Het zuiden: de hoogste bergtop en de langste stranden

Swipe

Omgeving Gran Tarajal

Las Playitas

Dit pittoreske vissersdorp zes kilometer ten noorden van Gran Tarajal is in opkomst als vakantieoord voor Canariërs en niet-Canariërs maar heeft zijn oorspronkelijke sfeer goed weten te behouden. Het is een van de leukste, minder saaie kustdorpen van Fuerteventura met smalle aflopende straatjes en witgekalkte kubushuizen waarvan de gevels zijn behangen met bloemen. Je krijgt er gemakkelijk contact met de vriendelijke bevolking, allemaal echte Majoreros (dus geen import-Spanjaarden).

Net buiten het dorp ligt een 2,5 km lang kiezelig strand met een zeil- en duikcentrum en een paar goede visrestaurants. Ga net voor Las Playitas rechtsaf en volg het onverharde pad om dit strand te bereiken. Verderop aan de kust ten noorden van Las Playitas is een golfbaan aangelegd en een groot vakantiedorp gebouwd waar uiteindelijk drieduizend bedden beschikbaar moeten komen.

Aparte vuurtoren

Ten noorden van Las Playitas leidt een griezelige smalle bergweg met haarspeldbochten naar de Faro de Entallada, een majestueuze vuurtoren op Punta de la Entallada. Je bent op deze plek slechts 96 kilometer van Afrika verwijderd.

De vuurtoren was een wat verlate reactie op een koninklijk besluit uit 1921 waarmee een betere verlichting van de Canarische kusten beoogd werd. Met dank aan generaal Franco die er in de jaren vijftig eindelijk werk van maakte. Zoals vroeger gebruikelijk was maakt de elf meter hoge toren deel uit van de vuurtorenwachterwoning met binnenplaats. Donker steen piept in een regelmatig patroon door de witte pleister heen, rood metselwerk siert de hoeken en omlijst ramen en deuren.

Deze vuurtoren is uniek in zijn soort. Dit, en de ligging op de rand van een steile klif maken het een omweggetje waard.

Giniginámar

Aan een andere grote baai, tien kilometer ten zuiden van Gran Tarajal, ligt dit minivissersdorp met grappige naam. Het heeft een winderig strand met wat zwart zand en veel kiezels aan een mooie halfronde baai. De zee is hier rustig, je kunt er zwemmen. Ook dit is een goede plek voor een lunchstop in een van de eetcafés en je kunt er een eind langs de kust lopen, in de richting van Tarajalejo. Op de terugweg heb je mooi zicht op de baai en het dorp en openbaart zich pas goed de schoonheid van Giniginámar. In de hoofdstraat staat een modern kerkje (1992), Nuestra Señora del Carmen met glas-in-loodramen nieuwe stijl.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving Gran Tarajal en Fuerteventura