Het Zuidwesten van Ibiza

Swipe

Sant Jordi

In Sant Jordi de Ses Salines (San Jorge) staat de Església de Sant Jordi. Het witgekalkte godshuis is met zijn kantelen een goed voorbeeld van een versterkte kerk. Zware en eeuwenoude balken torsen het overdekte voorhof; op het Placa de l'Església vieren de inwoners van het dorp hun feesten. De plek kent een lange religieuze traditie. Men neemt aan dat men hier al direct na de verovering van het eiland in de 13e eeuw een kapel bouwde. Zeker is dat hier in de 15e eeuw al een kapel ter ere van Sant Jordi stond. Het huidige versterkte deel met zijn kantelen stamt uit 1577.

De toenmalige kerk werd druk bezocht door mensen die in de zoutpannen (Salines Sant Jordi) werkten. Zout was in die tijd zeer kostbaar en als gevolg daarvan had het gebied veel te lijden van piraten. Geen wonder dat men besloot om de kerk te versterken met kantelen. De kapellen voegde men pas in de 18e eeuw aan het gebouw toe, nadat het gevaar voor zeerovers was verdwenen. In de 19e eeuw kreeg het interieur zijn huidige aangezicht.

Cementeri de Sant Jordi

Bijzonder is de begraafplaats Cementeri de Sant Jordi. Ruim 800 doden zijn in de muren ingemetseld en vonden hier hun laatste rustplaats. Honderden kunstbloemen fleuren de begraafplaats op. Het inmetselen van doden is een geschikte oplossing voor een gebied waar de bodem uit keiharde kalksteen bestaat.

10 prachtige bestemmingen in Sant Jordi en Ibiza