Het zuiden van Zuid-Tirol (Bolzano Vigneti e Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Ten noorden van Bozen bevinden zich de Sarntaler Alpen, een schitterend berggebied dat zich uitstrekt tot aan Sterzing. De weg voert door kloven en tunnels en langs steile wanden. Vanuit landschappelijk oogpunt is het waarschijnlijk een van de fraaiste wegen in Zuid-Tirol. Of een beginnende bestuurder er ook zo over denkt is overigens zeer de vraag. Het Sarntal geniet grote bekendheid door de vele klederdrachten en natuurlijk vanwege het prachtige borduurwerk.

U volgt via weg 508 het dal van de rivier Talfer, bijna tot aan zijn oorsprong. De weg is niet toegankelijk voor auto’s met caravan. Even buiten Bozen ziet u aan de linkerkant de ruïne van Schloss Rafenstein, gebouwd in de 16e eeuw. Na ongeveer 30 kilometer bereikt u het plaatsje Sarnthein, de belangrijkste plaats van het Sarntal. Sarnthein is zeer centraal gelegen en u zult snel begrijpen waarom dit plaatsje vooral geliefd is in de zomer. Een tweetal zaken vragen hier de aandacht: Schloss Reinegg, een kasteel uit de 13e eeuw dat bekendstaat als een van de best bewaarde kastelen uit die tijd, en de kerk St.Cyprian met fraaie fresco’s die oorspronkelijk geschilderd werden aan het einde van de 14e eeuw.

Enkele kilometers ten noorden van Sarnthein splitst de weg zich, weg 508 voert naar links het Pensertal in naar het Penser Joch, rechts rijdt u het Durnholzer Tal in. Aan het einde van dit dal bevindt zich het dorpje Durnholz, gelegen op een hoogte van 1558 meter, een prima uitgangspunt voor mooie bergwandelingen. Het grenst aan de Durnholzer See, een niet te versmaden stek voor hengelsporters. De afstand vanaf de afslag tot aan Durnholz bedraagt ongeveer 11 kilometer, het is een doodlopend dal. zodat u via dezelfde weg weer terug moet naar weg 508.

Als u deze weg verder volgt bereikt u het wondermooie Penser Joch op 2211 meter hoogte. U gaat daarna aan de afdaling naar Sterzing beginnen, eveneens een zeer fraai gebied. U kunt een bezoek brengen aan Sterzing en als u niet meer in de buurt komt moet u dat zeker doen (zie de beschrijving bij ‘Eisacktal’). U kunt ook meteen naar links gaan en kiezen voor weg 44 in de richting van de Jaufenpass. De weg erheen (afgesloten voor caravans) werd in de jaren 1905 tot 1911 aangelegd en voert voor een belangrijk gedeelte over beboste hellingen. Op de pas zijn enkele pensions en als u in de omgeving wilt wandelen zou u hier kunnen overnachten. Over de pas passeert u Walten en bereikt daarna St.Leonhard. U houdt weg 44 aan en via St.Martin en Dorf Tirol bereikt u Meran. U kunt via weg 38 weer naar Bozen terugkeren.

Een alternatief is ook mogelijk: u verlaat, vlak voordat u Meran bereikt, bij Obermais de weg in de richting van Hafling en Mölten. U komt dan in Terlan en via de noordoever van de rivier Etsch bereikt u Bozen weer.

Het gedeelte van de route tussen St.Leonhard en Bozen is beschreven bij: ‘Meran en omgeving: het Passeiertal (Val Passiria)’.

De totale lengte van deze rondrit bedraagt ongeveer 160 kilometer, eventuele uitstapjes naar Durnholz en Sterzing daarbij niet inbegrepen.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Italië > Foggia > Vieste-Standplaats

Camping Punta Lunga

De standplaatsen van deze langgerekte camping aan de Adriatische Zee liggen grotendeels onder pijnbomen en op naar zee aflopende terrassen. Veel plaatsen...

v.a. 108.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol