Het zuiden van Zuid-Tirol (Bolzano Vigneti e Dolomiti)

Swipe

Zuid-Tirol

Vanuit Bozen kunt u diverse ritten per auto maken in de omgeving. In een aantal gevallen komt u dan wel op trajecten die elders al beschreven zijn. De Weinstrasse bevindt zich tussen Lana (ten zuiden van Meran) en Salurn. Bozen ligt in feite halverwege en vanuit deze plaats kunt u heel gemakkelijk het noordelijke en het zuidelijke gedeelte ervan bezoeken. Het noordelijke gedeelte is beschreven als laatste gedeelte van ‘Rondje Prissianer Hochwald (Selva di Prissiano), Ten zuiden van Meran’, onder Meran.

Start in Bozen en rijd in de richting Meran via weg 38. Na enkele kilometers, bij Frangart, gaat u linksaf richting Eppan via weg 42. Iets voorbij Eppan houdt u richting Kaltern aan. U blijft deze weg volgen via Tramin en Kurtatsch tot u bij de afslag Salurn komt. Daar steekt u de brug over en u kunt via weg 12 weer terug naar Bozen. Onderweg passeert u de plaatsen Neumarkt, Auer en Leifers.

Kaltern ligt te midden van uitgestrekte wijngaarden en is sedert eeuwen een wijnbouwgebied. In het plaatsje vindt u dan ook het wijnmuseum, gevestigd in een wijnkelder waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 17e eeuw. U kunt er alles aan de weet komen over de wijnbouw en de manier waarop de wijn werd en wordt bereid. De geschiedenis van de wijnbouw gaat terug tot de Romeinse tijd. De Kalterer See mag u eigenlijk niet overslaan. Laat u niet afleiden door de naam, het prachtig gelegen meer staat bekend als het warmste meer van de Alpen. Tussen Kaltern en het meer passeert u Schloss Ringberg, een kasteel dat rond 1600 werd voltooid. Liefhebbers van iets avontuurlijks spoeden zich naar de wijk St.Anton. Daar bevindt zich het dalstation van een van de steilste kabelbanen van Europa. In ongeveer 12 minuten bent u 850 meter hoger. De beloning bestaat uit een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Als u het liever iets rustiger aan wilt doen kunt u de parochiekerk van Kaltern bezoeken. De kerk, gewijd aan Maria-Hemelvaart, dateert uit 1790. Het bijzondere is dat de klokkentoren wel 300 jaar ouder is dan de kerk.

Als u er tijd voor heeft moet u zéker een bezoek brengen aan het kort voor Tramin gelegen St. Jakob. Behalve een fabelachtig uitzicht kunt u er in de kerk prachtige schilderijen bewonderen waaronder een voorstelling van David die Goliath verslaat.

Een van de weinige plaatsen in dit uitgestrekte wijngebied waar ook sterke drank wordt gedestilleerd is Tramin. De plaats is beroemd om zijn witte wijn. Dat de wijnbouw er bijzonder belangrijk is bewijst het tentoongestelde in het plaatselijke museum. Gereedschappen die door de eeuwen heen bij de wijnbouw werden gebruikt worden er bewaard. De toren van de parochiekerk van Tramin kunt u al op grote afstand zien, hij is 93 meter hoog en daarmee de hoogste stenen toren van Zuid-Tirol. In de kerk bevinden zich resten van fresco’s uit de 15e en 16e eeuw.

Salurn bevindt zich aan het einde van de Südtiroler Weinstrasse, aan de andere zijde van de autostrada en de rivier Etsch. Het ligt tevens op de grens van het Duits-Italiaanse taalgebied. Gaat u verder naar het zuiden dan moet u uw Italiaans wat oppoetsen, noordelijk ervan kunt u met Duits uitstekend uit de voeten. De barokke kerk in Salurn werd in de jaren 1628 tot 1640 gebouwd, razendsnel voor die tijd. Ook hier doet zich het vreemde feit voor dat de toren ouder is dan de kerk, deze werd al in de 15e eeuw gebouwd. De ruïne van de burcht Hadersburg, thuishaven van een berucht roofriddergeslacht in de 12e tot de 16e eeuw, bevindt zich aan de zuidelijke kant van Salurn.

Het centrum van Neumarkt, de ‘hoofdplaats’ van zuidelijk Zuid-Tirol, wordt gekenmerkt door de vele, goed onderhouden arcades. Onder de gewelven is het op een warme dag goed toeven. Veel herinnert aan de vrijheidsstrijder Andreas Hofer, ooit overnachtte hij er, een plaquette aan de gevel van huisnummer 20 in de straat die naar hem genoemd is herinnert daaraan. In het museum op nummer 24 is veel terug te vinden over het plaatsje in vroeger dagen. In de noordelijke wijk Vill moet u zeker een bezoek brengen aan de kerk, bekend als ‘Frauenkirche’. Met de bouw van de huidige kerk werd in 1412 begonnen, hij geldt als een van de mooiste voorbeelden van Tiroolse gotiek. In de kerk bevinden zich goed geconserveerde fresco’s uit het begin van de 15e eeuw.

Tussen Neumarkt en Leifers ligt, een paar kilometer voor Leifers, het fotogenieke plaatsje Branzoll. Wilt u leuke plaatjes schieten dan moet u zeker een bezoek brengen aan het centrum.

Leifers ligt op 8 kilometer ten zuiden van Bozen, een plaatsje waar u ook even moet stoppen al is het maar om de kinderen te laten genieten van de modellen van de marineschepen in het scheepvaartmuseum.

De totale lengte van deze rondrit bedraagt ongeveer 100 kilometer.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Italië > Brescia > Manerba del Garda-Standplaats

Camping Zocco

De ruim opgezette familiecamping waarvan de staanplaatsen deels liggen op verscheidene terrassen met een begroeiing van loof- en naaldbomen en deels op...

v.a. 126.00 p.p.

Villaggio Rivaverde

Villaggio Rivaverde ligt in Marina di Ravenna. Bij deze leuke, goed verzorgde camping verblijf je in fijne stacaravans die compleet zijn uitgerust....

v.a. 159.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol