Het zuidwesten

Swipe

Mgahinga Gorilla nationaal park

• Oppervlakte: 33 km2
• Te bereiken vanuit: Kisoro
• Beste bezoektijd: buiten de regentijd
• Diersoorten o.a.: berggorilla’s en bijzondere aapsoorten zoals de gouden aap
• Vogelsoorten: bijna 120 soorten
• Landschap: bergachtig met vroeger bewoonde grotten (Batwa)
• Verblijfsmogelijkheden: direct buiten het park
• Bijzonderheden: tropisch regenwoud
• Inlichtingen: Uganda Wildlife Authority in Kampala

De regels die gelden voor het Bwindi Impenetrable n.p. zijn onverkort van kracht voor het Mgahinga Gorilla n.p. De berggorilla’s die niet in Bwindi Impenetrable n.p. wonen, komen voor in Mgahinga Gorilla n.p.. Het park ligt op het grensgebied met Rwanda en R.D. Congo en maakt deel uit van het Parc National des Volcans in Rwanda en het Parc National des Virungas in R.D. Congo. De mogelijkheden om vanuit dit park op zoek te gaan naar gorilla’s zijn beperkter vanwege de nog grotere ontoegankelijkheid. Bovendien is de garantie dat een tocht gemaakt kan worden kleiner, soms worden tochten op het laatste moment afgezegd vanwege de toestand van het terrein. Toch gaat men ervan uit dat dagelijks twee groepen van acht personen de tocht aanvangen.

Ook dit park, het kleinste n.p. (voor zover op Ugandees grondgebied gelegen) van Uganda, heeft veel te lijden gehad van oorlogen en stropers. Het aantal berggorilla’s is nog maar een fractie van het aantal dat er oorspronkelijk leefde. Dankzij de samenwerking (!) tussen de overheden van de verantwoordelijke landen behoort het stropen vrijwel tot het verleden, terwijl men nauwelijks meer hoort van grensconflicten in het gebied.

Reserveringen kunnen op dezelfde manier gemaakt worden als die voor het Bwindi Impenetrable n.p.. Betaling kan ook plaatsvinden in het kantoor van Uganda Wildlife Authority in Kisoro, uiterlijk op de dag voorafgaand aan die waarop de reservering geldig is. U moet dan wel in Ush betalen.

Behalve dat men op zoek kan gaan naar berggorilla’s zijn er ook tochten voor bergbeklimmers. Vanuit Uganda is het mogelijk om de vulkaan Mount Muhavura van 4127 meter te beklimmen, alsmede de Mount Gahinga die 3474 meter hoog is. Het zijn beide nog werkende vulkanen, de kans op een eruptie is overigens uitgesloten. In het park bevinden zich diverse grotten die, naar men zegt, stammen uit de ijzertijd.

De hoofdingang van het park ligt nabij Ntebeko. Alle activiteiten starten vanaf dit punt. Hoewel een bezoek aan het Bwindi Impenetrable n.p. in veel gevallen verkozen wordt boven een bezoek aan Mgahinga Gorilla n.p., behoort het laatstgenoemde zonder twijfel tot de meest spectaculaire parken van Uganda. Bijna 80 diersoorten werden er tot nu toe geteld waaronder, naast de vele aapsoorten, olifanten, luipaarden, jakhalzen en buffels. Het vogelleven is minder rijk, maar er staat tegenover dat er diverse vogels huizen die nergens anders ter wereld voorkomen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mgahinga Gorilla nationaal park en Uganda