Het zuiden van Campanië

Swipe

Cilento

De Cilento is de streek ten zuiden van Salerno. Nauwelijks door het toerisme ontdekt zijn hier grotkerken en verstilde dorpen met een middeleeuwse sfeer. De kust kent mooie stille stranden, rotsige klippen en door de zee gevormde grotten.Het is een streek om te wandelen en te rusten. Enkele markante plaatsen:

De grotkerk San Michele in het dorp Sant’Angelo a Fasanella heeft een 13e-eeuwse Madonna en fresco’s uit de vroege renaissance.

Het oude dorp Roscigno, 10 km zuidwaarts, is in rond 1900 verlaten uit angst voor mogelijke aardverschuivingen. Maar de ramp heeft zich niet voltrokken en de huizen staan nog overeind, trots maar leeg.

In Laurino 15 km naar het zuiden, heeft de Farmacia Durante een puntgaaf interieur uit 1902: muren vol antieke kasten met potjes en pillen. De Santa Maria Maggiore heeft achter het altaar houtsnijwerk en fresco’s uit de 14e eeuw.

30 km oostwaarts ligt op een heuveltop het pittoreske dorp Teggiano, van antieke oorsprong en met middeleeuws aanzicht. Er is een 15e-eeuws kasteel. De kathedraal heeft 12e-eeuwse portalen, een fraaie preekstoel en reliëfs uit 1271. In de San Pietro met mooi voorportaal en toren zijn marmeren beelden uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen te zien.

Padula is vooral bekend om haar klooster, de Certosa di San Lorenzo, een van de imposantste monumenten van Zuid-Italië. Het werd gesticht aan het begin van de 14e eeuw en voltooid in de 19e eeuw, maar heeft vooral een barok uiterlijk.

Nog verder zuidwaarts aan de SS 585 ligt het heuveldorp Rivello fraai op een heuvel. Te midden van de op- en neergaande steegjes zijn er aparte pleintjes voor mannen en voor vrouwen om hun zaken bespreken. Vanuit het dorp heb je onmetelijke vergezichten over de groene heuvels.

Het eeuwenoude dorp San Giovanni a Prio aan de kust is uit angst voor piraten en Saracenen op een 500 meter hoge rots gebouwd. Te midden van de wirwar van steegjes is een oud klooster te vinden. Het uitzicht aan zee reikt onmetelijk ver. Bij helder weer is zelfs Stromboli waar te nemen.

Het zuiden van Campanië

10 prachtige bestemmingen in Cilento en Campanië