Istrië

Swipe

De dinosaurussen van Istrië

Tussen Vodnjan en Rovinj bevindt zich het plaatsje Bale. Niets bijzonders, geen plaats om langdurig bij stil te staan. Toch komt Bale voor op de lijst met steden die bezocht moeten worden als u zich interesseert voor paleonthologie. In het krijttijdperk, zo’n 80 tot 140 miljoen jaren geleden, liepen op Istrisch gebied vele dinosaurussen rond. De weelderige plantengroei hield de herbivoren onder deze reuzen er duizenden jaren vast. Pas in 1934 werden de eerste sporen van de vroegere aanwezigheid van dinosaurussen in dit gebied ontdekt.

Het was nota bene een amateur (maar verwoed speurder naar dino’s), de Oostenrijkse bierbrouwer Adolf Bachofen, die de ontdekking nabij Ploce op de tegenwoordige Brijuni-eilanden deed. Later werden op andere plaatsen op Brijuni nog meer sporen aangetroffen. In 1992 werden door de Italiaan Dario Boscarolli in de bodem nabij Bale beenderen ontdekt van tenminste tien verschillende dinosaurussoorten, waaronder de tot veler verbeelding sprekende Brachosaurus, 25 meter lang met een hals van ongeveer 10 meter lengte. Nooit eerder waren in het Middellandse-Zeegebied dergelijke vondsten gedaan.

Op het congres van paleonthologen in Beijing in 1995 werd deze vondst als belangrijkste aangemerkt van de afgelopen jaren. Enkele van de beenderen zijn te bewonderen in het gemeentehuis van Bale op werkdagen van 08.00 tot 13.00 uur.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De dinosaurussen van Istrië en Kroatië