Historische plaatsen en monumenten in Antarctica

Swipe

Historische plaatsen en monumenten in Antarctica

1 Vlaggenmast op de Zuidpool.
De vlaggenmast is opgericht in december 1965 op de geografische zuidpool door de eerste Argentijnse poolexpeditie.
2 Steenstapel en gedenkplaat op Ongul, Prins Harald Coast.
Steenstapel en gedenkplaat bij het Syowastation (Japan) ter herinnering aan Fukushima, een lid van de 4e Japanse Antarctische onderzoekexpeditie, die in oktober 1960 stierf. Zijn as rust in de steenstapel.
3 Steenstapel en gedenkplaat op Proclamatie, Enderbyland.
Steenstapel en gedenkplaat opgericht in januari 1930 door Sir Douglas Mawson ter herinnering aan de landing door een afdeling van de Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse Antarctica-expeditie van 1929 tot 1931.
4 Buste en gedenkplaat bij de ‘Ontoegankelijksheidspool’.
Gebouw, waarin de buste van Vladimir I. Lenin is ingemetseld in de muur, samen met een gedenkplaat ter herinnering aan het bereiken van de Ontoegankelijksheidspool door Antarctische ontdekkingsreizigers uit de Sovjetunie in 1958.
5 Steenstapel en gedenkplaat bij Cape Bruce, Mac. Robertsonland.
Opgericht in februari 1931 door Sir Douglas Mawson, ter herinnering aan de landing bij Kaap Bruce door hem en een afdeling van de Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse Antarctica-expeditie van 1929 tot 1931.
6 Steenstapel en trommel bij de Walkabout Rocks in de Vesthold Hills, Prinses Elizabeth Land.
Steenstapel opgericht in 1939 door Sir Hubert Wilkins. De steenstapel bevat een trommel, waarin zich een aantekening van zijn bezoek bevindt.
7 Steen en gedenkplaat bij Mabus Point, Queen Maryland.
Steen en gedenkplaat met inscriptie bij het Mirny-observatorium (Rusland) ter herinnering aan Ivan Khmara, een chauffeur/monteur die omkwam op het ijs op 21 januari 1956.
8 Monument en gedenkplaat bij Mabus Point, Queen Maryland.
Monument van een slede en gedenkplaat bij het Mirny-observatorium (Rusland) ter herinnering aan Anatoly Shcheglov, een chauffeur/monteur die omkwam tijdens de uitoefening van zijn beroep op 25 februari 1962.
9 Begraafplaats op Buroskiy-eiland, Queen Maryland.
Begraafplaats van Russische, Tsjecho-Slowaakse en Duitse burgers, leden van een Russische Antarcticaexpeditie, die omkwamen tijdens de uitoefening van hun beroep op 3 augustus 1960.
10 Observatorium in de Bunger Hills, Queen Maryland.
Magnetismeobservatorium bij het Dobrowolskistation (Polen) met gedenkplaat ter herinnering aan de opening van het Oazisstation in 1956.
11 Trekker en gedenkplaat bij het Vostokstation.
Zware trekker met gedenkplaat bij het Vostokstation ter herinnering aan de opening van het station in 1957.
12 Verwijderd in 2003.
Gedenkplaats in 2003 samengevoegd met nummer 77 (kruis en gedenkplaat bij Kaap Denison op George V-land).
13 Verwijderd in 2003.
Gedenkplaats in 2003 samengevoegd met nummer 77 (hut bij Kaap Denison op George V-land).
14 IJsgrot op Inexpressible, Terra Nova Bay, Scott Coast.
Plaats van de ijsgrot, die in maart 1912 werd gemaakt door Victor Campbell’s Noordafdeling van de Britse Antarcticaexpeditie van 1910 tot 1913. De groep bracht de winter van 1912 door in deze ijsgrot. Alleen een houten bordje, een gedenkplaat en wat beenderen van zeehonden verwijzen naar deze overwintering.
15 Hut bij Kaap Royds, Ross.
Hut, oorspronkelijk gebouwd in februari 1908 door de British Antarctic Expedition van 1907 tot 1909 onder leiding van Sir Ernest Shackleton. In januari 1961 is de hut gerestaureerd door de Antarctische Divisie van het Nieuw-Zeelandse departement van Wetenschap en Onderzoek.
De hut is nu opgenomen in ASPA 155.
16 Hut bij Kaap Evans, Ross.
Hut, oorspronkelijk gebouwd in januari 1911 door de British Antarctic Expedition van 1910 tot 1913 onder leiding van kapitein R.F. Scott. In januari 1961 is de hut gerestaureerd door de Antarctische Divisie van het Nieuw-Zeelandse departement van Wetenschap en Onderzoek.
17 Kruis bij Kaap Evans, Ross.
Het kruis werd neergezet door de Rosszeeploeg van de Trans Antarctic Expedition van Sir Ernest Shackleton van 1914 tot 1916. Het kruis is ter herinnering aan drie leden van deze ploeg die omkwamen in de omgeving in 1916.
18 Hut bij Hut Point, Ross.
Hut, oorspronkelijk gebouwd in februari 1902 door de British Antarctic Expedition van 1901 tot 1904 onder leiding van kapitein Robert F. Scott. In januari 1964 is de hut gedeeltelijk gerestaureerd door de Nieuw-Zeelandse Antarctica Society, met assistentie van het Amerikaanse gouvernement.
19 Kruis bij Hut Point, Ross.
Kruis, opgericht in februari 1904 door de British Antarctic Expedition van 1901 tot 1904, ter herinnering aan George Vince, een lid van de expeditie, die omkwam in de omgeving.
20 Kruis op Observation Hill, Ross.
Kruis, opgericht in januari 1913 door de British Antarctic Expedition van 1910 tot 1913, ter herinnering aan kapitein Robert F. Scott en zijn gezelschap, die omkwamen tijdens de terugtocht van de Zuidpool in maart 1912.
21 Hut bij Kaap Crozier, Ross.
Overblijfselen van het stenen onderkomen, dat in juli 1911 gebouwd werd door Edward Wilson’s afdeling van de British Antarctic Expedition van 1910 tot 1913 tijdens de wintertocht, om eieren van keizerspinguïns te verzamelen.
22 Drie hutten met bijbehorende relikwieën bij Kaap Adare.
Twee hutten werden gebouwd in februari 1899 gedurende de Southern Cross Expedition van 1898 tot 1900, onder leiding van Carsten E. Borchgrevink. De derde hut werd gebouwd in februari 1911 door Robert F. Scott’s Noord-afdeling onder leiding van Victor L.A. Campbell. Deze hut is grotendeels ingestort en in 2002 was alleen de veranda nog over.
23 Graf bij Kaap Adare.
Graf van de Noorse bioloog Nicolai Hanson, een lid van de Southern Cross Expedition van 1898 tot 1900 onder leiding van Cartsen E. Borchgrevink. Een grote steen markeert het hoofdeinde van het graf. Het graf zelf is gemarkeerd met witte kwartsstenen. Een kruis en een gedenkplaat zijn vastgemaakt op de grote steen.
24 Steenstapel bij Mount Betty, Dronning Maud Range.
Steenstapel, beter bekend als ‘Amundsen’s Cairn’, bij Mount Betty, opgericht door Roald Amundsen op 6 januari 1912 tijdens zijn terugreis van de Zuidpool naar Framheim.
25 VAN DE LIJST GEHAALD IN 2003 – BESTAAT NIET MEER.
(hut en gedenkplaat bij Framnësodden, Peter I Øy).
26 Installaties op Barry, Debenham, Marguerite Bay,
Antarctisch Schiereiland.
Verlaten installaties van het San Martinstation (Argentinië), met kruis, vlaggenmast en een monument, gebouwd in 1951.
