Ibiza-Stad / Eivissa

Swipe

Ibiza-Stad / Eivissa

Reizigers die per boot de haven van Ibiza-stad (32.000 inwoners) naderen raken stuk voor stuk onder de indruk van de aanblik van de ommuurde oude stad, gelegen op een afgeronde heuvel. De top van deze rotspunt wordt bekroond met de kerktoren van de kathedraal van Ibiza-stad, die blinkend als een vuurtoren de naderende bezoekers wijst op de katholieke traditie van het eiland. Direct ernaast vindt u het kasteel, een eeuwenoude versterking.

Het merendeel van de Spanjaarden noemt deze stad Ibiza-stad, maar de Ibizensers spreken zelf liever over Eivissa of soms kortweg over Vila (stad).

De hooggelegen stadswijk Dalt Vila wordt omsloten door een 16e-eeuwse stadsmuur, die in de loop der eeuwen al heel wat merkwaardige personages heeft zien passeren. De met messen gewapende piraten zijn in de loop der eeuwen vervangen door kleurrijke discogangers. Met name aan de voet van de oude stad, in de vroegere visserswijk Sa Penya en de stadswijk La Marina (bij de haven), kunt u heerlijk wandelen. In de zomermaanden slenteren duizenden schaars geklede jongens en meisjes langs de winkeltjes, cafés en restaurants: 'Men is erom te zien en om gezien te worden'. Diep in de nacht reizen zij weer af naar hun overnachtingsverblijven aan de nabijgelegen stranden van Figueretas, Playa d'en Bossa (Platja d'en Bossa) en Talamanca. De Ibizensers noemen hun stad kortweg Vila; het hooggelegen deel binnen de stadsmuren noemen zij Dalt Vila ofwel 'Hoge Stad'.

Andere bezienswaardigheden zijn de Carrer Major, met woningen uit de 15de, 16de en 17de eeuw, de 16de-eeuwse Santo Domingokerk, het Placa dels Desemparats en de Vara del Rey. Liefhebbers van musea kunnen een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum Dalt Villa, het Museum van Hedendaagse Kunst en natuurlijk het Museum en Necropolis del Puig des Molins, de wereldberoemde Punische dodenstad.

De Stadspoorten

De drie stadspoorten in de zware 16e-eeuwse stadsmuren werden in het verleden nauwlettend in de gaten gehouden vanaf niet minder dan zeven veelhoekige bastions. Al deze verdedigingswerken dragen de namen van heiligen. Op de bastions stond de artillerie klaar om aanvallen te kunnen afweren. Zij werden gebouwd door de Italiaanse architecten Juan Baptista Calvi en Jacobo Paleazo Fratin in opdracht van Karel V en Filips II. Zij legden de muren en bastions aan in de stijl van de renaissance op de fundamenten van de voormalige Arabische vestingwerken. De bouwwerkzaamheden namen veertig jaren in beslag. De 22 m hoge muren werden gebouwd in een tijd dat het Spaanse koninkrijk werd bedreigd door een alliantie van Frankrijk en Turkije. Dankzij al deze; versterkingen hadden de inwoners ook geen angst voor aanvallen van berber-piraten. Deze berber-piraten werden gesteund door de Turkse vloot en maakten het gehele Middellandse-Zeegebied onveilig. De smalle en hoekige stadspoorten zorgden ervoor dat de piraten de stad tijdens een bestorming niet allemaal tegelijk in konden. Hierdoor was de ommuurde stad beter te verdedigen, mochten de deuren in de poorte onder het geweld bezwijken.

Portal de les Taules

De belangrijkste stadspoort is de Portal de les Taules (Es Rastrillo) gelegen tegenover het Plaza de la Constitution (Plaza del Mercado waar u de gerestaureerde Mercat Veil kunt vinden, de oude fruit- en groentemarkt (zie verderop). In de twee nissen naast de poort staan twee onthoofde Romeinse beelden. Het vrouwelijke beeld stelt de Romeinse godin Juno voor, terwijl het mannelijke beeld Cayo Julio Tirón Cetutico voorstelt. Toen er geen gevaar meer was voor zeerovers verving men de ophaalbrug door een stenen weg en borstwering. Ook de poort is gebouwd in de stijl van de renaissance. Opvallend is het reusachtige stenen schild boven de poort met het jaartal 1585, het jaar waarin de poort gereedkwam. In het schild zijn de wapens van Ibiza, Spanje en de toenmalige gouverneur herkenbaar, de man mede verantwoordelijk was voor de verdediging van de stad. De poort geeft toegang tot een deels overwelfde gang met links in de bovenmuur een typisch renaissancebalkon met een timpaan (geveldriehoek) boven het venster. Dit deel werd in 1727 gebouwd door een militair ingenieur, genaamd Simon Poulet.

Placa de Vila

Als u dit binnenhofje verlaat dan komt u via een poortje op het Placa de Vila (met zijn vele restaurants) in de Dalt Vila. Ook deze poort wordt geflankeerd door een onthoofd Romeins standbeeld; het is een afbeelding van Lucio Oculacio. Alle onthoofde Romeinse standbeelden zijn exacte kopieën; de originelen staan in het Archeologisch Museum van Ibiza-stad. Men vond de Romeinse beelden tijdens opgravingen in de omgeving van de smalle stadspoort Portal Nou (Portal Nous).

Placa del Sol

Deze stadspoort komt uit op het gezellige Placa del Sol (letterlijk: Plein van de Zon), waarvandaan u zicht heeft op een deel van Ibiza-stad. Dit plein omvat precies het terrein tussen de muur uit de renaissance (waar Portal Nou deel van uit maakt) en de oorspronkelijke middeleeuwse muur.

Bation Portal Nou

Als u door de tunnel wandelt achter de poort, dan passeert u de ingang naar het Bation Portal Nou, een stadspoort die eigenlijk Baluard de Sant Per heet. De stadspoort Portal Nou was de op één na belangrijkste stad poort van de stad. Via deze poort verlieten de landarbeiders de stad om op het land te gaan werken.

Es Soto Fosc

De derde stadspoort noemt men  Es Soto Fosc, letterlijk 'Het Donkere Bosje'. Via deze smalle en hellende de tunnel bereikt u het deel van de ommuurde stad direct achter de kathedraal.

Binnen de stadsmuren slingeren smalle wegen en trappen langs statige herenhuizen omhoog naar het kasteel en de kathedraal, de blikvangers van de stad. Dit stadsdeel wordt gekenmerkt door een chaotische opbouw. Rondom de oorspronkelijke kern bouwde men huizen zonder enige planning. De enige criteria bij de bouw waren de mogelijkheden die de reliëfrijke ondergrond bood en het defensieve karakter van de stad. Om iedere hoek wacht u een nieuwe verrassing. Boven de balkons van de huizen hangt de was te drogen, soms aan lange houten stokken. U vindt binnen de muren echter ook andere bezienswaardigheden zoals de Santo Domingokerk, het Archeologisch Museum, het Museum van Hedendaagse Kunst en het stadhuis.

10 prachtige bestemmingen in Ibiza-Stad / Eivissa en Ibiza