Het zuidwesten

Swipe

Het zuidwesten

Reykjanes is de plek waar de meeste bezoekers hun eerste schreden op IJslandse bodem zetten, omdat de Leifur Eiríksson passagiersterminal van Keflavík International Airport op dit schiereiland ligt. Op het eerste gezicht is dit vrij kale landschap geen aanmoediging om de vele schitterende uitzichten en landschappen van het land te bezichtigen. Er zijn echter ontelbare plaatsen om de drukte te ontlopen en te genieten van de vredige, stille eenzaamheid. Met zijn verscheidenheid aan lavavelden, bewandelbare bergen, intensieve geothermische activiteiten, indrukwekkende vogelrotsen aan de zuidkust en interessante stranden aan de noordkust is dit gebied al vele jaren populair bij dagjesmensen uit de hoofdstad. Het gebied ontwikkelt steeds meer faciliteiten om tegemoet te komen aan de wensen van de vele bezoekers. Het noorden en zuiden van Reykjanes wordt gescheiden door een lage, zwarte bergrug. De lava is zo poreus dat er geen rivieren zijn en te ruig voor het boerenbedrijf. Bijna iedereen werkt dan ook in de visserij.

Geothermische energie

Veel van het speciale karakter van Reykjanes is gevormd door de complexe en krachtige wisselwerking tussen geothermische activiteit en lava. Natuurlijke hete bronnen vindt u overal in dit gebied en de populaire Blue Lagoon is een duidelijk zichtbaar resultaat van de krachten, die onder de aardkorst sluimeren. En dat is slechts één van de duidelijk zichtbare kenmerken van de enorme geothermische krachten in deze regio.

Verrassend genoeg is deze parel van Reykjanes per ongeluk ontdekt, als bijproduct van de moderne technologie, namelijk de ontwikkeling van een van de krachtigste geothermische velden ter wereld tot gebruik voor stadsverwarming en als elektriciteitscentrale. De Blue Lagoon (Blauwe Lagune en in het IJslands Bláa Lónid) is een meer met heet en onbezoedeld water dat uit de Svartsengi krachtcentrale stroomt, nadat het door de elektriciteitsturbines is gebruikt. Het dankt zijn naam aan zijn verleidelijke Middellandse-Zeekleur, waardoor de badgasten al snel hier naar toe stroomden, terwijl de lijders aan huidziektes miraculeuze verbeteringen van hun conditie opmerkten. Tegenwoordig komen duizenden buitenlandse bezoekers speciaal voor de unieke natuurlijke gezondheidsverbetering die het mineraalrijke water biedt naar de Blue Lagoon, samen met ontelbare andere badgasten, die naar het warme lichtblauwe water komen om heerlijk te kunnen baden.

Andere grote geothermische gebieden zijn Reykjanes (op het uiterste zuidwestelijke puntje) en Eldvörp (richting Blue Lagoon). De dichtbijgelegen stomende en borrelende geothermische velden van KrysuVík en het meer Kleifarvatn zijn een paar andere belangrijke toeristische trekpleisters, die weggedoken liggen in een indrukwekkende omgeving van steile en loodrechte rotsen en hobbelige lava.

Vissen

Zowel in het meer Kleifarvatn, als in een aantal andere meren in dit gebied kan forel worden gevangen, terwijl strand- en zeevissen in de vele vissersplaatsjes kan worden geregeld.

Wandelingen en trektochten

Reykjanes is een ideaal gebied voor korte trektochten omdat al deze tochten binnen 30 minuten rijafstand van Reykjavík gehouden worden.

Vogelrotsen en -kliffen

Ook vogelliefhebbers vinden genoeg om zich bezig te houden op de toppen van de vele kliffen, waar u de branding van de Noord-Atlantische Oceaan kunt overzien. De meeste van deze kliffen zijn te voet bereikbaar, wat de reden is om als belangrijkste terrein voor de vogelaars te dienen.

Enkele van de bekendste punten zijn de kliffen van KrysuVíkurbjarg, Hafnaberg (bij het dorpje Hafnir, 20 minuten lopen vanaf de weg), Hólmsberg (net ten noorden van Keflavík) en Vogastapi, een uitloper van het dorpje Vogar. Genoemde kliffen zijn per auto bereikbaar. Ook het eiland Eldey is een waar vogelparadijs.

Branding

Op plaatsen, waar de golven van de open oceaan meedogenloos op de rotsen en kliffen beuken is de branding een waar spektakel. Enkele bijzonder indrukwekkende plaatsen, waar men van dit schouwspel kan genieten, zijn SandVík (ten zuiden van het dorpje Hafnir), Reykjanestá (rondom de punt van Reykjanes) en in de omgeving van GrindaVík.

Skiën

In de winter biedt het skigebied in Bláfjöll uitmuntende faciliteiten (en overvloedige sneeuw) voor alpineskiën, langlaufen en crosscountry.

Belangrijkste attracties

Het zuidwesten bestaat uit het schiereiland Reykjanes, het gebied rond Reykjavík en dat deel van het binnenland waar de belangrijkste IJslandse toeristische en historische attracties zijn. Onder deze laatste categorie valt de klassieke ‘must’ voor alle bezoekers van IJsland, de Gouden Cirkel Tour, bestaande uit Thingvellir, Gullfoss en Geysir.

Thingvellir, de Parlementsvlakte ten noorden van het grootste natuurlijke meer van IJsland, Thingvallavatn, en een enorme in een kloof liggende vallei, was het mooie terrein dat werd gekozen voor het vestigen van de oude republiek in het jaar 930. Het is nu een beschermd nationaal park en wordt vereerd als een nationaal heiligdom.

Het geothermische veld rond Geysir bevat de meest regelmatige en hoogst spuitende geiser van IJsland: de hete bron Strokkur, die iedere 5 minuten een 30 m hoge straal kokend water de hemel in spuit. Dit gebied dankt zijn naam aan de gelijknamige geiser GEYSIR, die de laatste tijd weer langzaam tot leven lijkt te komen.

De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een van IJslands meest spectaculaire watervallen, waar een gletsjerrivier over de rand van een grote canyon naar beneden stort. Door de vaak aanwezige regenboog is dit volgens velen de mooiste waterval van Europa. Of dat inderdaad zo is moet u zelf maar beoordelen…

10 prachtige bestemmingen in Het zuidwesten en IJsland