Het zuiden van Zuid-Tirol (Bolzano Vigneti e Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Als u de Dolomieten écht wilt beleven dan kunt u misschien de grote Dolomietenroute rijden: de Grande Giro delle Dolomiti. De rit voert dwars door de Dolomieten van Bozen naar Toblach over een lengte van ongeveer 120 kilometer. Vanuit Bozen gaat u via weg 12 in de richting van Brixen. Iets voorbij Prato kiest u voor de weg die u in het Tierser Tal (Val di Tires) brengt (niet voor auto’s met aanhanger). Deze weg eindigt op de Karerpass waar u naar links weg 241 gaat volgen..

Wilt u dit wat moeilijker eerste gedeelte vermijden, dan kunt u vanuit Bozen weg 241 nemen. Iets voorbij Welschnofen bereikt u dan eveneens de Karerpass.

Bij Poza gaat u linksaf via weg 48 over de Passo Pordoi en de Passo di Falzárego. U komt dan in Cortina d’Ampezzo waar u weg 48 blijft volgen. Enkele kilometers over de Passo Tre Croci gaat weg 48 naar rechts, hier houdt u echter links aan en rijdt u via weg 48bis in de richting van Toblach. Na 9 kilometer bereikt u weg 51 die u naar rechts gaat volgen tot aan Toblach.

Het is een prachtige rit die, als u hem in tegengestelde richting rijdt (of als u via dezelfde weg terugrijdt) nét zo mooi, maar toch weer anders is. In de bergen moet u, het wordt ook elders benadrukt, eigenlijk vooruit én achteruit kijken om vanuit hetzelfde standpunt van twee totaal verschillende vergezichten te genieten.

Het is weliswaar te doen maar af te raden om de rit op één dag volledig in beide richtingen te rijden. Als u van veel moois wilt genieten en ook nog wat plaatsjes wilt bezoeken of het met gebruikmaking van de vele kabelbanen die u onderweg tegenkomt nog hogerop wilt zoeken, dan zult u ergens een overnachtingsgelegenheid moeten zoeken.

U kunt ook terugrijden via een combinatie van andere routes. Zo kunt u bijvoorbeeld via St.Lorenzen en dan via weg 244 het Gadertal inrijden. U blijft deze weg volgen tot voorbij Abtei. Daar houdt u rechts aan in de richting van Kurfar en net vóór die plaats gaat u opnieuw naar rechts om via weg 243 over het Grödner Joch naar het Grödner Tal te rijden die u naar rechts inrijdt. Ter hoogte van St.Ulrich gaat u naar links in de richting van Kastelruth, Seis en Völs. Als u deze weg blijft volgen dan komt u vanzelf op weg 12, enkele kilometers ten noorden van Bozen. Onderweg heeft u diverse mogelijkheden om uit te stappen en van de omgeving te genieten of zelfs een andere route te kiezen.

Wilt u op de snelste manier terugrijden dan gaat u vanuit Toblach via weg 49 naar Bruneck (zeg maar het Pustertal uit) tot aan Brixen en vandaar via weg 12 of de autostrada (A22) weer naar Bozen.

Kijk ook bij: Rondje Rosengarten-Latema.

 

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol