Istrië

Swipe

De wijnroutes van Istrië

Dat er in Kroatië goede tot uitstekende wijnen te vinden zijn behoeft nauwelijks betoog. In het gehele land vindt men wijnbouwers die, afhankelijk van de ondergrond, wijnen maken die de voor die streek kenmerkende trekjes hebben.

Wijnliefhebbers spreken over wijnen in superlatieven, als waren het gelieven. Zelfs Casanova schreef in zijn memoires meer over de wijnen van de streek dan over de vrouwen.

Istrië lijkt als eerste een methode gevonden te hebben om de toerist direct met de wijnen en de verbouw ervan in aanraking te brengen. Er worden georganiseerde wijnexcursies aangeboden. Met de bus trekt men erop uit om gedurende een dag of middag enkele wijnboerderijen te bezoeken. Er wordt een (korte) uitleg gegeven over het product, over de totstandkoming ervan en men kan de specialiteit van het huis (in Istrië in veel gevallen een prima muscatel of chardonnay) proeven. Er wordt een stokbroodje met pršut en kaas aangeboden, enfin, bij het derde bezoek zit de stemming er doorgaans goed in.

Hoewel het natuurlijk in de eerste plaats de bedoeling is dat u zich een of meer flessen van het aangebodene aanschaft, u hoeft er niet over in te zitten als u dat niet doet. U hoeft zich niet schuldig te voelen: de touroperator waar u mee op stap bent heeft doorgaans voor het proeven betaald, het is dus bij de prijs die u voor de excursie betaalde inbegrepen. De toeristenorganisatie voor Istrië heeft een vouwblad op de markt gebracht waarin een aantal routes is beschreven die u langs de meest bekende wijnboerderijen voeren.

Bordjes langs de weg wijzen u eveneens de weg die u moet volgen zodat u in alle rust, met de snelheid die u het beste uitkomt een keus kunt maken uit hetgeen wordt aangeboden. De omgeving tussen Poreč, Pula, Rovinj en Buje is het ‘dichtstbevolkt’ als het om wijnbouw gaat. Als particulier, bezoeker op eigen gelegenheid, bent u net zo welkom als wanneer u met een bus vol de wijnboerderij bezoekt. Men leidt u met hetzelfde enthousiasme rond, u krijgt hetzelfde voorgeschoteld.

Als u niet tot aankoop overgaat, welaan, straks staat er weer een volle bus voor de poort. In slechts een enkel geval is de commercie te nadrukkelijk aanwezig, dat maakt dan zo’n bezoek wat minder aantrekkelijk. Maar, ’t blijft wel lekker! Het vouwblad over de wijnroutes van Istrië is bij de meeste toeristenbureaus van Istrië verkrijgbaar, in elk geval bij die van Poreč en Pula.

10 prachtige bestemmingen in De wijnroutes van Istrië en Kroatië