27 Steenstapel met gedenkplaat bij Megalestris Hill, Petermann,
Antarctisch Schiereiland.
Steenstapel met een replica van de originele loden plaquette, opgericht op Megalestris Hill op Petermann in 1909 door de tweede Franse expeditie onder leiding van Jean-Baptiste E.A. Charcot. De originele plaquette bevindt zich in het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs.
28 Steenstapel, pilaar en gedenkplaat bij Port Charcot, Bootheiland, Antarctisch Schiereiland.
steenstapel bij Port Charcot, op Booth, met houten pilaar en gedenkplaat met de inscriptie van alle namen van de eerste Franse expeditie onder leiding van Jean Baptiste E. A. Charcot, die hier in 1904 overwinterde aan boord van de Le Français.
29 Vuurtoren op Lambda, Melchioreilanden,
Antarctisch Schiereiland.
Vuurtoren met de naam ‘Primero de Mayo’, in 1942 gebouwd door de Argentijnen. Dit is de eerste Argentijnse vuurtoren op Antarctica.
30 Schuilplaats bij Paradise Harbour, Danco Coast,
Antarctisch Schiereiland.
Schuilplaats bij Paradise Harbour, in 1950 opgezet bij de Chileense basis ‘Gabriel Gonzalez Videla’, ter ere van Gabriel Gonzalez Videla, het eerste staatshoofd dat een bezoek bracht aan Antarctica. De schuilplaats is een voorbeeld van pre-IGY activiteiten en vormt een belangrijke nationale plaats van herdenking.
31 VAN DE LIJST GEHAALD IN 2003 – BESTAAT NIET MEER.
(Gedenkplaat bij Whalers Bay, Deception, South Shetlandeilanden).
32 Zuil op Greenwich, South Shetlandeilanden.
Betonnen zuil, opgericht in 1947 vlak bij de Chileense basis ‘Captitán Arturo Prat’ op Greenwich, South Shetlandeilanden. Referentiepunt voor de Chileense Antarctische hydrografische onderzoekingen. De zuil is een voorbeeld van belangrijke pre-IGY activiteiten en wordt heden ten dage onderhouden door het personeel van de basis Prat.
33 Schuilhut, kruis en gedenkplaat op Greenwich,
South Shetlandeilanden.
Schuilhut, kruis met gedenkplaat vlak bij de Chileense basis ‘Captitán Arturo Prat’ op Greenwich, South Shetlandeilanden, ter herinnering aan plaatsvervangend commandant González Pacheco, die in 1960 overleed toen hij de leiding over het station had.
34 Buste op Greenwich, South Shetlandeilanden.
Buste bij de Chileense basis ‘Captitán Arturo Prat’ op Greenwich, South Shetlandeilanden, van de Chileense zeeheld Arturo Prat, opgericht in 1947. De buste is een voorbeeld van pre-IGY activiteiten en heeft een symbolische waarde voor de Chileense aanwezigheid op Antarctica.
35 Kruis en standbeeld op Greenwich, South Shetlandeilanden.
Houten kruis en standbeeld van de maagd Carmen, neergezet vlak bij de Chileense basis ‘Captitán Arturo Prat’ op Greenwich, South Shetlandeilanden. Dit monument is een voorbeeld van pre-IGY activiteiten en heeft een bijzondere symbolische en architectonische waarde.
36 Plaquette bij Potter Cove, King George, South Shetlandeilanden.
Replica van een metalen plaquette, opgericht door Eduard Dallmann bij Potter Cove, King George, ter herinnering aan het bezoek van zijn Duitse expeditie op 1 maart 1874 aan boord van de Grönland.
