Ionische Eilanden

Swipe

Lefkas

Lefkós betekent 'wit' in het Grieks. Aan de steile witte rotsen die aan de westkust verrijzen heeft het eiland dus zijn naam te danken. Eigenlijk is Lefkas een kunstmatig eiland. In de oudheid zat het namelijk aan het Griekse vasteland vast. Toen in de 7de eeuw v.Chr. een kanaal werd gegraven, werd het een eiland dat op nog geen 100 m. van het vasteland verwijderd is. Nu ligt er over het kleine stukje tussen Lefkas en het vasteland een brug.

Lefkas is bergachtig (hoogste top: 1.158 m.), groen en waterrijk. De oostkust heeft mooie baaien en stranden. Het zuiden en het westen zijn de vruchtbaarste streken. Olijfolie, wijn, linzen en lekkere worst zijn de specialiteiten van Lefkas. Er wordt ook veel vis gegeten. Savóro (vis in zure saus) en aliáda (knoflookpuree) met vis zijn populaire gerechten.

Geen eiland zonder beroemdheden en op Lefkas is dat de dichteres Sappho die hier aan haar einde kwam. Ze zou zich van de 72 m. hoge Kaap Lefkatas (ook wel Akri Doukato genoemd, de naam die de Venetianen er aan gaven) het uiterste zuidpuntje van het eiland, in zee hebben gestort uit liefdesverdriet. Haar voorbeeld is in de loop van de geschiedenis door velen gevolgd. In de oudheid werd deze steile klif overigens ook voor executies gebruikt door misdadigers zonder pardon ervan af te gooien.

Ook de beroemde redersfamilie Onassis heeft veel met het eiland te maken. Ooit kocht Aristoteles Onassis het eilandje Skorpios voor de oostkust van Lefkas. Het behoort nu toe aan de enige overgebleven erfgename van de familie Athina Roussel.

Voor de kust van Lefkas liggen overigens negen mooie kleinere eilandjes: Meganissi, Kalamos, Kastos, Skorpios, Skorpidi, Madouri, Spartli, Thileia en Kythros. Het is prachtig om boottochten te maken rond deze groene oases in de zee. Ook zeilliefhebbers zijn wild van Lefkas. Wie geluk heeft, kan dolfijnen spotten.

De wegen op Lefkas zijn uitstekend en alle faciliteiten zijn aanwezig. Het eiland zelf heeft geen vliegveld, maar onder Preveza op het vasteland is een vliegveld dat op nog geen 15 km van de hoofdstad Lefkada ligt. Op enkele stranden op Lefkas wappert de blauwe vlag. De zee bij Vasiliki en Agio Ioannis zijn het walhalla voor surfers. Porto Katsidi in het uiterste zuidwesten van het eiland heeft een prijs gekregen als het mooiste en schoonste strand van heel Griekenland. Het zand- en kiezelstrand ligt voor een schitterend decor van hoge steile rotsen en het zeewater is blauwer dan blauw.

Lefkas in het kort:

# Oppervlakte: 305 km2

# Kustlijn: 117 km

#Inwoners: ca 23.000

#Hoofdstad: Lefkada

Lefkada

De hoofdstad ligt ongeveer 1 km van de brug die het eiland met het vasteland verbindt en is op het eerste gezicht een typisch Grieks modern stadje. Het werd door een aardbeving in 1953 grotendeels verwoest en weer opgebouwd. De belangrijkste vijf kerken bleven ongeschonden. Het zijn de Agios Nikolaoskerk, de Agios Dimitrios, de Pantokratorkerk (alledrie uit de 18de eeuw), de Agios Minas (1700) en de Agios Ioannis Antzousis (14de eeuw).

In het stadje is ook nog een klein archeologisch museum. Lefkada heeft een groot plein en een levendig uitgaans- en winkelcentrum waar de inwoners van de stad graag flaneren.

3 km. westelijk van de hoofdstad ligt op een groene heuvel het belangrijkste klooster van het eiland: Moni Faneromenis, een bedevaartsoord voor veel Grieken. Daarboven op een smalle landtong die richting de brug naar het vasteland gaat, liggen de stranden van Agio Ioannis en Gyra. Er staan enkele karakteristieke oude windmolens. Vlakbij deze plaatsen en de brug liggen de overblijfselen van drie forten.

Leuk voor kinderen

# Op de stranden van Vassiliki en Agios Ioannis wordt surf- en zeilles gegeven en zijn vele andere watersporten mogelijk.

