Het zuidwesten

Swipe

Kabale

Het uiterste zuidwesten van Uganda wordt door velen gezien als het mooiste gedeelte van het land. Dat heeft alles te maken met het landschap: hoge bergen, prachtige tropische wouden, meren en de aanwezigheid van wild, veel wild waarbij de berggorilla’s uiteraard het meest tot de verbeelding spreken. Te midden van al dat fraais ligt Kabale, de hoogst gelegen stad van Uganda op ongeveer 2000 meter met bijna 45.000 inwoners (2011). Dat betekent dat het ’s avonds behoorlijk af kan koelen en dat een extra sweater in uw bagage geen overbodige luxe is. Het gebied rond Kabale wordt ook wel ‘Klein-Zwitserland’ of ‘het Zwitserland van Afrika’ genoemd. Hoe het ook zij, het is een plaats om uit te rusten of om tochten in de omgeving te maken. In het stadje zijn vele gidsen beschikbaar om u op uw wandelingen te begeleiden.

Kabale is op een heuvel gebouwd, althans het oude koloniale gedeelte ervan. U vindt er het ziekenhuis, de kerk en, onmiskenbaar overblijfsel uit de tijd van de Britse overheersing, de golfbaan. Het nieuwe gedeelte van Kabale ligt langs de doorgaande weg en is zeer ruim van opzet. Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden in Kabale.

De heuvels rond Kabale zijn nauwelijks geschikt voor landbouw. De zware regenval, waardoor de stad elke seizoen opnieuw geteisterd wordt, spoelt de vruchtbare aarde (én de gewassen die erop verbouwd worden) eenvoudig weg.

Zoals gezegd: ook de omgeving van Kabale is zeer attractief. Vanuit de stad kunt u een dagtrip maken naar Lake Bunyonyi, een meer of eigenlijk een merengebied tussen Kabale en Kisoro. U kunt er op de fiets heengaan, velen maken er een dagtocht te voet van, de afstand is voor de echte wandelaar gemakkelijk overbrugbaar 10 à 15 kilometer. U kunt als u dat wilt aan het meer overnachten in het Kalebas Camp. Ook kunt u er kano's huren, want over het meer kunnen diverse kanotochten gemaakt worden. Bezoek dan bijvoorbeeld Bwama eiland. Op het eiland is een school die geheel afhankelijk is van sponsoring en van waaruit onder andere een kampeerplaats wordt geëxploiteerd. De schoolkinderen zullen u ongetwijfeld zelfgemaakt handwerk aanbieden. Alle opbrengsten komen ten goede aan de school.

De omgeving van het meer mag zich in een groeiende belangstelling verheugen, mensen blijven vaak langer dan een dag. Voor hen zijn er inmiddels diverse kampeerplaatsen aangelegd.

Op eenzelfde afstand ten zuiden van Kabale kunt u een bezoek brengen aan de heetwaterbronnen, in dit deel van Uganda geen zeldzaamheid. Het is verstandig om gebruik te maken van de diensten van een gids.

Voordat u gaat doet u er goed aan om even naar de politieke toestand te informeren. De bronnen bevinden zich nabij de grens met Rwanda. U kunt er baden, men zegt dat er van de bronnen een geneeskrachtige werking uitgaat. De bronnen worden omgeven door eucalyptusbomen, hetgeen de kans op muggen aanmerkelijk verkleint.

Vanuit Kabale kunt u een bezoek brengen aan de Kisizi watervallen, gelegen op een afstand van bijna 30 kilometer. Er zijn dagtrips naar dit wonderschone natuurgebied, maar er is ook een regelmatige dienst per openbaar vervoer vanuit de stad. Mocht u wat langer in de omgeving van Kisizi willen blijven, informeer dan of er kamers vrij zijn bij het ziekenhuis. Men heeft daar namelijk kamers voor familie van patiënten die er wat langer willen blijven, maar als er accommodatie over is wordt deze ook aan toeristen verhuurd.

Er gaat een verhaal over de watervallen waarin verteld wordt hoe zwangere ongehuwde vrouwen, aan handen en voeten gebonden in de watervallen werden gegooid. De meesten overleefden de val van ruim 15 meter niet. Men had er een vriendelijke naam voor: 'bevochtigen’. Tegenwoordig wordt de elektriciteit voor het eerdergenoemde ziekenhuis via de watervallen opgewekt.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kabale en Uganda