37 Standbeeld op het Trinity Schiereiland, Antarctisch Schiereiland.
Standbeeld van Bernardo O’Higgins, opgericht bij de Chileense basis ‘General Bernardo O’Higgins” op het Trinity Schiereiland. Hij was de eerste Chileense leider die de belangrijkheid van Antarctica onder ogen zag. Dit monument is een voorbeeld van pre-IGY activiteiten en heeft een symbolische betekenis in de geschiedenis van Antarctische verkenningen omdat het gedurende O’Higgins’ regering was dat het schip de ‘Dragon’ in 1820 landde op de kust van het Antarctisch Schiereiland.
38 Hut op Snow Hill, Weddellzee.
Houten hut op Snow Hill, in februari 1902 gebouwd door de leden van de Zweedse Zuidpoolexpeditie onder leiding van Otto Nordenskjöld.
39 Hut bij Hope Bay op het Trinity Schiereiland.
Stenen onderkomen bij Hope Bay op het Trinity Schiereiland, in januari 1903 gebouwd door een afdeling van de Zweedse Zuidpoolexpeditie.
40 Buste, grot, standbeeld, vlaggenmast, begraafplaats en
grafsteen bij Hope Bay op het Trinity Schiereiland.
Buste van generaal San Martín, grot met standbeeld van de maagd van Lujan en vlaggenmast op de Argentijnse basis Esperanza. Opgericht in 1955 door Argentinië, tezamen met een begraafplaats en grafsteen ter herinnering aan leden van Argentijnse expedities, die in de omgeving overleden zijn.
41 Hut en graf op Paulet, Weddellzee.
Stenen onderkomen, in februari 1903 gebouwd door schipbreukelingen van de ‘Antartic’. Zij waren leden van de Zweedse Zuidpoolexpeditie onder leiding van Otto Nordenskjöld. Het graf is van een van de leden van de expeditie. De steenstapel, die de mannen op het hoogste punt van het eiland bouwden, was om de aandacht te trekken van reddingsexpedities.
42 Hutten, magnetisme-observatorium en begraafplaats bij
Scotia Bay op Laurie, South Orkney-eilanden.
In de omgeving van de Scotia Bay op Laurie, South Orkney-eilanden, is het volgende te vinden: stenen onderkomen, in 1903 gebouwd door de Scottish Antarctic Expedition onder leiding van William S. Bruce; de Argentijnse meteorologiehut en magnetisme-observatorium, gebouwd in 1905 en bekend onder de naam van ‘Moneto House’; een begraafplaats met twaalf graven, waarvan het oudste dateert uit 1903.
43 Kruis bij ‘Piedrabuena Bay’, Filchner-ijsplateau, Weddellzee.
Kruis, neergezet in 1955, op een afstand van 1300 meter noordoost van het Argentijnse General Belgrano I station. In 1979 verplaatst naar het Belgrano II station, Nunatak Bertrab bij Cofin Coast bij Coats Land.
44 Plaquette bij Nivlisen-ijsplateau, Prinses Astridkust, Dronning Maudland.
Gedenkplaat bij het tijdelijke Indiase station Dakshin Gangotri aan de Princess Astrid Coast op Dronning Maudland, met de namen van de eerste deelnemers van de Indiase Antarctica Expeditie, die in deze omgeving op 9 januari 1982 aan land kwamen.
45 Gedenkplaat bij Metchnikoff Point, Brabant, Antarctisch Schiereiland.
De gedenkplaat is geplaatst op de zeventig meter hoge top van de morene, die Metchnikoff Point scheidt van de gletsjer. De gedenkplaat is geplaatst door leden van de Joint Services Expedition van 1983 tot 1985, ter herinnering van de eerste landing op Brabant door de Belgische Antarctica Expeditie van 1897 tot 1899 onder leiding van Adrien V. de Gerlache de Gomery. De oudst bekende foto’s van Antarctica werden genomen tijdens deze expeditie.
46 Gebouwen en installaties bij Port-Martin, Terre Adélie.
Alle gebouwen en installaties van de basis Port-Martin zijn gebouwd in 1950 door de derde Franse expeditie en zijn gedeeltelijk verwoest door een brand in de nacht van 23 op 24 januari 1952.
