Ionische Eilanden

Swipe

Kythira

Griekse toeristen hebben dit prachtige eiland allang ontdekt, maar voor ons is Kythira het minst bekende van de Ionische eilanden. Het ligt ver van de andere Ionische eilanden vandaan, recht onder de Peleponessos. Toch beginnen steeds meer bezoekers van buiten Griekenland deze charmante plek te ontdekken en dat is niet voor niets. Kythira heeft, hoewel het redelijk dichtbij het vasteland ligt, een vliegveld waar in het vakantieseizoen chartervluchten landen.

Volgens de mythologie kwam de godin van de liefde en de schoonheid Afrodite ter wereld vlak voor de kust van dit lieflijke eiland. In de oudheid werd er de zeer kostbare kleurstof purper gewonnen uit schelpen. Ook Kythira is lang door de Venetianen bezet geweest en kwam later in Engelse handen alvorens het in 1864 bij Griekenland gevoegd werd.

Op het vrij vlakke eiland (de hoogste berg is ‘slechts| 500 m. hoog) groeien olijf- en amandelbomen en in de vuchtbare dalen worden diverse groentes en tarwe verbouwd. In het voorjaar groeit er veel semperviva, een gele bloem die bekend staat als droogbloem. Er zijn veel bronnen te vinden. Kythira is erg mooi qua natuur en heeft veel prachtige stranden, verscholen baaien en authentieke dorpjes. Er zijn ook talloze fraaie kerken en kerkjes te bezichtigen die veelal gebouwd werden om goddelijke bescherming te krijgen voor de vele piratenaanvallen waardoor het eiland in vroegere tijden geteisterd werd. Kythira is erg dun bevolkt. Veel inwoners zijn naar Australië geëmigreerd.

Kythira in het kort:

# Oppervlakte: ca. 280 km2

# Kustlijn: 52 km

#Inwoners: ca 3.000

#Hoofdstad: Chora (ook wel Kythira)

De hoofdstad en omgeving

De hoofdstad Chora ligt in het zuidwesten van het eiland en wordt gedomineerd door een groot Venetiaanse fort op de top van een rotsachtige berg. Omdat het 300 m. boven zee ligt, is het uitzicht er fantastisch. Bij helder weer kan zelfs Kreta gezien worden. Onder het kasteel en nog binnen de muren ligt de mooie wijk Mesa Vourgo met oude huizen en een overdaad aan kerken. Er is ook een klein Archeologisch museum.

Niet ver van de hoofdstad ligt de mooie havenplaats Kapsali waar een goed strand te vinden is en het op de vele gezellige terrasjes goed toeven is. Tegen de berghelling staat de spierwitte kerk van apostel Johannes. Daar ligt ook de grot van Johannes waar hij aanvankelijk zijn Openbaringen had willen schrijven. Dat deed hij echter, zoals bekend, in een andere grot op Patmos.

Op een dikke 10 km boven de hoofdstad, aan de westkust, ligt het belangrijkste klooster van het eiland: Panagia Myrtidiotissa. Het is een bedevaartsoord. Het klooster werd gebouwd op de plek waar een herder een icoon vond van een zwarte Maria.

Meer het binnenland in ligt Livadi. Bij het plaatsje Kato Livadi bevindt zich de Kandounibrug, een stenen brug met dertien bogen die door de Engelsen gebouwd is. Met zijn 110 m. lengte is het de langste stenen brug in Griekenland. Gezellige markt

Het noorden van Kythira is bergachtig en groen en is rijk aan waterbronnen. De grillige baaien verbergen wondermooie stille strandjes. De mooiste stranden bevinden zich onder Agia Pelagia, waar de belangrijkste haven van het eiland ligt. Van hieruit gaan boten naar Neapolis op de Peleponnessos. Boven dit gezellige vissersplaatsje ligt Platia Ammos waar een mooi strand te vinden is.

Het schilderachtige Potamos onder Agia Pegalia is op de hoofdstad na het grootste dorp van het eiland. Iedere zondagochtend wordt hier een gezellige markt gehouden met lokale producten. Vanaf Potamos gaat een bergweggetje naar de prachtige baai van Lykodimou. Er is een klein strand en een grot.

Halverwege Aroniadika en Potamos aan een zijweg ligt Paliochora met de resten van de oude Byzantijnse hoofdstad van het eiland: Agios Dimitrios gebouwd op een steile rots om piratenaanvallen te voorkomen. In 1537 werd de stad onder de voet gelopen door de Turken waarna de inwoners zichzelf van de rotsen afwierpen. De Agia Barbarakerk is nog redelijk bewaard gebleven.

#Leuk voor kinderen

Er zijn veel spannende grotten op het eiland te vinden. Eigenlijk teveel om op te noemen, maar onder meer de moeite waard is de Agia Sofiagrot aan de westkust bij Milopotamos met een kerkje erin en een meertje. Bij deze plaats is ook een mooie waterval te bezichtigen. De eveneens Agia Sofiagrot tussen Kapsali en Kalamos en de grot van Chousti bij Diakofti aan de oostkust waar prehistorische vondsten zijn gedaan, zijn ook mooie voorbeelden.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kythira en Griekse Eilanden