Ibiza-Stad / Eivissa

Swipe

Dalt Vila en de kathedraal van Ibiza-stad

De Kathedraal

De kathedraal van Ibiza-stad, het grootste gebedshuis van het eiland, ligt In het bovenste deel van Dalt Vila. Vandaar dat u vanaf het Plaza de la Catedral een prachtig uitzicht heeft over de oude daken van de stad op de haven.

Geschiedenis kathedraal

In 1235 bouwden de christelijke veroveraars van het eiland een godshuis voor Maria op de fundamenten van een moskee. De moren hadden op hun beurt de stenen gebruikt van een Romeinse tempel voor Mercurius, de god van de handel en de dieven, de bode der goden met gevleugelde voeten en een staf in de hand. En er zijn zelfs sporen gevonden van een Carthaagse tempel ter ere van de godin Tanit en de god Bes. Stelt u zich eens voor: u staat hier op een plaats waar mensen al minstens 25 eeuwen hun goden en godinnen aanbidden! Halverwege de 14e eeuw richtte men een nieuw gebedshuis op in de stijl van de gotiek met hoge ramen en enkele kapellen rondom het koor. Opmerkelijk was de fraai gevormde kerktoren die tot op de dag van vandaag over de daken van Ibiza-stad uitkijkt. In 1592 verbouwde men de sacristie. In het begin van de 18e eeuw was het schip aan een verbouwing toe. Vandaar dat u tegenwoordig in de kathedraal een mengeling van stijlen kunt waarnemen: een gotische toren en koor en een barok schip uit 1712. Het barokke deel is ontworpen door de architecten Jaume Espinosa en Pere Ferro.

Interieur kathedraal

Boven de ingang van de kathedraal staat een beeltenis van Onze Lieve Vrouwe van de Sneeuw (Nuestra Seiïora de las Nieves) ofwel de Maagd Maria, de patroonheilige van de kathedraal. Haar beeltenis kunt u ook op het hoofdaltaar vinden, onder een marmeren baldakijn en tussen ronde zuilen met Corinthische kapitelen. Ernaast hangen twee grote koperen kroonluchters. Achter in het gebedshuis staat een open doodkist met een beeld van de gestorven Jezus. Dergelijke glazen doodkisten staan in veel Spaanse kerken. Fraai beschilderd zijn de altaren in de zijkapellen. De meeste schilderingen stammen uit de 15e eeuw. Op de schilderingen boven de kapellen staan belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Maria en Jezus afgebeeld. Een deel van de vloer wordt gevormd door eeuwenoude en afgesleten grafzerken. Fraai zijn de decoraties op de zuilen en tegen het tongewelf. Links naast de deur van de sacristie hangt een opmerkelijke bel in de vorm van een wiel. In de sacristie hangen de kleren van de priesters.

Bisschoppelijk Museum

Als u het trapje in de sacristie opgaat, dan komt u in het Bisschoppelijk Museum (geopend: ma.-za. 10.00-13.30 uur en incidenteel zo. na de mis van 10.30 uur) met veel liturgisch vaatwerk en een prachtige gotische monstrans. Bijzonder is het altaar van Sint-Gregorius met 15e- en 16e- eeuwse schilderingen op panelen.

Bisschoppelijk Paleis

Naast de kathedraal staat het Bisschoppelijk Paleis, de woning van de bisschop.

Het Kasteel

Rechts van de kathedraal kunt u het kasteel (Es Castell) vinden, een oude versterking die tegenwoordig dienst doet als kazerne. De kasteeltoren steekt boven de behuizing uit. De kleine vesting beheerste in haar hoogtijdagen de stad.

Het Archeologisch Museum

Links van de kathedraal kunt u in de Universitat, in het bastion Baluard de Santa Tecla en in de voormalige kapel van San Salvador het Archeologisch Museum (Museo Arqueolögico) vinden (geopend: april t.e.m. september di.-za. 10.00-14.00 uur en 17.00-20.00 uur, zo. 10.00-14.00 uur; okt. t.e.m. maart di.-za. 10.00-13.00 uur en 16.00-18.00 uur, zo. 10.00-14.00 uur; ma. en feestd. gesloten). De Universitat herbergde vanaf de verovering van het eiland door Jaume I de eilandsregering, die men in die dagen de Universitat noemde. Dit instituut fungeerde als centrum van bestuur tot in de 18e eeuw.

In het Archeologisch Museum staan alle voorwerpen tentoongesteld die men in de bodems van Ibiza en Formentera heeft gevonden, met uitzondering van een deel van de voorwerpen die men vond in en rondom de tomben bij de Puig des Molins. De voorwerpen werpen licht op een lange periode, beginnende in de prehistorie en eindigend in de huidige tijd. Helaas mag u in het museum niet fotograferen; uw tas kunt u in een (gratis) kluis opbergen. De oudste voorwerpen stammen uit circa 2000 v. Chr en uit de periode van de Feniciërs (7e eeuw v. Chr). In de gewelven van dit gebouw vindt u vondsten uit de Carthaagse tijd (Punische tijd). Veel voorwerpen van keramiek vertellen het verhaal van hun leven; enkele voorwerpen komen uit de eerdergenoemde dodenstad. Uit de Romeinse tijd stammen de onthoofde beelden van de godin Juno, Cayo Julio Tirón Cetütico en Lucio Oculacio. Kopieën van deze standbeelden flankeren de stadspoort Portal de les Taules. In enkele vitrines staat Romeins glaswerk. Uiteraard is er ook veel uit de islamitische periode bewaard gebleven. Bijzonder is de uitgebreide verzameling munten die het museum bezit. Door glas kunt u in de diepte staren naar resten van stadsmuren uit de 10e tot 16e eeuw.

Carrer Major

Vanaf het Plaga de la Catedral loopt de hoofdstraat van Dalt Vila, de Carrer Major, in zuidoostelijke richting. Langs deze straat staan vele huizen uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Boven enkele deuren zijn de wapens aangebracht van de families die deze huizen bewoonden. Hoewel deze families niet van adel waren, gedroegen zij zich wel als zodanig.

Binnenkort naar Ibiza?


Playasol San Remo

Playasol San Remo ligt op een schitterende locatie, slechts een wandelboulevard scheidt het hotel van het strand met een prachtig uitzicht over...

v.a. 361 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Dalt Vila en de kathedraal van Ibiza-stad en Ibiza