Het zuidwesten

Swipe

Kibale Forest nationaal park

Het Kibale Forest n.p. is eigenlijk een uitloper van het Queen Elizabeth n.p. in het noordoosten, maar het is qua landschap onvergelijkbaar. De naam zegt het al, u vindt er hoofdzakelijk bossen en dan vooral regenwouden. Vroeger was het een trekplaats voor olifanten die er tijdelijk verbleven op doorreis, tegenwoordig is de populatie olifanten geringer, men vindt er in hoofdzaak de bosolifant. In het park bevinden zich honderden chimpansees en het zijn vooral deze, het meest aan de mens verwante, dieren die bezoekers ertoe doen besluiten het park aan te doen. Behalve de chimpansees zijn er ook veel colobusapen van beide soorten te vinden. Het park is het meest ‘toegankelijke’ stukje oerwoud van Uganda. Sinds 1993 doet men er alles aan om de natuur hier min of meer te reguleren zonder dat dat schade toebrengt aan het wildleven en de vogelstand.

Dat men daarin geslaagd is wordt bewezen door het feit dat er minstens 60 verschillende diersoorten leven, waaronder de al eerdergenoemde bosolifant (kleiner en hariger dan zijn steppebroeder), leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en diverse soorten antilopen. Het vervelende is dat ze moeilijk te vinden zijn vanwege de dichte begroeiing. Het meest opmerkelijk zijn de aapsoorten, men telde niet minder dan 13 verschillende soorten in het park, waaronder de voor Uganda zeldzame rode colobus. Voor de vogelliefhebber is Kibale Forest n.p. een waar lustoord. Er zijn honderden verschillende soorten waargenomen en nog steeds stuit men op nieuwe soorten. Als u de Prigogine grondlijster, een van de weinige vogelsoorten die uitsluitend in Uganda voorkomen, wilt observeren dan kan dat in dit park.

Er zijn diverse wandelingen mogelijk door het park. Als u op de hoofdweg blijft dan mag dat zelfs zonder begeleiding van een gids. Zodra u van de weg af wilt is begeleiding niet alleen verplicht, maar ook het veiligst. Behalve dat u op zoek kunt gaan naar chimpansees (trefkans zeer groot) is er ook een speciale tocht naar het Magombe moeras, vooral voor de vogelliefhebbers een ervaring om nooit te vergeten. Maar ook de ‘gewone’ wandelaars die het rijke wildleven van nabij willen aanschouwen is dit een meer dan aan te raden wandeling.

Behalve het vele wild en het vogelleven verdient ook het aantal vlinders dat uw pad zal kruisen vermelding.

Het hoofdkwartier van het park bevindt zich in Kanyanchu, waar u tevens de entree tot het park moet betalen. Van hieruit worden ook alle tochten door het park georganiseerd. Vrijwel alle paden zijn goed begaanbaar en hoewel de groepsgrootte in principe slechts zes mensen bedraagt, is het toch mogelijk om met grotere groepen tegelijkertijd op pad te gaan. Een grote groep wordt opgesplitst en dankzij de toegankelijkheid van het park kan men in verschillende richtingen op stap.

• Oppervlakte: 776 km2
• Te bereiken vanuit: Fort Portal en Kigarama
• Beste bezoektijd: in principe het gehele jaar, buiten de regentijd het best
• Diersoorten o.a.: bosolifanten (seizoensgebonden), buffels, grootste concentratie chimpansees (± 1.500 dieren)
• Vogelsoorten: ongeveer 335 soorten
• Landschap: bergachtig tussen 1100 en 1600 meter
• Verblijfsmogelijkheden: kampeerplaatsen en lodges, luxe tentenkamp
• Bijzonderheden: meest toegankelijke regenwoud van Uganda
• Inlichtingen: Uganda Wildlife Authority in Kampala

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kibale Forest nationaal park en Uganda