Het Zuidwesten van Ibiza

Swipe

Ibiza

San Francisco (Sant Francesc de s'Estany) ligt aan de rand van de uitgestrekte zoutpannen (Ses Salines). In de vroege ochtenduren en tegen het vallen van de avond kunt u hier talrijke soorten vogels waarnemen, waaronder incidenteel flamingo's. Als u richting Platja de Ses Salines rijdt, dan ziet u rechts van de weg enkele zoutbergen liggen.

Naaktstrand Es Cavallet

Een afslag naar links brengt u bij het naaktstrand Es Cavallet. Als u deze afslag links laat liggen en uw weg vervolgt, dan komt u via de hier doodlopende weg in het gehucht La Canal. De witgekalkte huisjes zijn de moeite waard om te bekijken. Vanuit het haventje verscheept men het zout naar het vasteland van Spanje.

Torre de Ses Portes

Via het strand kunt u in een half uur naar de 16e-eeuwse Torre de Ses Portes wandelen op de kaap Punta de Ses Portes. Vanaf deze ronde toren speurde men naar piraten. De wachttoren werd in 1620 gebouwd om de tonijnvissers te beschermen die hier hun visgebied hadden. Later werd het gebruikt om de zuidkust van het eiland te verdedigen tegen piraten. In 1750 restaureerde men de wachttoren en kreeg het de beschikking over drie zware kanonnen.

Playa Ses Salines

De wandeling naar de toren voert eerst over het fijnkorrelige zandstrand Playa Ses Salines (Platja Ses Salines) en vervolgens over de geërodeerde rotskust. Ertussen liggen tientallen aantrekkelijke zandstrandjes. Fraai gevormde zandduinen met pijnbomen zomen het strand af. Overal liggen verscholen duinpannen en groeien pijnbomen; kleine en grillige kloven kruisen uw pad. Vanaf het strand en de wachttoren kunt u in de verte het eiland Formentera zien liggen. Op de eilandjes tussen Formentera en Ibiza wijzen vuurtorens de weg tussen de klippen. De vaargeulen tussen de drie eilandjes noemt men portes (ingangen), vandaar de namen van de toren en de kaap. Links in de verte herkent u de stad Ibiza-Stad aan de  hooggelegen stadswallen van Dalt Vila. Het gehele duin- en kalksteengebied is een beschermd natuurgebied.

Vogels kijken Ses Salines

Kom s morgens vroeg (direct na zonsopkomst) of één of twee uur voor zonsondergang naar de zoutpannen; neem een verrekijker mee. De meeste (trek)vogels en vogelsoorten ziet u in het voor- en najaar.

Foto Onze Ibiza Expert
Onze Ibiza Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef reishandboeken over velerlei bestemmingen, waaronder een reishandboek over Ibiza, een eiland dat hij graag en veelvuldig bezoekt. Slechts weinigen beseffen dat 40% van het grondgebied op het eiland Ibiza onder de lokale natuurbeschermingswet valt.

Foto Rother wandelgids Ibiza
Rother wandelgids Ibiza

AUTEUR ROLF GOETZ, LAURA AGUILAR EN ULRICH REDMANN

€16,95

De Rother wandelgids Ibiza bevat 32 wandelingen voor zowel de beginnende als de ervaren wandelaar.

* Betrouwbare routebeschrijvingen
* Gedetailleerde kaarten
* Informatieve hoogteprofielen
* Downloadbare GPS Tracks

10 prachtige bestemmingen in Ibiza