Het Zuidwesten van Ibiza

Swipe

Sa Caleta

Ten westen van de zoutpannen ligt het Playa Sa Caleta (Platja de Sa Caleta) waar u de resten van de Pobla Fenici kunt bezichtigen. Het wat afgelegen liggende strand ligt tussen de Punta des Jondal en de Punta de Ses Salines. In de verte kunt u het eiland Formentera zien liggen. Vlak voor de opgraving en boven het met kliffen afgezoomde strand staat het visrestaurant Sa Caleta (uitstekend en goedkoop visrestaurant; geopend mei-november,. Als u hier uw auto parkeert kunt u via een pad naar de resten van het voormalige Fenicische dorpje wandelen. Links in de diepte ligt het vissershaventje Sa Caleta met zijn karakteristieke boothuisjes.

Pobla Fenici

Heuvelopwaarts liggen de fundamenten van de Pobla Fenici, een Fenicische nederzetting uit de 7e eeuw v. Chr. De Feniciërs vestigden zich hier om vanuit deze nederzetting metalen te zoeken in de bodem van het eiland. Bovendien hadden ze vanaf deze plek een goed zich op wie de baai in en uit voer naar de zoutwinningsplaatsen. Zout was in die tijd zo kostbaar als goud. Het strategisch belang van deze plek blijkt ook uit de fortificaties uit de Tweede Wereldoorlog die her en der over de heuvel verspreid liggen. Na een bewoning van enkele tientallen jaren verlieten de Feniciërs de vier hectare grote nederzetting om zich meer oostwaarts te vestigen op de plek die later zou uitgroeien tot de stad Ibiza-stad.

De resten van dit Fenicische dorpje worden met een hekwerk bewaakt. Sinds 1999 behoort dit Fenicische dorp tot het Werelderfgoed van UNESCO. Als u voorzichtig rond het hekwerk wandelt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de baai. Ten westen van Platja de Sa Caleta ligt Cala Jondal, een druk bezocht strand, omgeven met pijnbomen. Nog verder westwaarts ligt het weinig bezochte strandje van Es Torrent.

Cova Santa

Als u vanaf Sa Caleta noordwaarts rijdt in de richting Sant Josep, dan passeert u de Cova Santa (geopend: laagseizoen ma.-za. 9.30-13.30 uur; hoogseizoen ma.-za. 9.30-12.00 uur en 15.00-19.00 uur), een 25 m diepe druipsteengrot. Een rondwandeling door de 'heilige' grot duurt ruim een half uur. Men noemt de grot heilig, omdat hier kluizenaars woonden. Voordat zij in de grot gingen wonen, waren het vooral smokkelaars die hier hun goederen stalden. Komt u uit de richting Ibiza-Stad en rijdt u in de richting Sant Josep (San José), dan neemt u de afslag Sa Caleta, na circa 200 m ziet u de grot aan uw rechterhand.

10 prachtige bestemmingen in Sa Caleta en Ibiza