Het zuiden van Campanië

Swipe

Salerno

Salerno is gebouwd op drie heuvels aan de golf. De stad heeft een schilderachtig middeleeuws gedeelte met nauwe straatjes en een ruim modern gedeelte. Salerno beleefde haar bloeitijd onder de Noormannen in de 11e en de eerste decennia van de 12e eeuw, toen Robert Guiscard de stad tot hoofdstad van zijn hertogdom maakte. Hij stichtte de dom en de fameuze Scuola Medica, een van de beroemdste van Italië, die bestaan heeft tot 1812. Salerno heeft in WO II veel te lijden gehad van bombardementen en van de landing van de geallieerden in 1943.

De Via dei Mercanti, de karakteristieke hoofdstraat door de oude binnenstad is smal en levendig. De straat wordt geflankeerd door twee heel oude kerken. De Crocifisso dateert uit de 10e/11e eeuw, heeft antieke zuilen binnen en fresco’s uit de 15e eeuw in de apsis. In de Vicolo Adalberga staat de zeer oude San Pietro a Corte met torentjes uit de Lombardische tijd en fresco’s uit de 11e eeuw.

Het belangrijkste monument van Salerno, de Duomo, is gesticht in 1076-85 door de Noorman Robert Guiscard. De neoklassieke façade is die van het atrium, dat bereikt wordt boven een trap met een opmerkelijk romaans portaal uit de 11e eeuw, de Porta dei Leoni. Op de rechterflank verheft zich de machtige toren uit de 12e eeuw. Het kerkportaal is romaans, met rijk versierde deurlijsten. De kostbare bronzen luiken zijn gemaakt in Byzantium in 1099. Er zijn drie schepen met deels antieke zuilen en drie apsissen. In de rechter apsis, genaamd ‘Cappella delle Crociate’ (van de kruistochten), werden de wapens van de kruisridders voor hun vertrek naar het Heilige Land gezegend. De kapel heet ook wel naar paus Gregorius VII, omdat diens graftombe hier staat, versierd met Byzantijnse mozaïeken uit de 13e eeuw. In de barokke crypte uit de 17e eeuw worden de relieken van de evangelist San Matteo (Mattheus) bewaard, naar Salerno gevoerd in het jaar 954.

Het Museo Provinciale is gehuisvest in het monumentale Benedictijns klooster. Op de begane grond is een rijke collectie pre- en protohistorische voorwerpen uit necropolissen, tot de 6e eeuw v.C. Op de verdieping bevinden zich mooi Grieks keramiek, bronzen vazen en Etruskische voorwerpen uit de pre-Romeinse tijd.

Het Castello di Arechi is gesticht door de Byzantijnen, vergroot door de Longobarden en versterkt door de Noormannen. Het staat op een prachtig panoramisch punt buiten de stad, 263 m boven zee.

Het zuiden van Campanië

10 prachtige bestemmingen in Salerno en Campanië