Het Zuidwesten

Swipe

Jinotepe

In 1751 bestond Jinotepe uit niet meer dan 55 strohuisjes met 280 bewoners, volgens kroniekschrijvers Augustín Morel de Santa Cruz en Gonzalo de Oviedo. Inmiddels is het een belangrijk commercieel centrum met meer dan 60.000 inwoners en hoofdstad van het departement Carazo. De stad ligt 569 m boven de zeespiegel in de heuvels van Diriamba. De naam Jinotepe is afgeleid van twee Nahuatl-woorden: xilotl en tepetl. De Spanjaarden maakten daar Xinotepeque en wat later Jinotepeque van. Het betekent Heuvel van Winden of Maiskolven. De bewoners verbouwen nog steeds mais maar alleen voor eigen gebruik. Net zoals voor bonen en granen zijn de percelen te klein om commerciële oogsten op te leveren. Anders is dat met groenten, fruit en suikerriet. Deze producten worden op grotere schaal geteeld. In de kustzone verbouwt men ook rijst en in gebieden hoger dan 400 m koffie. Het verhaal gaat dat de opmars van koffie in Nicaragua begon op hacienda La Ceiba bij Jinotepe. Hier zou ene Matus Torres in 1848 de eerste koffie geplant hebben.

In 1686 deed de bekende Engelse piraat William Dampier Jinotepe aan. Om de plaats verwoest achter te laten. Enkel de kerk en twee huizen bleven overeind. Bijna drie eeuwen later, in 1979, was de stad weer een strijdtoneel. Dit keer ging het tussen de sandinisten en de nationale garde.

Bezienswaardigheden

Om op het Parque Central te komen, steek je vanaf het busterrein de straat over. Ga vervolgens vier blokken rechtdoor en één blok naar links. Tegenover Bancentro op de noordoosthoek van het plein staat het monument voor de gevallenen in de strijd om Jinotepe. Het was de strijd tegen de Contra’s tussen 1979 en 1998. Op de achtergrond beeldt een muurschildering Sandino uit. Voor de massieve Santiagokerk staat een groot beeld van paus Johannes Paulus de Tweede. Binnen kun je een bewerkt houten plafond en fraaie glas-in-loodramen bewonderen. De constructie van de kerk ving aan in 1860 met hulp van de inheemse bevolking. De uitbarsting van de vulkaan Mombacho in 1739 verwoestte het resultaat van een eerdere poging. De jinotepinos vieren Santiago’s naamdag op 25 juli. De dagelijkse markt ligt hier knus rond de kathedraal. In Jinotepe zijn nog geen hotels of hospedajes. Nagenoeg alle eet- en drinkgelegenheden concentreren zich in het tweede blok vanaf de noordoosthoek van het Parque Central.

10 prachtige bestemmingen in Jinotepe en Nicaragua