Het zuiden: de hoogste bergtop en de langste stranden

Swipe

Jandía

Jandía is niet alleen de naam van het schiereiland maar ook van de grootste vakantieplaats van Zuid-Fuerteventura, bestaande uit Jandía Playa en het vissersdorp Morro Jable. Deze twee liggen naast elkaar en worden vaak in één adem genoemd. Zes kilometer ten noorden van Jandía ligt Esquinzo, een nieuw vakantieoord met een paar grote all inclusive hotels.

Jandía Playa

Jandía Playa, zo noemt men het langgerekte vakantieoord (circa vijf kilometer) aan de zuidoostkust van het schiereiland. Het ligt achter het brede strand Matorral, een heerlijke grote zandbak om in te spelen aan een vrij kalme zee. Een statige vuurtoren achter dit strand maakt het vakantiegevoel compleet. Deze Faro del Matorral, de grootste vuurtoren van het eiland, markeert het zuidelijkste puntje van Fuerteventura. Het vormt een handig oriëntatiepunt in Jandía Playa.

Achter de vuurtoren ligt een duin- en moerasgebiedje dat gevrijwaard is van bebouwing. Vanwege de aanwezigheid van zeldzame zoutminnende planten is het een beschermd natuurpark. Hierachter loopt de levendige, door palmen geflankeerde Avenida del Saladar met aan de landzijde een aaneenschakeling van winkelcentra, toeristenrestaurants, appartementen en hotels, vaak oplopend tegen de kale rotsen in het achterland.

Meer naar het westen liggen de wat oudere hotels, sommige pal aan het strand. Het strand loopt hier dood op een hoge rots (de morro) bij de kleine kade van Morro Jable. Op deze kade en op pleintjes en in straten eromheen liggen een paar gezellige terrassen en restaurants met zeezicht. Je kunt er onder het genot van een drankje en hapje de sportvissers op de rotsen gadeslaan.

10 prachtige bestemmingen in Jandía en Fuerteventura