Het zuiden van Zuid-Tirol (Bolzano Vigneti e Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Als u zich niet in het gebied ten oosten van Bozen bevindt dan kunt u vanuit Bozen gemakkelijk de regio Rosengarten-Latemar bezoeken. Het hoort als landsdeel weliswaar tot de Dolomieten, maar vanuit Bozen is een bezoek aan deze mooie streek wel zo gemakkelijk.

Vanuit Bozen rijdt u via weg 12 naar het zuiden in de richting van Leifers en Auer. Even voorbij deze plaats kunt u linksaf via weg 48 naar Montan. U zou er een kijkje kunnen nemen bij de in de 19e eeuw gerestaureerde burcht Enn. Liefhebbers van kerken met een lange geschiedenis brengen een bezoek aan de St.Bartolomaus, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 14e eeuw. De toren behoort tot het oorspronkelijke bouwwerk.

Als u de weg nog enkele kilometers volgt kunt u na ongeveer 2 kilometer linksaf in de richting van Aldein. In het kleine museum aldaar is een verzameling religieuze kunst ondergebracht. Wat verderop bereikt u Deutschnofen. Even voor het plaatsje kunt u rechtsaf naar Weissenstein, niet alleen een mooie rit van nauwelijks 5 kilometer, het is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Tirol sinds 1553 met een prachtig klooster.

In Deutschnofen, bekend om zijn uitzonderlijke wandelmogelijkheden, kunt u de parochiekerk gewijd aan St.Ulrich bezoeken. De oudste bouw dateert uit de 13e eeuw, het huidige gebouw werd in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd. Het interieur in zijn huidige vorm dateert uit de 19e eeuw. Het hoofdaltaar werd in 1422 gebouwd voor de parochiekerk van Bozen, maar aan het begin van de 18e eeuw aan Deutschnofen geschonken.

Als u de weg vervolgt passeert u na ongeveer 3 kilometer het kerkje dat gewijd is aan St.Helena. Hier moet u even stoppen om van het uitzicht te genieten en om een kijkje te nemen bij de schilderingen in en buiten de kerk die er oorspronkelijk aan het begin van de 15e eeuw werden aangebracht. Aan het einde van de weg, bij Schwarzenbach gaat u naar links en via weg 620 bereikt u weg 241. Deze gaat u naar rechts op in de richting van Welschnofen. Het is een dorp dat geliefd is bij wintersporters, maar ook bergwandelaars en -beklimmers kiezen het als uitvalsbasis. U passeert de Karersee, een beschermd natuurgebied. Als u van een prachtig uitzicht wilt genieten dan neemt u de kabelbaan naar Paolina Hütte.

Nabij de Karerpass gaat u naar links via de Nigerpass (met een magnifiek uitzicht op de 2981 meter hoge Rosengartenspitze aan uw rechterhand) naar St.Cyprian en Tiers, plaatsjes die op toeristen zijn ingesteld vanwege de vele wandel- en skimogelijkheden. Nabij Bozen-Noord bereikt u weg 12 weer.

De totale lengte van deze tocht bedraagt ongeveer 95 kilometer.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Stedentrips-HOT

Hotel Atlantic Palace

Verblijf in een sfeervol gerestaureerd 14-eeuws klooster omringd door diverse gezellige bars en restaurants. Mede dankzij de gunstige ligging is dit hotel...

v.a. 39.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol