Highveld

Swipe

Phophonyane Falls Nature Reserve

Magie en romantiek

Phophonyane is het toneel van een oeroude legende over een jonge Swazische krijger en een schone maagd. Om haar ten huwelijk te vragen, diende de krijger haar een luipaardhuid te schenken. De krijger koos Gobolondlo Mountain als jachtgrond, maar werd daar door heksen gevangen. Zij toverden hem om in een witte bloem. Na dagenlang wachten tevergeefs wachten op zijn terugkeer, liep de maagd naar de rivieroever. Zij was ontroostbaar, haar onuitputtelijke tranen vormen de Phophonyane Falls.

Sprookjeslocatie

Diep verscholen in Swazilands noordpunt en omringd door subtropische bossen zijn de Phophonyane Falls. Deze vormen de kern van het gelijknamige natuurreservaat dat een oppervlakte heeft van 5 km2. De Phophonyane River stort hier ongeveer honderd meter in de diepte. Dit geschiedt niet in de vorm van één waterval, maar door middel van een lang, dalend systeem dat bestaat uit gladde, zachtroze granietplateaus en rotsblokken. De natuurlijke waterpoelen en rotsgaten die de rivier vormt, steken af tegen indrukwekkende bergen.

Beschrijving wandelmogelijkheden

Parallel aan de watervallen ligt wandelroute ‘T1’ die een cirkel vormt en binnen anderhalf uur is te voltooien. Wandelroute ‘T2’ is langer en laat de Mbevane Stream zien. Beide routes beginnen bij de houten brug van de Phophonyane Falls Ecolodge. Kleurrijke vogels komt u zeker tegen; in het reservaat zijn enkele honderden soorten geteld. Loop op sterkte bergschoenen en maak de wandelingen alleen in droge condities.

Bereikbaarheid

Phophonyane Falls Nature Reserve is aangegeven door middel van een bruin verkeersbord langs MR1 (enkele kilometers ten noorden van Piggs Peak). De zandweg is vier kilometer lang; volg de bordjes richting Phophonyane Falls Ecolodge. Bij de toegangspoort dient u uw dagbezoek of lodgeverblijf te registreren.

De auteur verbleef in Phophonyane Falls Ecolodge, tel. 24313429, mob. 76042802. 

10 prachtige bestemmingen in Phophonyane Falls Nature Reserve en Swaziland