Het zuiden: de hoogste bergtop en de langste stranden

Swipe

La Lajita

Het vissersdorp La Lajita veroverde een plaatsje op de toeristische kaart vanwege de nabijheid van Oasis Park (zie hieronder), een van de best bezochte attracties van het eiland. De dierentuin ontstond rond een tuincentrum en is sinds de opening in 1985 gestaag gegroeid.

Dankzij alle belangstelling floreren de visrestaurants achter het kleine strand van het dorp. Onder de eilanders genoot Lajita al langer bekendheid als centrum van lucha canaria, het populaire Canarische worstelen. Wedstrijden staan aangekondigd bij het stadion.

La Lajita Oasis Park

Oasis Park is een goedgekozen naam voor de meest exotische plek op Fuerteventura en misschien wel het beste dagje uit, of je nu acht jaar oud bent of tachtig. Dit paradijsje van 8 km2 is een combinatie van botanische tuin en dierentuin met een gevarieerde collectie vogels, reptielen en zoogdieren (totaal 250 soorten).

Het dierengedeelte is prachtig aangelegd en goed onderhouden, met natuurlijk aandoende dierenverblijven, smalle paden langs waterpartijen, veel bamboe en ander sappig groen. Het geurt er heerlijk naar bloemen en planten, een klein wonder, zo’n lustoord op een dor eiland als dit. Bezoekers kunnen door een paar grote, open volières met tropische vogels wandelen, er zijn een paar bijzondere apensoorten waaronder de merkwaardige neusapen. Op een grote savanne krijgen zebra’s, giraffen en gazellen alle ruimte.

Vooral kinderen waarderen de shows met roofvogels, papegaaien, krokodillen en zeeleeuwen. De aanvangstijden van deze voorstellingen staan aangegeven bij de ingang en op de folder met plattegrond die je bij het toegangskaartje krijgt. In de dierentuin zijn voorts een speeltuintje en kinderboerderij en drie restaurants in junglestijl.

De botanische tuin ligt een stuk verderop (er rijdt een gratis ‘junglebus’ op en neer) en heeft meer dan tweeduizend verschillende soorten cactussen en subtropische (vet)planten, van piepklein tot reusachtig. Het geeft een representatief beeld van wat er allemaal groeit en bloeit op de Canarische Eilanden. Wil je zelf een cactus of een leuke pot aanschaffen dan kan dat in het tuincentrum naast de ingang van het park. Er is van alles te koop, van minipotjes met kruiden tot volwassen palmbomen.

Dromedaristocht en -fokkerij

Buiten Oasis Park aan de andere kant van de weg (neem de voetgangerstunnel), staan dromedarissen opgesteld voor een ‘camel safari’. Deze vertrekken ieder uur op het halve uur en volgen een leuke route door een palmenoase naar de top van een heuvel met uitzicht op de kust en de dierentuin. De passagiers nemen plaats in een houten draagstel, een aan elke kant van de bult van de dromedaris.

Wil je liever dromedarissen zonder muilkorven zien, ga dan naar de Reserva de Camellos achterin de dierentuin. Hier worden dromedarissen gefokt met steun van de Canarische overheid (de dieren waren enkele decennia terug bijna verdwenen op Fuerteventura) en er wordt geëxperimenteerd met de productie van melk. Er zijn meer dan driehonderd dromedarissen en daar zijn meestal wel een paar aandoenlijke baby’tjes bij.

10 prachtige bestemmingen in La Lajita en Fuerteventura