Het Zuidoosten

Swipe

Vitória

Vitória, de hoofdstad, werd gesticht op 8 september 1551 en is daarmee een van de oudere steden van Brazilië. Het historische karakter is goed bewaard gebleven ondanks het feit dat de stad zich ontwikkeld heeft tot een commercieel en industrieel centrum en zowel havenplaats als badplaats is.

Vitória heeft 300.000 inwoners en heeft een groen imago, vanwege de vele goed onderhouden parken. Oorspronkelijk is zij op eilanden gebouwd, maar diverse bruggen verbinden de eilanden met elkaar en met het vaste land. Vitória heeft een van de grootste havens van Brazilië (koffie, cacao, rijst, sinaasappelen, maar ook ijzererts en industriële eindproducten uit bijvoorbeeld de auto-industrie). Tubarão is de ertshaven.

In de nieuwe centra hebben Braziliaanse architecten en stedenbouwkundigen mooie voorbeelden van moderne stadsarchitectuur laten bouwen. Voor zakenlui, toeristen en cultuurliefhebbers is de middelgrote stad Vitória dus een geliefde bestemming en een mooi, typisch Braziliaans doel van menige rondreis. Er zijn voldoende hotels en er is een grote keuze aan restaurants. Het is een logische stop tussen Salvador en Rio de Janeiro, voor wie via de BR 101 per auto of per interlokale bus reist.

Bezienswaardigheden in Vitória zijn het Convento de São Francisco uit 1590 aan de Rua Uruguai in de cidade alta, het hooggelegen stadsdeel. Hier vlakbij staan ook de kerken do Rosário (1765) en de São Gonçala (1766) en de onder de Braziliaanse Monumentenzorg vallende kerk van Santa Luzia gebouwd in 1551, hartje centrum. Er is een museum, Do Solar Morjardin, ondergebracht in het vroegere gemeentehuis dat uit de 18e eeuw stamt en geopend is van dinsdag tot zaterdag van 13.00-18.00 uur en op zondag van 12.00-16.00 uur.

Vitória heeft een spoorweg- en een busstation en uiteraard ook een vliegveld. Wie met de eigen auto komt vanaf Rio of Salvador (een afstand van respectievelijk 521 en 1202 km) rijdt over de BR 101. Vanuit Belo Horizonte leidt de BR 262 naar deze mooie strandhoofdstad.

Het 13 km zuidelijker gelegen Vila Velha is via een lange brug verbonden met Vitória. Dat het met Vitória één geheel vormt en vrijwel tegelijk met Vitória gesticht is getuigen de kerken Nossa Senhora do Rosário uit 1551 en het klooster van Nossa Senhora da Penha (Praça Pedro Palaçios). Dit klooster is dagelijks van 6.00-11.00 uur en van 14.00-17.00 uur te bezichtigen. Het Museu Homero Massena aan de Av. Beira Mar met werken van deze schilder is open van maandag tot zaterdag van 8.00-19.00 uur.

Bij Vila Velha zijn drie campings. Enkele mooie stranden bij Vitória en Vila Velha zijn Camburi en Guarapari dat ook naam heeft gemaakt met radioactief, heilzaam werkend zand. Vanuit Marataizes, eveneens een bekende badplaats met comfortabele toeristenaccommodaties, 160 km vanaf Vitória, kunnen mooie trips gemaakt worden naar de eilanden Francês, Ovos en Itaputera. Hier is ook een oud haventje. Cachoeiro de Itapemirim, 139 km ten zuiden van Vitória, is een centrum van marmer- en granietwinning en van koffieteelt. De nabijgelegen Praia Itapemirim kent een druk strandleven. Dichter bij de hoofdstad ligt het Praia de Ubu, een intiem, gezellig strandvissersplaatsje met restaurants en hotelletjes. Daar vlakbij ligt Anchieta.

Deze kustplaats is vernoemd naar José de Anchieta, die als missionaris in 1553 hier aan land ging, op weg naar São Paulo. Deze Anchieta heeft naam gemaakt als dichter en kenner van de Indianen, die hem gijzelden. In 1980 is de man zalig verklaard. Elk jaar in juni is er een bedevaart van Vitória naar Anchieta, een driedaagse trip van totaal 100 km langs het strand. Itaúnas is een nieuw klein dorpje in een groot ecologisch park met veel bijzondere ecosystemen.

Het dorp is in de plaats gekomen van een hippienederzetting, die onder de zandduinen is verdwenen. Maar de eigen identiteit is bewaard gebleven. In het vakantieseizoen is het een trefpunt van alternatieve jeugdcultuur, met veel forró-dansmuziek. In de duinen aan de kust leggen zeeschildpadden hun eieren. Dit park ligt tegen de grens van Bahia (www.casinhadeaventuras.com.br).

De hele kuststrook van Espírito Santo heeft een bijzondere vegetatie en vooral in de kustwouden bloeien prachtige orchideeën. In het heuvelachtige land achter de kustlijn wonen veel oorspronkelijke Italianen en Duitsers. Er wordt aldaar geproduceerde wijn van uitstekende kwaliteit geserveerd in rustige restaurantjes/hotelletjes. Bergstreken van naam zijn de Serra do Caparaó, Santa Teresa en Domingo Martina. Belangrijkste stad: Colatina een stop op de autoweg naar Belo Horizonte, aan de BR 262. Hier passeert u ook het nationaal park Da Pedra Azul, rotsachtige bergen met veel natuurlijke waterpartijen. U kunt hier overnachten. Santa Teresa is een typisch voorbeeld van een Italiaanse nederzetting, een plaatsje met een intiem gezellig centrum en een omvangrijk museum, ingericht door Meo Leitão, een professor en wereldverbeteraar, die alles van vogels wist en in 1986 nogal sneu stierf, vergiftigd.

10 prachtige bestemmingen in Vitória en Brazilië