Het zuidoosten

Swipe

Rama

Rama is in 1886 gesticht door mestiezen, afstammelingen van Spanjaarden en inheemsen. Na 1860 trokken zij vanuit het westen van het land naar de Atlantische kust, op zoek naar werk en land. Ze streken neer rond Bluefields en de Río Grande maar ook bij de goudmijnen in het noorden. Ze werkten onder andere in de bananen- en rubberproductie. De mestiezen vormen met 65% de grootste bevolkingsgroep aan de oostkust. Rama werd een belangrijke haven aan de Río Escondido.

Dit doorgangsplaatsje heeft een beperkt aantal faciliteiten zoals wat eetgelegenheden en hospedajes. Aan het einde van de straat vanaf de kade links, vind je aan de rechterzijde een comedor met de gebruikelijke comida corriente. Iets verder, op de hoek is een broodjeszaak waar ze prima sandwiches serveren voor C10. Een hospedaje ligt links op het einde van de ‘kadestraat’, een groot, bruin houten gebouw. De naam is El Viajero en men heeft er eenvoudige celletjes met fan, gemeenschappelijke douches en toiletten, voor C50 per persoon.

De expresos naar Managua rijden vanaf 3.00 tot 10.00 uur en vervolgens om 19.00 en 22.00 uur. De prijs is C200, de rit duurt zes uur. De bus stopt ook bij Juigalpa langs de doorgaande weg; C100. Duur: 2 uur en 45 minuten. Er rijden verschillende maatschappijen op Managua en de prijzen en mate van comfort kunnen wisselen. Als je vanaf de kade het hek doorloopt, staat er een ticketkantoortje voor de bussen die ‘s ochtends vertrekken. Loop voor ordinarios naar het einde van de straat. Deze bussen doen er een stuk langer over; 5 uur naar Juigalpa en 7,5 uur naar Managua. De route is groen, bergachtig en loopt over een grotendeels goede en rechte weg.

Panga’s naar Bluefields vertrekken in de loop van de ochtend, wanneer de boot vol is. Hoe later op de dag, hoe moeilijker het is om genoeg passagiers te vinden om de boot te laten uitvaren.

10 prachtige bestemmingen in Rama en Nicaragua