47 Gebouw op Île des Pétrels, Terre Adélie.
Houten gebouw, ‘Base Marret” genaamd, waar zeven mensen onder commando van Mario Marret in 1952 overwinterden na de brand op de basis Port Martin.
48 Kruis op Île des Pétrels, Terre Adélie.
IJzeren kruis op het noordoostelijke voorgebergte van Île de Pétrels, Terre Adélie, opgedragen aan André Prudhomme, hoofdmeteoroloog van de expeditie tijdens het derde Internationale Geofysisch Jaar (IGY), die verdween tijdens een sneeuwstorm op 7 januari 1959.
49 Pilaar op Bunger Hill, Queen Maryland.
Betonnen pilaar, opgericht door de eerste Poolse Antarctica Expeditie bij het Poolse Dobrowolski station in januari 1959 voor zwaartekrachtmetingen.
50 Plaquette op Fildes Schiereiland, King George, South Shetlandeilanden.
Een bronzen plaquette, waarop staan afgebeeld: de Poolse adelaar, het nationale embleem van Polen; de data 1975 en 1976; en de volgende tekst in het Pools, Engels en Russisch: “Ter herinnering aan de landing van de leden van de eerste Poolse Antarctica onderzoeksexpeditie aan boord van de ‘Profesor Siedlecki’en ‘Tazar’ in februari 1976”. Deze plaquette is, ten zuidwesten van Chileense en Russische stations, bevestigd aan een klif die uitkijkt over Maxwell Bay bij het Fildes Schiereiland op King George.
51 Graf en kruis bij Admiralty Bay, King George, South Shetlandeilanden.
Graf van Wlodzimierz Puchalski, met een ijzeren kruis erop, op een heuvel ten zuiden van het Poolse Arctowski station. Puchalski was een kunstenaar en maker van documentaire natuurfilms. Hij stief op 19 januari 1979 in het station tijdens zijn werk.
52 Zuil op Fildes schiereiland, King George, South Shetlandeilanden.
Zuil, opgericht op 20 februari 1985 ter herdenking aan het personeel van het Chinese Grote Muur station van de eerste Chinese Antarctica onderzoeksexpeditie.
53 Buste, zuil en plaquettes op Elephant.
Buste van kapitein Luis Alberto Pardo, zuil en plaquettes op Point Wild op Elephant, huldiging van de redding van de overlevenden van het Britse schip ‘Endurance” door de Chileense marinekotter ‘Yelcho’. De plaquettes vertonen de volgende woorden: “Hier, op 30 augustus 1916, redde de Chileense marinekotter Yelcho onder commando van kapitein Luis Pardo Villalón 22 mensen van de Shackletonexpeditie, die de ondergang van de Endurance overleefden en vierenhalve maand op het eiland verbleven”. De zuil en de plaquettes zijn op Elephant eiland geplaatst en replica’s staan op de Chileense basis ‘Capitan Arturo Plat’ en ‘President Eduardo Frei’. Bronzen bustes van Luis Pardo Villalón zijn op de drie bovengenoemde zuilen geplaatst tijdens de 24e Chileense Antarctische Wetenschappelijke Expeditie in 1987-88.
54 Buste op Ross.
Bronzen buste op zwart marmer in 1965 onthuld bij het Amerikaanse station McMurdo, ter herinnering aan de prestaties van Richard E. Byrd.
55 Gebouwen en kunstvoorwerpen op Stonington, Marguerite Bay,
Antarctisch Schiereiland.
Gebouwen en kunstvoorwerpen van en bij de oostbasis van de Amerikaanse ‘Antarctic Service Expedition’ uit 1940-41 en de ‘Ronne Antarctic Reseach Expedition’ uit 1947-48.
