Het zuidoosten

Swipe

Mount Elgon nationaal park

• Oppervlakte: 1145 km2
• Te bereiken vanuit: Budadiri, 20 km ten noorden van Mbale
• Beste bezoektijd: wandelaars juni-augustus en december-maart
• Diersoorten o.a.: diverse antilopesoorten, buffels, luipaarden, hyena’s
• Vogels: tenminste 300 soorten, sommige uniek in Uganda
• Landschap: berggebied met de Wagagai als hoogste top: 4321 m
• Verblijfsmogelijkheden: enkele kleine kampeerplaatsen zonder voorzieningen, luxe lodge nabij de Sipi watervallen, hotels in Mbale en Budadiri
• Bijzonderheden: zeer gevarieerd landschap

Mount Elgon n.p. ligt op de grens van Uganda en Kenia. Al tientallen jaren wordt het door de Keniaanse overheid als nationaal park aangeduid, Uganda besloot pas in 1993 daartoe. De meeste beklimmingen vonden dan ook vanuit Kenia plaats. De laatste jaren, nu Uganda de berg ‘begaanbaar’ gemaakt heeft, is een kentering merkbaar. De top, de Wagagai, ligt op Ugandees grondgebied. Mount Elgon is, zoals de meeste bergen in dit deel van Afrika, een uitgedoofde vulkaan. De eerste uitbarsting vond zo’n 24 miljoen jaar geleden plaats, de laatste is alweer een 10 miljoen jaren terug. In de krater komen warmwaterbronnen voor, de spectaculaire rotsformaties kennen vele grotten. Geleerden, die uitgebreide onderzoekingen op de berg deden, zijn van mening dat Mount Elgon ooit hoger was dan de hoogste berg van Afrika, de in Tanzania gelegen Kilimanjaro. De vele bergmeren werden ooit gevormd door gletsjers die ook verantwoordelijk zijn geweest voor de diepe kloven op de oostelijke hellingen.

Vanwege de vele klimaatzones op de berg was het een geliefd landbouwgebied. Volkeren pleegden kaalslag om de vruchtbare hellingen optimaal te benutten. Het dierenleven had daar zwaar onder te lijden en veel diersoorten verdwenen dan ook naar het Keniaanse deel van de berg. Dat is een van de belangrijkste redenen geweest om, in navolging van Kenia, Mount Elgon tot nationaal park uit te roepen. De resultaten bleven niet uit. Zelfs de olifant en de luipaard keerden weer terug naar de Ugandese hellingen van de berg. De lagere gebieden van Mount Elgon n.p., een zeer belangrijk waterbekken, worden bewoond door het buitengewoon vriendelijke Bagisuvolk, waar nog besnijdenis van volwassenen plaatsvindt.

Het beklimmen van Mount Elgon is voor velen een belevenis van de eerste orde, het spectaculaire landschap het belangrijkste motief. Zoals eerder opgemerkt: de hellingen zijn pas een paar jaar geleden van Ugandese zijde toegankelijk gemaakt en het beklimmen vanaf deze kant dient dan ook extra overwogen te worden door mensen die last van hoogtevrees hebben. Overigens, de beklimming van de berg is niet buitengewoon moeilijk. Speciaal gereedschap is dan ook niet vereist en velen zien Mount Elgon als een goed alternatief voor klimmen in het Rwenzori gebergte waar aanmerkelijk meer ervaring vereist is.

Op Mount Elgon komt geen sneeuw voor, maar de nachten kunnen er behoorlijk koud zijn. Een goede slaapzak en warme kleding zijn beslist geen overbodige luxe. Daarbij komt nog dat er geen behoorlijke kampeervoorzieningen zijn, u zult uw tenten moeten opslaan op een kampeerplaats die van enige vorm van comfort gespeend is. Overigens maakt dat de beklimming tot een extra belevenis. U hoeft ook geen vrees te koesteren voor hoogteziekte, u zult er geen last van hebben. Voor degenen die gevoelig zijn voor hoogteverschillen is het evenwel aan te bevelen in elk geval hoofdpijntabletten in de bagage mee te nemen.

Voor het beklimmen van Mount Elgon dienen vier dagen uitgetrokken te worden als u alleen de Wagagai wilt beklimmen. Dezelfde tijd is nodig om de warmwaterbronnen te bereiken. Een combinatie van die twee bezienswaardigheden neemt vijf dagen in beslag. Een volledige tocht over de berg met een bezoek aan de top en de warmwaterbronnen, met een afdaling naar Kapchorwa, een dorp aan de voet van de berg in het noorden, vraagt zeven dagen.

