Het Zuidoosten

Swipe

Belo Horizonte

Belo Horizonte, gebouwd in 1897, is een jonge moderne dynamische stad met veel industrie. In deze hoofdstad van de staat zult u tevergeefs zoeken naar barokke kerken, waar alle andere stadjes juist zo bekend om zijn. Met São Paulo en Rio de Janeiro vormt Belo Horizonte de -industriële driehoek van Brazilië. De stad telt ruim 2,5 miljoen inwoners en is het economisch, commercieel en hoger onderwijscentrum van Minas Gerais.

In Belo Horizonte heeft Oscar Niemeyer enkele objecten gebouwd die tot de hoogtepunten van de moderne Braziliaanse architectuur gerekend mogen worden. Het Museu de Arte de Belo Horizonte (Av. Otacilio Negrão de Lima) is dagelijks open van 9.00-18.00 uur. Nog bekender is de kerk toegewijd aan São -Francisco de Assis (1942), aan dezelfde Avenue, in de chique wijk Pampulha. De kruiswegstaties en de figuur van St.-Franciscus werden geschilderd door Candido Portinari.

In de jaren 40 van de vorige eeuw kreeg de jonge architect Oscar Niemeyer opdracht een nieuwe woonwijk tot ontwikkeling te brengen. Deze huurde Burle Marx in als landschapsarchitect. Samen maakten ze Pampulha rond een kunstmatig meer, waarvan de oeverwandeling 18 km is (voor de stevige wandelaar: meer dan drie uur). Het hoogtepunt voor Oscar was de São Franciscuskerk.

14 jaar bleef deze kerk dicht (1943-1957). Reden: de tegenstanders van het hele plan zagen in deze kerk een kopie van de hamer en sikkel, symbolen van het communisme, waar Niemeyer mee sympathiseerde. Met het Pampulhaproject maakten Marx en vooral Niemeyer wereldnaam en daarmee kregen ze ook opdracht voor de bouw van Brasília, van dezelfde Kubitschek, nu als minister-president.

Vanuit Belo Horizonte worden trips verzorgd naar alle eerder beschreven historische plaatsen. Ook naar de bergdorpjes in het zuidoosten gaan bustochten. Een interessant reisdoel zijn de grutas da Lapinha op 40 km van Belo Horizonte. In deze grotten, 10 miljoen jaar oud, zijn fossiele overblijfselen van een man uit de oertijd te zien. Het Parque Nacional da Serra do Cipó is een natuurpark met watervallen en grotten.

In Minas Gerais, aan de weg naar São Paulo zijn de Poços de Caldas, bronnen met mineraalhoudend water, waaromheen meren en bossen, een geliefd kuuroord. Wie van Bele Horizonte naar Brasilia reist bevelen we een stop aan langs de Br 040 bij Três Maria’s. Daar ligt een hotel (Grande Lago Hotel) zo prachtig aan een meer, dat onherroepelijk de vraag opkomt; ’waarom blijven we hier niet langer?’ Adres: Av. Beira Lago SN, tel 038-88024843, www.hotelgrandelago.com.br

10 prachtige bestemmingen in Belo Horizonte en Brazilië