Huehuetenango

Swipe

Aguacatán

Deze plaats bestaat uit één lange straat zonder zijstraten. Men spreekt hier een eigen taal: het Aguacateca. Aguacatán ligt op bijna 1700 m hoogte en het land is hier bijzonder vruchtbaar. Er worden verscheidene groenten in grote hoeveelheden verbouwd, evenals avocado’s waarnaar de plaats genoemd is. Ten noorden van Aguacatán lag Chalchitán, een groot precolumbiaans religieus centrum, waarvan alleen nog de onopgegraven grafheuvels te zien zijn. Twee kilometer buiten het dorp ontspringt de Río de San Juan als een waterval aan de voet van een rots omringd door weelderige vegetatie. Er vlakbij zijn een eilandje en een meertje waarin je kunt baden. In deze plaats dragen de vrouwen bijzondere cintas (haarbanden) en donkerblauwe rokken met smalle horizontale banen met daarop een wijde, witte huipil met borduursels.

Men viert 40 dagen na Pasen een fiesta. Voor de grote zondagmarkt kun je een vroege bus vanuit Huehuetenango richting Sacapulas nemen.

Vanaf 6.00 uur vertrekken acht bussen vanaf de kruising van de 1 Avenida/1 Calle naar Aguacatán; je kunt dan om 15.00 uur de laatste bus terugnemen. Bussen naar Sacapulas stoppen ook in Aguacatán.

10 prachtige bestemmingen in Aguacatán en Guatemala