#Vanuit de badplaats Nidri vertrekken bootjes voor een avondlijke picknick op een afgelegen strandje met uitleg over het sterrenstelsel.

De oostkust

Het plaatsje Nidri zo’n 17 km onder Lefkada is het toeristische centrum van het eiland. Op de weg ernaartoe komt u langs de zoutpannen die een grote ecologische waarde hebben en de dorpjes Kalligoni, waar ooit het antieke Lefkas lag, Ligia, het grootste dorp van het eiland met een mooi strand en Nikiana, met de twee nabijgelegen kloosters Agion Pateron en Agiou Georgiou.

Tegenover Nidri liggen de eerder genoemde eilandjes waaronder het wat grotere Meganissi, waar een enorme grot te bezichtigen is en Skorpios van de familie Onassis. Naar Meganissi gaat een paar keer per dag een veerboot vanuit Nidri. Het is erg leuk om een brommer of een fiets te huren, de boot te pakken en de mooie strandjes van het eiland te verkennen. Er kan ook uitstekend gewandeld worden.

Een andere mogelijkheid is het om in Nidri een motorbootje te huren en ermee langs de eilandjes te varen. Dit kan ook begeleid. Wie geluk heeft kan dolfijnen zien. Nidri zelf is een typisch toeristenstadje met restaurants, winkels, appartementen, hotels en verhuurbedrijven. In de zomermaanden is het er druk. Vlakbij Nidri, 2 km het binnenland in, liggen de watervallen van Dimossari.

Op het groene schiereiland Agia Kyriaki tegenover Nidri staat de villa van de op Lefkas geliefde Duitse archeoloog Wilhelm Dörpfeld (1853--1940). In de hoofdstad is de voornaamste straat naar hem genoemd en in het archeologisch museum is een afdeling aan hem gewijd. Bij het kerkje Agia Kyriaki ligt ook zijn graf. Dörpfeld hing de omstreden theorie aan dat het Ithaka uit de werken van Homeros eigenlijk op Lefkas lag en wel aan de wondermooie dichtbegroeide baai van Sivota helemaal in het zuidoosten van het eiland. Hij heeft daar ook bewijzen voor gevonden, maar echt veel bijval heeft hij nooit gekregen. Helaas ook voor de bewoners van Lefkas die de ideeën van de Duitse archeoloog al lang daarvoor aanhingen. Op het schiereiland ligt ook nog het fraaie dorpje Geni.

Onder Nidri ligt de baai van Vlichou omsloten door het hierboven genoemde schiereiland. Bij het gelijknamige dorp liggen mooie stranden. Het kleine Poros en Mikros Gialos, wat 'klein strand' betekent, liggen nog enkele kilometers zuidelijker aan de Baai van Rouda.

Windsurfparadijs Vassiliki ligt aan de onderkant van het eiland en is vrij toeristisch. Van hieruit gaan bootjes naar het moeilijk begaanbare, maar schitterende strand van Agiofyli en naar de kaap Lefkatas waar Sappho zich in de zee wierp. Op de punt waar nu een vuurtoren staat, stond ooit een tempel voor Apollo. Er gaan vanuit Vassiliki ook veerboten naar de eilanden Kefalonia en Ithaka.

De Westkust

Agios Nikitas aan de westkust van Lefkas op een dikke 10 km van de hoofdstad is ook een groot toeristisch centrum op het eiland. Kathisma, ongeveer 2 km daarvandaan heeft een zeer mooi strand met steile rotsen. Kalamitsi ligt weer wat meer het binnenland in op een hoogte van bijna 400 m. Beneden het dorp zijn wat mooie, vrij rustige stranden te vinden. De weg gaat zuidelijk naar het schitterende strand van Katsiki.

Het binnenland

In de bergdorpjes het binnenland van Lefkas zijn nog heel wat typische oude Griekse tafereeltjes te zien, zoals oude mannetjes en vrouwtjes op ezeltjes en vrouwen in klederdracht. Het grote traditionele bergdorp Karya waar het beroemde borduurwerk van Lefkas vandaan komt en het linzendorp Englouvi dat aan de voet van de hoogste berg van het eiland ligt: de Eláti, zijn wonderschoon. Maar, eigenlijk zijn alle dorpjes heel mooi en traditioneel. Een keuze maken is dan ook moeilijk. Enkele aanraders: Patistoma, Sfakiotes, Kolivata, Drimonas, Chortata, Lazarata en het eeuwenoude Alatro waar maar liefst 38 kerkjes zijn te vinden.

10 prachtige bestemmingen in Lefkas en Griekse Eilanden