Het zuidoosten

Swipe

De omgeving van Bluefields

El Bluff is de haven- en opslagplaats die je passeert met de ferry naar de Corn Islands. Je kunt er ook met een publieke panga komen.

In het midden van Bluefields Bay ligt Rama Cay, een eiland waar Ramas wonen, een oude, inheemse bevolkingsgroep. Hier kun je kennismaken met hun cultuur en manier van leven. Als je geluk hebt, ben je getuige van een begrafenis waarbij men speciale rituelen uitvoert. Punta de la Despedída is de plek waar de Ramas hun overledenen vaarwel zeggen. Je kunt vissers helpen met de mossel- en oestervangst en meevaren in hun pipantes ofwel bootjes.

Isla del Padre dankt haar naam aan de eerste missionarissen die er woonden. Het eiland heeft een waterbron. Deze voorziet de bevolking van Rama Cay van water. Ook het water rond het eiland verschaft de Ramas een belangrijk bestanddeel van hun menu; mosselen. Wairu Cay voorziet ze in kreeften die hier veelvuldig voorkomen. Men vangt dit voedsel in het regenseizoen. Coco Cay is een verzamelplaats voor ostiones, oesters, die ook een onderdeel vormen van het Ramadieet. Kreeften leggen hier in mei hun eieren.

Tijdens een tocht naar Gwiling Cay Creek vaar je een stukje over de Caribische Zee. Je passeert daarbij Cayos Guana Cay, Soap Cay en Red Bank. De rivierdelta’s hebben een grote biodiversiteit. Je kunt ook tochtjes maken naar lagunes, regenwoud of Ramafamilies. Neem hiervoor contact op met Francis Castro, 9572-1116 of met Delegación Intur/Raas, 9572-0221.

Alleen al voor de boottocht ernaartoe mag je Pearl Lagoon niet missen. In ruim een uur vaart een panga door het schitterende natuurgebied dat van Bluefields Bay tot ver voorbij het dorpje Pearl Lagoon loopt. Een aaneenschakeling van mangrovewoud afgewisseld door jonge palmbomen, lagunes, rivier en baai, in verbinding met de Caribische Zee. Hier en daar passeert de panga halfgezonken en verroeste scheepswrakken. Boten met enorme hoeveelheden aan elkaar geketende boomstammen varen traag voorbij. Na veertig minuten doet men de gemeenschap Kukra Hill aan en na een klein uur Haulover. Pearl Lagoon ligt ten noorden van Bluefields. Verschillende rivieren komen uit in een lagune met dezelfde naam. In het omringende gebied wonen veel etnische bevolkingsgroepen die je te voet of met een panga kunt bezoeken. Men leeft hier voornamelijk van de visvangst.

Na aankomst in de haven vind je op de kade Cafetín Perla del Paraiso. Op de eerste verdieping heb je hier een mooi uitzicht op de baai en de houten kano’s die af en aan varen. Men serveert hier van 5.00 tot 17.00 uur comida corriente; zondags tot 12.00 uur.

Hiertegenover ligt hotelito Bella Vista; kamers met fan, tv en gemeenschappelijk sanitair kosten C100 per nacht; C150 voor een kamer met eigen badkamer.

Sla je vanaf de kade linksaf dan vind je na Western Union een goede -bakkerij. Daarnaast ligt het nette hotel /restaurant Sweet Pearl. De gerechten kosten hier gemiddeld C60 en de kamers met fan en gemeenschappelijk sanitair C100. Kamers met tv en tweepersoonsbed zijn C150, kamers met badkamer zonder tv ook en kamers met badkamer én tv C200.

Sfeervol is het Green Lodge guesthouse, een in mint en donkergroen geschilderd huis met veranda. In de lommerrijke tuin is een zitje, met hangmatten. De kamers liggen op de eerste etage en zien er goed verzorgd uit. Men vraagt C100 per persoon en C160 voor twee personen op een kamer met tweepersoonsbed. C200 voor twee losse bedden. Er is een dormitorium met bedden voor C70 per nacht; 9572-0507.

Sla je hierna rechtsaf dan vind je na het kruispunt aan de linkerkant het mooie Casa Blanca. Het huis heeft een tuin met overdekt terras en de kamers liggen op de eerste verdieping. Het ziet er netjes en goed onderhouden uit. De Deense Svend Friberg vraagt voor de kamers met gemeenschappelijk sanitair $10 voor één persoon en $15 voor twee personen. Beneden is er één kamer met eigen douche en toilet voor $20. Svend is met de lokale Dell Lopez getrouwd en haar familie kookt en maakt het huis tot een levendige plek. Op de menukaart staan onder andere kreeft, garnalen en kip; 9572-0508, [email protected]

Op de hoek tegenover Green Lodge guesthouse, rechts aan de hoofdweg, ligt Enitel, op maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur; zaterdags alleen in de ochtend. Hiernaast zit het -politiebureau; 9572-0170.

Verderop begint een grasveld met daaraan het alcaldía. Iets verder rechts staat de wit-rode Moravische kerk met z’n gotische kenmerken.

Opvallend zijn de borden met de tekst: ‘Don’t throw garbage, Pearl Lagoon is your home’.

In de haven staat op een stukje gras een oud kanon. Sla je hier vervolgens rechtsaf dan zit een comedor in het mintgroene houten huis aan de rechterkant. Geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Een eindje verderop ligt aan de linkerkant hotel Moonlight View, met kamers van $10 tot $35. Hier zit ook Atlantic Adventures dat trips naar de waterval van Kukra Hill en lokale gemeenschappen, beach picknicks, wandel- en snorkeltochten en jungle-expedities organiseert. Prijzen tussen de $20 en $50 per persoon; 9572-0367.

Vanachter Casa Blanca is het twintig minuten wandelen naar Miskitogemeenschap Ratipura. Daarachter ligt Awas, waar de lokale bevolking zich baadt.

Ook kun je de kleine gemeenschappen Orinoco, Tasbaponi en Marshall Point bezoeken. Een boot is te charteren bij Atlantic Adventures of Casa Blanca in Pearl Lagoon. Svend van Casa Blanca kan je meenemen naar Pueblo Nuevo, aan de rivier de Wawasang. Je bezoekt deze gemeenschap met een panga. Ter plekke zijn geen faciliteiten; $80, maximaal drie personen. Bijzonder is een tocht naar de Pearl Cays, een groep schitterende eilanden in de Caribische zee. Je kunt er duiken en zwemmen. De pakketprijs is $149 per persoon bij twee tot vier mensen voor drie dagen, inclusief maaltijden en overnachtingen in Casa Blanca. Svend regelt ook visuitstapjes naar Laguna Top Lock.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Bluefields en Nicaragua