Ibri Region

Swipe

Bat en Al Ayn (bij Ibri)

Deze archeologische vindplaatsen zijn te vinden door Route 9 te volgen vanuit Ibri. (of binnen enkele uren vanuit Nizwa) Komend vanuit Ibri passeert u al snel Al Iraqi (vindplaats van koperen sieraden en speerpunten uit de bronstijd) en Al Aynayn. In deze dorpen staan interessante forten. Ongeveer zes kilometer verderop gaat u rechtsaf, de (eveneens verharde) weg op richting Bat. Als u hier de weg volgt, rijdt u naat Ablah waar u op de T-splitsing naar links gaat, om Al Ayn te bereiken.

Bezienswaardigheden van Bat

Het landschap van Bat (coördinaten: N23”16’02 E56”44’20) is bezaaid met bijenkorfgraven waarvan de toestand varieert. Sinds 1988 ontfermen de Omaanse overheid en Unesco zich over de bouwsels; volgens de laatstgenoemde organisatie behoren deze (en die van Al Ayn) tot de ‘meest complete nederzettingen en necropolissen uit het derde millennium v. Chr.’. Deze herinneren aan de Umm An Narcivilisatie (zie ‘Archeologie’).

Bezienswaardigheden van Al Ayn

Ook de bijenkorfgraven van Al Ayn vallen onder bescherming van Unesco en de Omaanse overheid; de omschrijving van ‘Bat’ is ook hier van toepassing. Deze eenvoudige, stenen tombes bevinden zich ruim duizend meter onder de kammen van Jabal Misht – een adembenemend gezicht. U kunt in Al Ayn parkeren en via de wadi richting de graven lopen.

10 prachtige bestemmingen in Bat en Al Ayn (bij Ibri) en Oman