Ibiza-Stad / Eivissa

Swipe

Necropolis del Puig des Molins

De Necropolis del Puig des Molins is vernoemd naar de gelijknamige berg. Es Puig des Molins (de berg van de molens) dankt zijn naam op zijn beurt aan de drie molens die sinds de 15e eeuw op deze berg stonden; nu resten slechts drie wiekenloze fundamenten. Het museum staat naast de belangrijkste dodenstad uit de Carthaagse tijd (Punische dodenstad; 5e tot 1e eeuw v. Chr) die men in de wereld gevonden heeft.

De dodenstad

Niet minder dan 3000 graven liggen over de berghelling verspreid; 340 van hen zijl van de buitenkant zichtbaar. Het deel dat als een gatenkaas open ligt werd enkele eeuwen geleden als kalksteengroeve gebruikt. Niet alle graven dateren uit de Carthaagse periode. Er zijn ook oudere graven van de Feniciërs (7e eeuw v. Chr) en jongere graven van de Romeinen (74 n. Chr). De jongste graven die de archeologen gevonden hebben stammen uit de periode 33 tot 700 n. Chr. De Carthagers waren hier de eersten die hun doden in tomben te rusten legden. De Feniciërs legden hun doden in uitgegraven holen. Onderzoek van de gevonden resten wees uit dat de gemiddelde Feniciër niet ouder dan 26 jaar werd; 40% van alle doden was nog kind! Tijdens de Carthaagse periode kreeg de dodenstad zijn huidige grootte. Er zijn veel speculaties over het hoe en waarom van deze grote dodenstad. Volgens één van de theorieën brachten de Carthagers ook hun doden vanuit de rest van het Middellandse-Zeegebied naar deze plek. Zij wilden namelijk hun overledenen in een gifvrije bodem te rusten leggen. Op het eiland Ibiza leefden geen giftige dieren en planten.

Museum Necropolis del Puig des Molins

U kunt uw bezoek het beste beginnen in het museum. Hier staan voorwerpen tentoongesteld uit de Fenicische, Carthaagse en Romeinse periode. Alle voorwerpen zijn in de graven van deze dodenstad gevonden. Verder laat men aan de hand van maquettes zien hoe de doden in hun tomben begraven werden en hoe de omliggende gebouwen van deze dodenstad eruitzagen.

Olijfbomen

Na een bezoek aan het museum kunt u door (over) de dodenstad wandelen. Opvallend zijn de vele olijfbomen die over het gebied verspreid staan. De boeren hadden in de gaten dat de openingen van de graven gevuld waren met vruchtbaar sediment, met als gevolg dat ze hier hun fruitbomen plantten. Veel van deze soms 400 jaar oude bomen zijn door archeologen gerooid, maar enkele staan er nog. U mag overal het pad verlaten met uitzondering van het gebied dat als nr. 4 op bijgaande kaart staat. Als u hier van het pad afgaat loopt u het risico dat u door de bodem zakt en veel te vroegtijdig in een tombe terechtkomt?

Carthaagse graf nr. 3

Indrukwekkend is een onderaards bezoek aan het Carthaagse graf nr. 3. Deze groep ondergrondse graven staat bekend als de Mule Hypogea. Zij werden in 1946 bij toeval ontdekt toen een ezel wel van het pad afging en door de bodem zakte. Als u in een van de zijgangen kijkt kunt u zien hoe uitgebreid dit grottenstelsel is. Oorspronkelijk kon je niet door deze gangen kijken, omdat iedere grafkamer zorgvuldig afgesloten werd en alleen bereikbaar was door de (afgesloten) gang naar buiten.

Torre del Mar

Het stijlvolle Torre del Mar heeft een prachtige rustige ligging, vlak bij de zee in Playa d?en Bossa. Op loopafstand vind je...

v.a. 607 p.p.

Panoramic Appartementen

Panoramic Appartementen heeft een centrale ligging, vlak bij het strand en diverse restaurants, bars en winkels. Het appartementencomplex biedt nette studio?s en...

v.a. 438 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Necropolis del Puig des Molins en Ibiza