Het zuidoosten

Swipe

Mbale

Ook in het 45 kilometer verderop gelegen Mbale, een plaats met bijna 92.000 inwoners (2011), is de Aziatische invloed op veel plaatsen duidelijk herkenbaar. In tegenstelling tot Tororo bruist de plaats van leven en het heeft een belangrijke regionale markt. Het is de ideale uitgangsplaats om vanaf de Ugandese zijde Mount Elgon te beklimmen. Indertijd was het een smokkelaarsnest waar veel handel die illegaal de grens met Kenia was gepasseerd aangeboden werd. Het was ook een van de weinige plaatsen waar nauwelijks malaria voorkwam. Dat was het gevolg van de geweldige hoeveelheid eucalyptusbomen die men rond de stad geplant had. Met het kappen van de bomen keerde de malariamug geleidelijk aan weer terug in het gebied.

Behalve de markt, kunt u er een bezoek brengen aan een groot kerkhof, aangelegd door de Britten voor de Britse soldaten die omkwamen tijdens de koloniale bezetting. In 1988 werd in Mbale een van de twee islamitische universiteiten in Afrika opgericht.

Het is niet eenvoudig om geld te wisselen in Mbale, sommige hotels accepteren USD of euro’s, maar een slechte koers valt u ten deel. Het is beter om ervoor te zorgen dat u voldoende Ush bij u heeft. Voor informatie over een tocht naar de top van Mount Elgon kunt u terecht bij de Uganda Wildlife Authority die een kantoor heeft in het Mount Elgon Hotel. Bent u geen klimmer dan mag een bezoek aan het Mount Elgon National Park om vele andere redenen niet overgeslagen worden.

Mbale en omgeving wordt bewoond door het Bagisuvolk, een volk dat zich van andere Bantoe volkeren onderscheidt vanwege de besnijdenis die plaats vindt op latere leeftijd ten teken van iemands volwassenheid.

Vanuit Mbale zoudt u een dagtrip kunnen maken naar Kumi een plaatsje op ruim 60 kilometer afstand en gemakkelijk met openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Kumi kunt u een bezoek brengen aan de bekende Nyero Rock schilderingen. Men gaat ervan uit dat de schilderingen de beste zijn die men in Oost-Afrika tot nu toe ontdekte. Ze zijn ongeveer 400 jaar oud en geschilderd in een drietal grotten waarvan men zegt dat deze tijdens het ontstaan van de schilderingen dienden als schuilplaats tegen vijanden. De grotten bevinden zich op ongeveer 7 kilometer buiten Kumi, maar de gemakkelijkste manier om ze te bereiken is door een fietstaxi te nemen in Kumi.

Het vervoer tussen Kumi en het verderop gelegen Soroto is vanuit Mbale prima geregeld. Tussen Mbale en Kumi, op ongeveer 10 kilometer voordat u Kumi bereikt zijn ook nog andere rotsschilderingen aangetroffen bekend onder de naam Kokoro Rock schilderingen. Deze zijn aanmerkelijk moeilijker te bereiken. U verlaat het openbare vervoer in Nakaloke. Vandaar wijzen dorpelingen u verder de weg. Ga er niet heen zonder goed schoeisel en een stevige lange broek, de schilderingen zijn gelegen op een hoogte die wat moeilijk bereikbaar is, althans u moet door open veld met nogal ruige begroeiing. U doet er verstandig aan om een dorpeling als gids mee te vragen. Doet u dat niet, het gebied is privé-eigendom, vraag toestemming om het terrein te betreden aan een der omwonenden.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mbale en Uganda