56 Restanten van hut en omgeving bij Waterboat Point, Danco Coast, Antarctisch Schiereiland.
De restanten van de hut en omgeving bij Waterboat Point. De hut werd bewoond door de Engelse 2-mans expeditie door Thomas W. Bagshawe en Maxime C. Lester in 1921-22. Alleen de kiel van de boot, de onderkant van deurposten en de omtrek van de hut en uitbreidingen zijn zichtbaar. Het is gesitueerd dicht bij het Chileense station 'President Gabriel González Videla'.
57 Plaquette bij ‘Yankee Bay’ (Yankee Harbour), MacFarlanestraat,
Greenwich, South Shetlandeilanden.
Herdenkingsplaquette bij ‘Yankee Bay’ (Yankee Harbour), MacFarlanestraat, Greenwich, South Shetlandeilanden. De plaquette staat dicht bij een Chileense schuilhut. Opgericht ter herinnering aan kapitein Andrew MacFarlane, die in 1920 de omgeving van het Antarctisch Schiereiland verkende met de brigantijn 'Dragon'.
58 VAN DE LIJST GEHAALD IN 2003 – BESTAAT NIET MEER.
(Steenstapel met plaquette bij Whalers Bay, Deception, South Shetlandeilanden).
59 Steenstapel op Half Moon Beach, Kaap Shirreff, Livingston,
South Shetlandeilanden.
Een steenstapel op Half Moon Beach, Kaap Shirreff, Livingston, South Shetlandeilanden en een plaquette op 'Cerro Gaviota' tegenover de San Telmo Eilandjes herinneren aan de officieren, soldaten en zeelieden aan boord van het Spaanse schip 'San Telmo', dat in september 1819 zonk; waarschijnlijk zijn zij de eerste mensen die op Antarctica leefden en stierven.
60 Plaquette en steenstapel bij 'Penguins Bay', Seymour, Weddellzee.
Ter herdenking aan de plaats waar het Argentijnse korvet 'Uruguay' assistentie gaf aan de Zweedse Antarctica Expeditie onder leiding van Otto Nordenskjöld op 10 november 1903.
61 'Basis A' bij Port Lockroy, Goudier, ter hoogte van Wiencke, Antarctisch Schiereiland.
Van historisch belang voor Antarctica als een Operatie Tabarinbasis uit 1944 en voor wetenschappelijk onderzoek, inclusief de eerste metingen aan de ionosfeer en de eerste opnamen van atmosferisch gefluit. Port Lockroy was de belangrijkste afluisterpost van het Internationale Geofysisch Jaar van 1957-58.
62 'Basis F (Wordie House)' op Winter, Argentine-eilanden.
Van historisch belang als een voorbeeld van een vroege Britse wetenschappelijke basis.
63 'Basis Y' op Horseshoe, Marguerite Bay, West Graham Land.
Wetenswaardig als een relatief onveranderde en compleet toegeruste Britse wetenschappelijke basis uit de late jaren vijftig. 'Blaiklock', de nabije schuilhut, wordt gezien als integraal onderdeel van de basis.
64 'Basis E' op Stonington, Marguerite Bay, West Graham Land.
Van historisch belang over de vroegste onderzoeksperiodes en de latere geschiedenis van het Britse Antarctische Onderzoek (BAS) uit de jaren zestig en zeventig.
65 Boodschappenpost op Foyn, Possessioneilanden.
Een mast met een kist eraan was op 16 januari 1895 op het eiland geplaatst door de walvisexpeditie van Henryk Bull en kapitein Leonard Kristensen van het schip 'Antarctic'. De kist werd onderzocht en gaaf teruggevonden door de Britse Antarctische Expeditie van 1898 tot 1900 en later nog gezien vanaf het strand door USS 'Edisto'in 1956 en USCGS 'Glacier'in 1965.
