt het einde van Playa de Sotavento gemarkeerd door een uitkijkpunt. Vanaf dit punt heb je het beste zicht op de immense zandvlakte en de intense kleurschakeringen van de zee en de lagune. Je hebt nu ongeveer vijf kilometer gelopen.

Wil je de tocht helemaal uitlopen tot aan Morro Jable dan kost dat nog wel een paar uurtjes maar je kunt ook bij Esquinzo of Jandía Playa de bus of een taxi terugnemen naar Costa Calma.

10 prachtige bestemmingen in Costa Calma en Fuerteventura