Het zuidwesten

Swipe

Semliki wildreservaat

De nationale parken en wildreservaten in het zuidwesten van Uganda behoren tot de fraaiste en meest gevarieerde ter wereld, de afstand waarbinnen de parken en reservaten zich bevinden in aanmerking genomen. Er is soms wat verwarring over de naamgeving, tijdens het regime van Idi Amin werden alle gebieden die een Britse naam hadden, van een aangepaste naam voorzien. Zo werd het Queen Elizabeth n.p. omgedoopt tot Rwenzori n.p.. In 1991 werd die zaak weer rechtgezet, maar Rwenzori n.p. bleef bestaan, zij het dat daarmee nu de hogere gedeelten van de bergen bedoeld worden, het Rwenzori Mountains n.p.

Het voormalige Toro w.r. werd Semliki Wildlife Reserve, niet te verwarren met het Semuliki nationaal park, hoewel het er bijna een geheel mee vormt. De namen worden nog steeds ongebreideld door elkaar gebruikt, op deze website is Semliki het wildreservaat. Alle andere zaken zoals de vallei, het nationaal park e.d. worden, op aangeven van UWA (Uganda Wildlife Authority), Semuliki genoemd. Ook andere namen worden nogal eens door elkaar gebruikt maar zijn vrijwel altijd herkenbaar. Zo wordt bijvoorbeeld Rwenzori in veel boeken en kaarten Ruwenzori genoemd en hetzelfde lot onderging het oorspronkelijke Semliki.

• Oppervlakte: 550 km2
• Te bereiken vanuit: Fort Portal
• Beste bezoektijd: buiten de regentijd
• Diersoorten o.a.: Ugandese kob, bosolifanten, waterbokken, luipaarden
• Vogelsoorten: meer dan 400 soorten, veel watervogels
• Landschap: moerasachtig en vlak land
• Verblijfsmogelijkheden: luxe lodge in het reservaat
• Bijzonderheden: wordt vaak gezien als onderdeel van Semuliki n.p.
• Inlichtingen: Uganda Wildlife Authority in Kampala

Vroeger werd dit wildreservaat Toro Game Reserve genoemd, het grenst aan Lake Albert en kent een afwisselend landschap waarin vooral het ‘natte’ gedeelte zeer de moeite waard is. Het ligt westelijk van Fort Portal langs de doorgaande weg naar Ntoroko. Even voorbij Burugutu is het mogelijk om een noordelijke lus te maken en via het Semuliki n.p. naar Fort Portal terug te keren. Liefhebbers van (water)vogels zullen echter graag wat langer in het Semliki w.r. blijven. Vanuit de lodge is het mogelijk om een boottocht te maken op Lake Albert en de lokale bevolking biedt ook kanotochten aan. Een gelegenheid bij uitstek om het waterdierenleven en de vogels van nabij te zien. Een goede gids en ervaren peddelaar is daarbij echter onontbeerlijk, dus laat u niet verleiden om op eigen houtje te gaan kanoën.

Vanuit de lodge worden ook wandelingen en safaritochten georganiseerd. Behalve een zeer boeiend vogelreservaat met een bijzonder lid van de ooievaarsfamilie, t.w. de shoebill stork, herkenbaar aan zijn platte snavel, kunt u er ook ontmoetingen verwachten met bosolifanten, chimpansees, buffels, luipaarden en diverse soorten apen en antilopen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Semliki wildreservaat en Uganda