66 Steenstapel bij Scott Nunataks, Alexandra Mountains, Edward VII Schiereiland.
Een kleine steenstapel opgericht aan de voet van de belangrijkste klif aan de noordzijde van de Nunataks door luitenant K. Prestrud op 3 december 1911 tijdens de Noorse Antarctische Expeditie van 1910 tot 1912.
67 Rotsschuilplaats 'Granite House' bij Kaap Geology, Granite Harbour.
Deze schuilhut werd gebouwd in 1911 om als veldkeuken te gebruiken door Griffith Taylor's tweede geologische expeditie gedurende de British Antarctic Expedition van 1910 tot 1913. De schuilplaats was aan drie zijden omsloten door muren van granietstenen en men gebruikte een slee om het dak van zeehondenhuiden te ondersteunen. De stenen muren van de schuilhut zijn gedeeltelijk ingestort. In de schuilhut zijn nog verroeste restanten van blikjes, een zeehondenhuid en wat touw te vinden. De slee ligt nu vijftig meter richting zee. Er resteren alleen nog een paar verspreide stukken hout, riemen en gespen.
68 Depot bij Hells Gate Moraine, Inexpressible, Terra Nova Bay.
Dit nooddepot bevat een slee beladen met voedselvoorraden en uitrusting, en was op 25 januari geplaatst door de British Antarctic Expedition van 1910-1913. De slee en de voorraden zijn in 1994 weggehaald.
69 Boodschappenpost bij Cape Crozier, Ross.
Neergezet op 22 januari 1902 door kapitein Robert F. Scott's 'Discovery' expeditie van 1901-04. Het was om informatie te geven aan de hulpschepen van de expeditie en bestond uit een metalen berichtencilinder. De cilinder is door de bemanning na gebruik meegenomen.
70 Boodschappenpost bij Cape Wadworth, Coulman.
Een metalen cilinder, aan een acht meter hoge rode mast, die op 15 januari 1902 geplaatst is door kapitein Robert F. Scott. Hij verfde de rotsen achter de mast rood en wit om de post beter zichtbaar te maken.
71 Walvisstation bij Whalers Bay, Deception, South Shetlandeilanden.
Het terrein omvat alle overblijfselen van voor 1970 op het strand van Whalers Bay, inclusief die van de vroegste walvisvangstperiode van 1906 tot 1912, begonnen door kapitein Adolphus Andresen van de Sociedad Ballenera de Magellanes uit Chili; de overblijfselen van het Noorse Hektor walvisstation uit 1912 en alle voorwerpen die verbonden zijn met de exploitatie tot 1931; de grond van een kerkhof met 35 graven en een gedenksteen van tien mensen die op zee omkwamen; en de restanten van Britse wetenschappelijke en cartografische activiteiten over de periode van 1944 tot 1969. Het terrein getuigt en herdenkt ook de historische waarde van andere gebeurtenissen hier, waar niets van is overgebleven.
72 Steenstapel op Tryne, Vestfold Hills.
Een steenstapel met een houten mast, opgericht door de landingsafdeling van de Noorse Antarctische Expeditie van 1934 -1935 onder leiding van kapitein Klarius Mikkelsen van de Noorse walvisvaarder 'Thorshavn'. Aan boord was ook Caroline Mikkelsen, de eerste vrouw die voet aan land zette op Oost-Antarctica.
73 Herdenkingskruis, Lewis Bay, Ross.
Een roestvrijstalen kruis, dat werd opgericht in januari 1987 op een rotsachtig uitsteeksel op drie kilometer afstand van de plaats waar 257 mensen van diverse nationaliteiten hun leven verloren toen het Quantasvliegtuig neerstortte op de lagere hellingen van Mount Erebus.
74 Elephant.
Wrak van een houten vaartuig op het strand van de baai, tussen deze twee punten aan de westzijde van het eiland.
75 'A hut', Pram Point, Ross.
Het eerste Nieuw-Zeelandse gebouw op Antarctica, gebouwd in 1956.