Er zijn twee standaardtochten naar de top van de berg. Ze worden de Sasa- en de Piswabeklimming genoemd. Een combinatie van die tochten is, zoals bovenstaand omschreven, dus mogelijk. U kunt starten vanuit het hoofdkwartier van het park in Mbale en vanuit het Mount Elgon n.p. bezoekerscentrum in Budadiri. De organisaties werken nauw samen. Gidsen en dragers kunnen uitsluitend ingehuurd worden in Budadiri. Over die dragers: als u niet al te veel ervaring heeft of als uw conditie ook maar iets te wensen overlaat, dan is het meer dan verstandig om een drager op uw tocht mee te nemen. Behalve dat, u hoeft niet zelf te sjouwen, maar ook op andere wijze voegen ze heel wat aan uw tocht toe, zoals veel persoonlijke attentie en aanwijzingen onderweg die ook alles te maken kunnen hebben met de omgeving, zodat u ten volle van de tocht kunt genieten. Ze kosten slechts enkele euro’s per dag.

De eerste twee dagen van de tocht is voor alle expedities gelijk. Op de eerste dag wordt een wandeling van ongeveer zes uur gemaakt vanuit Budadiri dat op ongeveer 2300 meter ligt, naar een kampeerterrein aan de Ssasa, een rivier op ongeveer 3000 meter. Ook de tweede dag bent u zes uur onderweg naar de Jacksons’ hoogte. U heeft hier de mogelijkheid om uw tenten op te slaan nabij een meertje, of buiten de Mudde grotten. Nog vier uur klimmen en u bereikt de top van Mount Elgon, de Wagagai, op 4321 meter. Daarna daalt u af voor de laatste overnachting op het kampeerterrein aan de Ssasa rivier, en komt op de vierde dag weer in Budadiri aan. U kunt ook een tocht maken rond de ongeveer 7 bij 8 kilometer grote krater waarin zich tal van bergmeertjes bevinden.

U overnacht dan nabij de warmwaterbronnen en keert weer naar Budadiri terug via het kamp op de Jacksons’ hoogte. Heeft u gekozen voor een afdaling naar Kapchorwa, dan kunt u verzekerd zijn van een verblijf van twee dagen in een stuk uitgelezen natuur, waarbij u diverse vegetatiezones doortrekt. U maakt de afdaling in alle rust en de kans op ontmoetingen met wilde dieren is aanmerkelijk groter. Ook de vegetatie zelf is zeer uitbundig met veel zeldzame plantensoorten. Een van de meest opmerkelijke planten op uw pad is de Reuzen lobelia.

Overigens, gedurende elke tocht over de berg is de kans op ontmoetingen met wilde dieren behoorlijk groot, al moet u er rekening mee houden dat het wild langs de meest gebruikte routes behoorlijk schuw is. Ontmoetingen met aap soorten, waaronder de zwart-witte colobus zijn vrijwel zeker. Verder kunt u luipaarden, olifanten, buffels, diverse soorten antilopen, bosvarkens en diverse andere soorten wild verwachten. In totaal zijn er 26 diersoorten aan de Ugandese zijde van Mount Elgon n.p. waargenomen, een aantal dat zich geleidelijk uitbreidt als gevolg van de terugkeer van de diersoorten die er ooit verjaagd werden.

De toegang tot Mount Elgon n.p. is niet gratis, waarbij u kosten dient op te tellen voor een meerdaags verblijf, de gids en dragers. Eten wordt vooraf ingekocht, ook dat wordt geregeld. Uw drinken bestaat voornamelijk uit water dat ruimschoots in het gebied voorhanden is. Uiteraard wordt dit onderweg gekookt en gezuiverd.

Vanuit Budadiri worden ook tochten georganiseerd naar grotten waaraan de omgeving bijzonder rijk is. In sommige grotten bevinden zich schilderingen waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is. Er is een dagtrip naar de Numagabwe grot op slechts 3 km afstand van het dorp, maar het is evengoed mogelijk om meerdaagse trips te maken. Eventueel worden deze in overleg met u samengesteld. Inlichtingen daaromtrent zijn te krijgen in het Wagagai Hotel of in het Mount Elgon n.p. bezoekerscentrum, waar men er ook voor kan zorgen dat u met het juiste gereedschap (in huur) op pad gaat. Uiteraard staan ook deze tochten onder leiding van een ervaren gids en kan men, indien gewenst, gebruikmaken van de diensten van dragers.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mount Elgon nationaal park en Uganda