Hokkaido

Swipe

Hakodate

De havenstad Hakodate ligt aan de Straat Tsugaru, die het eiland Hokkaido van het hoofdeiland Honshu scheidt. Het is voor velen de eerste stad op Hokkaido die men bezoekt. Veel veerboten vanaf Honshu leggen aan in de beschutte haven van Hakodate. De stad ligt ongeveer 50 km ten noorden van Yoshoka, waar de 54 km lange onderzeese Seikantunnei weer boven de grond komt. Deze tunnel, die in 1985 gereed kwam, loopt van Tappi op Honshu naar Yoshoka op Hokkaido. Zowel auto's als JR-treinen maken er gebruik van. De eerste trein reed in 1988 door de Seikantunnel.

Hakodate was een van de drie havensteden die vanaf 1859 handel mocht drijven met het buitenland.

Hakodate is een zogenaamde technopolis. Zo probeert Hakodate onderzoeksinstellingen en fabrieken aan te trekken op het gebied van de scheepsbouw, visserij en oceanografie.

De stad telt weinig bezienswaardigheden. U kunt een bezoek brengen aan het Goryokakupark. Daar ligt een stervormig fort, dat in 1864 naar westers voorbeeld werd gebouwd. Vanaf de 60 m hoge Goryokakutoren heeft u een goed zicht op de omgeving. Fraaier is het uitzicht van de 335 m hoge vulkaan Hakodate, waarvan de top per kabelbaan bereikbaar is. Vooral 's avonds is het uitzicht over de verlichte stad van een onvergetelijke schoonheid.

Ten oosten van de stad ligt het rustiek gelegen kuuroord Yunokawa Spa, terwijl u ten westen van de stad een bezoek kunt brengen aan het enige trappistenklooster van Japan. De monniken produceren in het klooster boter en snoep van een uitzonderlijke kwaliteit.

Het Quasi Nationale Park Onuma

Het Quasi Nationale Park Onuma mag zich tijdens de zomerperiode verheugen op de komst van grote aantallen recreanten. In het gebied liggen drie fraaie meren, die zijn ontstaan tijdens een eruptie van de immer actieve vulkaan Komagatake (1.133 m hoog). In de omgeving van de meren Onuma, Konuma en lansainuma kunt u uitstekend wandelen en kamperen. Uniek zijn de 126 groene eilandjes in de meren, waarvan het lijkt alsof zij drijven op het water. De meeste eilandjes (81) liggen in het meer Onuma.

Matsumae

Circa 60 km ten zuidoosten van Hakodate, dicht bij Yoshoka, ligt het kasteelstadje Matsumae. Matsumae was in de zestiende eeuw de hoofdstad van Hokkaido en dus besloot men om hier een kasteel te bouwen. Als u nog geen Japans kasteel gezien heeft, dan is het kasteel een bezoek waard. Veel mooier zijn de duizenden kersebomen die in de maanden april en mei weelderig bloeien rondom het kasteel.

Esashi

Ten westen van Hakodate, aan de andere zijde van het schiereiland, ligt het stadje Esashi, dat door het festival van het heiligdom Ubagami bekend is. leder jaar van 9 t/m 11 augustus dragen de jeugdige bewoners van de stad dertien schitterende praalwagens door de straten van Esashi. Vooral de optocht in de avonduren is indrukwekkend. Vanuit de haven van Esashi kunt u per veerboot het weinig bezochte eiland Okushiri bezoeken, waar twee warmwaterbronnen liggen: Horonai en Kamuiwaki.

Veerboten, trein, bus en tram Hakodate:

-, Hakodate: De stad heeft veerbootverbindingen met onder andere Aomori, Noheji en Oma. Voorts kunt u de stad per trein vanuit Aomori (Honshu) bereiken via de Seikantunnel.

-, Goryokakupark: Neem de tram naar de halte Goryokaku. Vanaf deze halte loopt u in 10 minuten naar de ingang van het park.

-, Vulkaan Hakodate: Neem de tram naar de halte Horaicho. Loop vervolgens naar de kabelbaan die u in enkele minuten boven brengt. Totale reistijd: circa 20 minuten (u kunt de berg ook lopend beklimmen).

-, Yunokawa Spa: Neem de tram en stap na 30 minuten uit in Yunokawa Spa.

-, Trappistenklooster: Neem in Hakodate de bus en stap na 30 minuten uit bij het klooster.

-, Onuma: Neem in Hakodate de JR Hakodatespoorlijn (express) en stap na 22 minuten uit op het treinstation Onuma.

-, Matsumae: Neem in Hakodate de JR Matsumaespoorlijn en stap na 1 uur uit op het treinstation Matsumae.

-, Esashi: Neem in Hakodate de JR Esashispoorlijn en stap na 1 uur en 15 minuten uit op het treinstation Esashi. Incidenteel moet u overstappen op het treinstation Kikonai.

10 prachtige bestemmingen in Hakodate en Japan