76 Ruïne van 'Pedro Aguirre Cerda' station, Pendulum Cove, Deception.
De ruïne van een station, dat, gebouwd in 1955, werd verwoest door de vulkaanuitbarstingen in 1967 en 1969.
77 Kaap Denison, Commonwealth Bay, George V-land.
Dit omvat de haven en de historische voorwerpen die zich in het water bevinden.
78 Herdenkingsplaquette bij India Point, Humboldt Mountains,
Wohlthatmassief, centraal Dronning Maudland.
Ter herdenking neergezet voor drie wetenschappers van het Indiase Geologisch Instituut (GSI) en een verbindingstechnicus van de Indiase marine, allen deelnemers aan de negende Indiase expeditie naar Antarctica, die hun leven lieten in dit bergkamp bij een ongeluk op 8 januari 1990.
79 Lillie Marleen Hut, Mt. Dockery, Everett Range, North Victoria Land.
Deze hut werd gebouwd ter ondersteuning van het werk van de Duitse Antarctische North Victoria Land Expedition (GANOVEX I) van 1979-80. De hut, een bivakcontainer gemaakt van geprefabriceerde glasfibereenheden en geïsoleerd met polyurethaanschuim, werd vernoemd naar de Lilliegletsjer en het liedje ‘Lillie Marleen’. De hut herinnert tevens aan het gezonken expeditieschip 'Gotland II' gedurende GANOVEX II in december 1981.
80 De tent van Amundsen.
De tent werd opgezet op 90% ZB door de Noorse groep ontdekkingsreizigers onder leiding van Roald Amundsen, toen zij op 14 december 1911 de Zuidpool bereikten. De tent is in de loop van de tijd onder een laag sneeuw en ijs verdwenen in de nabijheid van de Zuidpool.
81 Rocher du Débarquement (Landing Rock).
Een klein eiland, waar admiraal Dumont D'Urville en zijn bemanning op 21 januari 1840 aan land gingen toen zij Terre Adélie ontdekten.
82 Monument van de 'Antarctic Treaty' en plaquette.
Het monument is gelegen in de nabijheid van de basis Frei, Bellinghausen en Escudero op Fildes Schiereiland, op King George, South Shetlandeilanden. De plaquette aan de voet van het monument herinnert aan de ondertekenaars van de 'Antarctic Treaty' en de achtereenvolgende Internationale Pool Jaren (1882-1883, 1932-1933 en 2007-2008).
83 Basis “W”, Detaille, Lallemandfjord, Loubet Coast.
Basis “W” is gelegen op een smalle landengte aan de noordzijde van Detaille, Lallmandfjord, Loubet Coast. Op het terrein staan een hut met een reeks aan elkaar verbonden gebouwtjes en bijgebouwen, inclusief een klein noodmagazijn, een windmetertoren en twee standaard kokervormige stalen radiomasten (een aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw en de ander aan de oostzijde). Basis “W” werd gesticht in 1956 als een Britse wetenschappelijke basis voornamelijk voor onderzoek, geologie en meteorologie en om bij te dragen aan het IGY in 1957. Als een relatief onveranderde basis uit de late jaren vijftig, is Basis “W” een belangrijke herinnering aan de wetenschappelijke en levensomstandigheden uit de tijd dat de 'Antarctic Treaty' voor het eerst werd ondertekend.
84 Hut bij Damoy Point, Dorian Bay, Wiencke, Antarctisch Schiereiland.
Het terrein bevat een goed geconserveerde hut met wetenschappelijke instrumenten en andere voorwerpen. Het terrein is gesitueerd bij Damoy Point bij Dorian Bay, Wiencke in de Palmerarchipel. De hut werd in 1973 gebouwd en is een aantal jaren gebruikt als uitvals- en doorgangsstation voor Brits wetenschappelijk personeel. De hut is voor het laatst gebruikt in 1993.

10 prachtige bestemmingen in Historische plaatsen en monumenten in Antarctica en Antarctica