Istanbul

Swipe

Vervoer in Istanbul

Door de grote drukte is een eigen auto in Istanbul maar beperkt handig. Een goedkoop alternatief is de bus. Kaartjes zijn bij kiosken te koop, en als die dicht zijn, verkopen jongetjes ze. Taxi's zijn er volop en ze zijn niet duur. Let er wel op dat ze de meter gebruiken. De chauffeurs kennen niet alle straatnamen. Daarom is het belangrijk dat u de wijknaam van uw bestemming kent of de naam van een naburige grote verkeersader.
Tussen taxi en bus is er de dolmuş, de verzamel-lijntaxi. Bordjes onder de ruit geven aan waar ze naartoe gaan; het tarief ligt nauwelijks boven dat van de stadsbussen. Zorg voldoende klein geld. Dolmuşuşes stoppen in elk geval bij de borden met de blauwe D. Belangrijke dolmuşstations zijn Sultanahmet, Sirkeci, Eminönü, Karaköy, Taksim, Beyazit en ášásküdar.
Over het water zijn de reeds genoemde veerboten werkelijk ideaal. De grote schepen van de Turkish Maritime Lines vertrekken hoofdzakelijk van de Sirkeci Feribot Iskelesi, die iets ten oosten van het gelijknamige centrale spoorwegstation liggen. Het boekingskantoor is in Beyogouverneurlu: de Galata-brug over en dan meteen rechts. Er gaan boten over de Zwarte Zee, helemaal naar Trabzon; naar de Middellandse Zee via (ondermeer) Izmir, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Antalya en verder. Veerboten gaan onder andere naar Yalova.
Interlokale bussen vertrekken vanaf Topkapi Otogar naar Europa en Azië De busstations liggen aan weerszijden van de Londra Asfalti, bij de Topkapi-poort, 7 km van het Topkapi-paleis! De treinen uit Europa arriveren op het Sirkeci-station, vlak bij de Galata-brug. Het station op de Aziatische oever heet Haydarpaşa. Het is in 1906 gebouwd en staat tussen Üsküdar en Kadiköy. Het vliegveld heet Atatürk Hava Limani (1984) en ligt in Yeşilköy, zo'n 25 km ten zuidwesten van de stad. Er rijden dag en nacht bussen naar toe, zowel particuliere als van de THY.

10 prachtige bestemmingen in Vervoer in Istanbul en Turkije