Istanbul

Swipe

Oriëntatie in Istanbul

Het grootste deel van Istanbul ligt in het uiterste zuidoostpuntje van Europa; een kleiner deel op de Aziatische oever van het water dat de twee continenten scheidt, de Bosporus. Het oudste deel van Istanbul, de akropolis, stond op de plek van het huidige Topkapi Sarayi, op de eerste van de zeven heuvels die de stad lange tijd zou beslaan. Aan de zuidkant grenst de stad aan de Zee van Marmara, die aan de westzijde van de `eerste heuvel' overgaat in de Bosporus, de zeestraat, die de Zee van Marmara Zee en de Zwarte Zee met elkaar verbindt. Aan de noordkant van de voormalige akropolis komt de Gouden Hoorn in de Bosporus uit. De Gouden Hoorn is de monding van twee riviertjes, die in het gebied benoorden de stad ontspringen. Meteen ten zuidwesten van het Topkapi Paleis vindt u de Aya Sofya, de beroemde Sultanahmet Camii of Blauwe Moskee en de wijk Sultanahmet. In dat kleine gebied is een groot aantal bezienswaardigheden geconcentreerd. Door Sultanahmet loopt een hoofdverkeersader, die in westelijke richting achtereenvolgens Divan Yolu, Yeniçeriler Caddesi, Ordu Caddesi en Millet Caddesi heet, en die bij de Top Kapi (= Kanonnenpoort) de oude stad verlaat. Tussen deze verkeersweg en de Gouden Hoorn liggen (ondermeer) de wijken Beyazit, Aksaray en Fatih. Wat verder stroomopwaarts ligt aan de Gouden Hoorn nog de wijk Eyüp.

Naar de andere kant daalt de weg onder de muren van het Topkapi Sarayi langs met een paar bochten af naar de Bosporus; de wijk waar u dan komt heet Eminönü (met de klemtoon op de tweede lettergreep!). Daar kunt u via de Galatabrug de Gouden Hoorn oversteken naar de zogenaamde `nieuwe' stad. Aan de overzijde ligt Beyoglu; de verkeersweg die daar rechtsaf gaat, volgt de Bosporus tot aan de Zwarte Zee. Heuvelopwaarts gaat het naar Taksim.

Naar de Aziatische oever zijn twee hangbruggen gebouwd, de eerste in 1973, de tweede in 1988. Een goede manier om naar het Aziatische Üsküdar te komen, is met een van de veerboten, die in Eminönü en Kabataş aanleggen. Hier liggen ook de wijken Harem en Kadiköy.



10 prachtige bestemmingen in Oriëntatie in Istanbul en Turkije