Ibri Region

Swipe

Al Buraymi

Al Buraymi ligt in de gelijknamige oase. Deze wordt gedeeld met het véél grotere Al Ain, dat in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. De status van gesplitste stad werd in 2006 benadrukt door het plaatsen van hekken, betonnen muren en prikkeldraad. Niet omdat het sultanaat op politieke ramkoers met de Verenigde Arabische Emiraten lag, maar om illegale immigratie te bemoeilijken. Deze afscheiding is nu Al Buraymi’s inpakpapier. Gescheiden samenlevingen betekent echter niet dat hier sprake is van een ‘Berlijnse Muur’, maar liefst vier grensovergangen maken passage eenvoudig.

Sinds 2011 is Al Buraymi de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement. De plaats is rijk aan dadelpalmplantages, die worden geïrrigeerd door middel van de aflaj – dit is ook het geval in de ‘Al Ain Oasis’. Een ingewikkeld stratennetwerk gaat hier samen met afwezigheid van straatnaambordjes (net zoals in andere plaatsen in het sultanaat). Vinden van bezienswaardigheden kost hierdoor extra tijd. Het personeel van de winkels en benzinestations accepteert zowel Omaanse riyal als VAE-dirham.

Toegang Al Buraymi

Voorwaarden voor grenspassage worden hier regelmatig veranderd. Houders van West-Europese paspoorten dienen ‘Al Hilli Border Post’ te gebruiken. Deze ligt twee kilometer ten noorden van het centrum. De grenspost ten zuiden van het centrum is alleen voor burgers van GCC-lidstaten. Douanekantoor ‘Khatam Al Sukla’ ligt ver van beide plaatsen; om uw papieren hier af te handelen maakt u een omweg van ruim veertig kilometer. Hetzelfde geldt voor de grenspost bij Jabal Hafit.

Tenzij u op speciale voorwaarden in Oman verblijft of een ‘multiple entry visa’ heeft, wordt uw Omaanse visum in de grenspost geannuleerd. Bij terugkomst dient u hier een nieuw visum aan te schaffen.

Bezienswaardigheden van Al Buraymi

In het centrum vindt u het beige Al Hillah Castle (geopend zo. tot en met do. 08.30-14.30 uur, niet te verwarren met Al Jahili Fort in Al Ain!). Dit kasteel was bewoond tot 1980 en kent een labyrint van gangen en kamers. Vlakbij staat Al Khandaq Castle, dat wordt omringd door een droge gracht. Tussen deze forten vindt u de ‘Central Market’ (geopend 06.00-12.00 uur en 16.00-20.00 uur). In dit overdekte complex wordt (onder andere) groente, fruit en aardewerk aangeboden.

Bezienswaardigheden van Al Ain

Jabal Hafit ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Al Ain. Deze bergrug bestaat vooral uit kalksteen; deze zou miljoenen jaren geleden de zeebodem hebben gevormd. Fossielen van plankton en koraal komen hier dan ook ruimschoots voor, net zoals grotten. Aan de zuidoostkant van Jabal Hafit zijn enkele honderden graven gevonden; de ouderdom wordt geschat op vijfduizend jaar (zie ‘Archeologie’). Ook werden aardewerk en keramiek gevonden; dit duidt op handelscontacten met Mesopotamië.

Jabal Hafit vormt een populair recreatiegebied. Het deel dat in de Verenigde Arabische Emiraten ligt, is ontwikkeld en extravagant. Hier vindt u Green Mubazarah (attractie met warmwaterbronnen, picknickvelden, zwembaden en jacuzzi’s), een paleis en een spectaculaire weg die naar de top (1249 meter) leidt. Het zicht op de vlaktes en Al Ain is onvergetelijk.

Het deel van Jabal Hafit dat in het sultanaat ligt, is niet ontwikkeld. Onder de westelijke helling liggen de oranjerode zandduinen die het begin van Rub Al Khali vormen. Aan de oostkant vindt u de gelijknamige grenspost (Route 21 naar Ibri) en enkele oasedorpen.

Hotel Sheraton Miramar

Sheraton Miramar Resort is gebouwd op een droomlocatie in El Gouna: uitgestrekt over 9 eilandjes die omringd worden door kristalblauwe lagunes en...

v.a. 644.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Al Buraymi en Oman