Hokkaido

Swipe

Het Nationale Park Shiretoko

Het Nationale Park Shiretoko ligt op een 65 km lang schiereiland in de Zee van Okhotsk. Slechts zelden nemen toeristen de moeite om naar dit verlaten gebied te reizen; een bezoek aan het Nationale Park Shiretoko is echter zeer de moeite waard.

De rug van het schiereiland wordt gevormd door een keten vulkanen. De belangrijkste zijn, van noord naar zuid, Onnebetsu (1.331 m), Rausu (1.661 m), lo (1.563 m) en Shiretoko (1.254 m). De hellingen van de vulkanen zijn dicht begroeid met sparrenbossen, waar onder andere de bruine Yezobeer leeft. Midden in de bossen liggen kleine meren. Zij hebben hun ontstaan te danken aan verschillende gestolde lavastromen die beken en rivieren de pas afsnijden; op deze wijze zijn de 'vijf meren van Shiretoko' ontstaan. Rond de meertjes is een wandelroute uitgezet. Voor de wandeling moet u 2,5 uur uittrekken.

Kamuiwakka

Als u vanaf hier verder noordwaarts reist, dan passeert u het kuuroord Kamuiwakka. In de omgeving van dit kuuroord ligt de sierlijke Kamuiwakkawaterval, waar u in openluchtwarmwaterbronnen kunt baden.

Shari 

Vanuit Shari kunt u per veerboot rond het schiereiland varen naar Rausu. Vanaf het dek van de veerboot heeft u een schitterend uitzicht op de indrukwekkende klifkust van het schiereiland. In en op de steile rotswanden nestelen zeemeeuwen, aalscholvers en andere zeevogels. Op sommige plaatsen monden beekjes als watervallen uit in de zee. Met helder weer kunt u vanuit Rausu het eiland Kunashiri zien liggen.

Kunashiri 

Sinds de conferentie van Jalta in 1945 hoort het eiland Kunashiri, evenals de eilanden Etorofu, Shikotan en de Habomaigroep, bij de voormalige Sovjetunie. Japan meent echter nog steeds aanspraak te hebben op deze eilanden. De nieuwe staat Rusland heeft tot op heden geen afstand gedaan van deze eilanden, maar gezien de economische situatie in Rusland is het niet onmogelijk dat dit land in de toekomst zal besluiten om deze eilanden aan Japan te 'verkopen' in ruil voor economische steun. Een eerste stap werd in februari 1992 gezet, enige tijd na het uiteenvallen van de Sovjetunie, toen Rusland het voornemen bekend maakte het eiland Shikotan en de Habomaigroep aan Japan te zullen teruggeven.

Rausu 

Vanuit Rausu kunt u langs de oostkust van het schiereiland noordwaarts reizen naar de openluchtwarmwaterbronnen in het kuuroord Seseki. Terug in Rausu kunt u via de Shiretokopas terugrijden naar het dorp Utoro aan de westkust van het schiereiland. De weg voert tussen de vulkanen Rausu en Onnebetsu door. Ook vanuit de haven van Utoro kunt u per rondvaartboot de rotswanden van de klifkust van het schiereiland bewonderen.


Trein en bus Nationale Park Shiretoko:

-, Shari: Het treinstation Shari ligt aan de JR Senmospoorlijn, ten oosten van Abashiri.

-, Utoro: Neem bij het treinstation Shari de bus en stap na 55 minuten uit in Utoro.

-, Vijf meren van Shiretoko: Neem in Utoro de bus en stap na 25 minuten uit bij de meertjes.

-, Kamuiwakka Spa: Neem in Utoro de bus en stap na 50 minuten uit in het kuuroord.

-, Rausu: Neem bij het treinstation Shibetsu de bus via rijksweg nummer 335 en stap na 1 uur uit in Rausu.

's Winters rijden er geen bussen en varen er geen veer- en rondvaartboten.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Shiretoko en Japan